Σάββατο 10 Αυγούστου 2019

Εγκατάλειψη θέσης

Η σοβαρότητα μιας διοίκησης Ομοσπονδίας διακρίνεται από τις επιλογές της και από τα αποτελέσματα (άμεσα και μεσο-μακροπρόθεσμα). Το πνεύμα και τα κριτήρια των επιλογών όμως δείχνουν εξ αρχής το στίγμα και προδιαγράφουν σε πολλές περιπτώσεις και το ίδιο το αποτέλεσμα.

Η περίπτωση της διοικητικής επιλογής του Ισπανού προπονητή της Εθνικής γυναικών, όπως από την πρώτη στιγμή είχαμε επισημάνει (θυμηθείτε εδώ) χαρακτηρίστηκε από μια ευκαιριακή λογική, γιατί ο ίδιος δεν διέθετε τις περγαμηνές, τη γνώση της πραγματικότητας και είχε περιορισμένο χρόνο απασχόλησης.

Ο συνδυασμός των παραπάνω, με την απουσία από τους διοικούντες συγκεκριμένης φιλοσοφίας και κουλτούρας για το άθλημα αλλά και μεθοδολογίας για την υλοποίηση και επίτευξη των στόχων επέτεινε τα υπάρχοντα προβλήματα (θυμηθείτε εδώ).

Η πρόκριση στα τελικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, που προήλθε από την αύξηση των ομάδων (από 16 σε 24 ομάδες), δεν έκρυψε τις αδυναμίες, τις παθογένειες και την προχειρότητα που χαρακτήρισε τις αποφάσεις της.

Η πρωτοφανής ενέργεια μίας διοίκησης να δώσει άδεια 5 ημερών σε Ομοσπονδιακό προπονητή για να εγκαταλείψει την Εθνική ομάδα, σε περίοδο διαδοχικών φιλικών αγώνων προετοιμασίας και λίγο πριν τους αγώνες του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, για να ασχοληθεί με την έναρξη προετοιμασίας της ομάδας του, παίρνοντας μαζί του τον γυμναστή και τον στατιστικολόγο της Εθνικής, τους οποίους θα αφήσει και θα γυρίσει χωρίς αυτούς, πίσω στην Εθνική ομάδα, είναι κάτι που μας ξεπερνά για να το ερμηνεύσουμε.

Η ανακοίνωση του γραφείου τύπου της ΕΟΠΕ, περιγράφει, με μισόλογα, την εβδομάδα που είχαν οι διεθνείς μας (δείτε εδώ): Δευτέρα ρεπό, Τρίτη και Τετάρτη μονές δυνατές (!) προπονήσεις με τον βοηθό προπονητή, Πέμπτη πρωί βάρη (χωρίς γυμναστή), Πέμπτη απόγευμα ρεπό (!), Παρασκευή αναχώρηση για να συναντήσουν τον προπονητή τους.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Ομοσπονδία φιλοξένησε την Εθνική ομάδα της Λευκορωσίας, από την οποία ηττηθήκαμε 3 φορές. Πότε το τεχνικό επιτελείο ανέλυσε τα στοιχεία από τα φιλικά (στο αεροδρόμιο, στην προπόνηση της ομάδας τους, στην πιτσαρία); Πότε τα παρουσίασε στις αθλήτριες; Πότε διόρθωσε μέσω της προπόνησης, όσα μπορούσε να διορθώσει;

Προσπερνώντας την αναγκαιότητα που επιβάλλει προπονητές με ετήσια απασχόληση, στη περίπτωση αυτή, μας μένει η εικόνα μιας παιδικής χαράς που κόσμος πάει και έρχεται κατά το δοκούν. Φεύγει Ιταλός και επιστρέφει Ρουμάνος στατιστικολόγος.

Τα ίδια έκανε η διοίκηση Καραμπέτσου και το καλοκαίρι του 2017, με την εθνική Γυναικών. Τότε σε διάστημα δύο μηνών υπήρξαν τρείς ομοσπονδιακοί προπονητές (θυμηθείτε εδώ).

Δημιουργείται ένα τεράστιο ζήτημα ηθικής, οργανωτικής, προπονητικής και αγωνιστικής τάξης στο Εθνικό μας συγκρότημα. Είναι ένα περιστατικό απαράδεκτο, τόσο για τον Γιώργο Καραμπέτσο που τον επέλεξε ως προπονητή και του έδωσε την άδεια να φύγει, αλλά αφορά και τον ίδιο και τις προτεραιότητες που θέτει και ιεραρχεί καθώς επίσης και τη θέση του απέναντι στη Εθνική ομάδα.

Η απόφασή του, είναι παράλληλα ενδεικτική του τρόπου, που αμφότεροι αντιλαμβάνονται τη σημασία και την αξία της εκπροσώπησης μιας χώρας και ενός αθλήματος. Αν σε αυτό προστεθεί η υποχρέωση στη πράξη, αναζήτησης νέων συνεργατών για να αντικαταστήσουν αυτούς που κατέβηκαν από το τρένο, δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία της ομάδας λίγο πριν τις επίσημες αγωνιστικές υποχρεώσεις.

Το γεγονός ότι απουσιάζει ο διοικητικός σχεδιασμός και η ασπίδα προστασίας που οφείλει μια διοίκηση να παρέχει στις Εθνικές ομάδες, δίνει τη δυνατότητα σε κάποιους να χρησιμοποιούν τη Εθνική ομάδα για να φτιάξουν το βιογραφικό τους αδιαφορώντας ότι αφήνουν τα πράγματα στη τύχη τους.

Παρά το δεδομένο ότι οι αποχώρηση του προπονητή έχει δρομολογηθεί (πιθανότατα μετά το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα), κάτι που φαίνεται από το προσκείμενο στη διοίκηση site (δείτε εδώ), που ρίχνει στον ίδιο μονομερώς την ευθύνη για την κατάσταση που δημιουργήθηκε και όχι σε όσους την προκάλεσαν.

Όμως, το ερώτημα, με αποδέκτες την διοίκηση και τον προπονητή, παραμένει επίκαιρο και διαχρονικό. Σε ποια σύγχρονη Ευρωπαϊκή χώρα θα είχε διανοηθεί το προπονητικό επιτελείο να ζητήσει και να λάβει άδεια παραμονές του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και να επιστρέψει κουτσουρεμένο μετά από μία εβδομάδα; Η απάντηση προσδιορίζει το επίπεδο του αθλήματος της χώρας, της Ομοσπονδίας και του προπονητή.