Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019

Υπουργικές δηλώσεις

Η ελπίδα που δημιουργεί μια νέα αρχή, ένα νέο πρόσωπο είναι η δυνατότητα για μια άλλη προοπτική. Η πεποίθηση ότι το κοινωνικό αγαθό της άθλησης και το δικαίωμα να έχουν πρόσβαση σε αυτή όλοι οι πολίτες, όπως στοιχειοθετείται με τη λειτουργία των σωματείων και οριοθετείται από την ερασιτεχνική πλευρά του αθλητισμού, γέννησε προσδοκίες και υιοθέτησε μια πιθανή εναλλακτική συνδρομή και πορεία για το μέλλον με την εκλογή νέας κυβέρνησης και τον ορισμό νέου υφυπουργού αθλητισμού.

Θεωρούμε ότι η ανάληψη αυτού του ευαίσθητου υπουργείου από μέρους του κ. Αυγενάκη, θα έπρεπε να συνοδευόταν από μια σχετική γνώση, όχι μόνο του αντικειμένου αλλά και της ιστορικής διαδρομής των αθλημάτων.

Στη περίπτωση της μη επαρκούς γνώσης των δεδομένων των Ομοσπονδιών, έχουν ιδιαίτερη σημασία οι πηγές που ένας υπουργός εμπιστεύεται για την ενημέρωσή του, ειδικά όταν προβαίνει σε δηλώσεις κενές περιεχομένου, χωρίς αποδέκτη που κάνει όλους να αναρωτιούνται τι αφορά, ποιους εννοεί, και σε ποιά εποχή αναφέρεται.

Δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός ,κατά την επίσκεψή του στις Εθνικές ομάδες μεταξύ των άλλων: «Σας δηλώνω την στήριξή μου και με το πέρασμα του χρόνου θα γίνει ακόμα πιο ουσιαστική. Ξέρω ότι περάσατε μία έρημο στο παρελθόν, διότι δεν ήσασταν αρεστοί. Αυτό ήταν πολύ κακό και είναι λάθος όσοι προσπαθούν να δώσουν κομματική απόχρωση στον αθλητισμό. Είναι καταδικαστέο και η δικιά μας ηγεσία και εγώ προσωπικά δεν θα το κάνουμε ποτέ. Είσαστε επαγγελματίες αθλητές και παλεύετε για το εθνόσημο. Οι πολιτικές επιλογές σας δεν έχουν χώρο στο γήπεδο».

Δε γνωρίζουμε σε ποιο χρόνο αναφέρθηκε ο υπουργός, ποιους εννοούσε και γιατί μίλησε προβάλλοντας τετριμμένα και αυτονόητα πράγματα. Δεν γνωρίζουμε ποιούς εμπιστεύτηκε για την ενημέρωσή του και πότε στην ιστορία του αθλήματος οι πολιτικές επιλογές των αθλητών (;), δημιούργησαν έρημο που χρειάστηκε να διαβούν, και αυτό έπαιξε ρόλο στον τρόπο λειτουργίας συνολικά του αθλήματος.

Αν πάλι, αναφέρθηκε στη σημερινή διοίκηση του Γιώργου Καραμπέτσου και στη σχέση του με τον προκάτοχου του, υφυπουργό κ. Βασιλειάδη, μόνο αποκλεισμένη δεν μπορεί να θεωρηθεί με τη στενή προσωπική σχέση που είχαν συνάψει.

Αυτό είναι κάτι στο οποίο μπορεί να ανατρέξει ο ίδιος ο υφυπουργός, στις κατά καιρούς δηλώσεις τόσο του Γιώργου Καραμπέτσου, (δείτε εδώ) όσο και του πρώην υφυπουργού Γιώργου Βασιλειάδη (δείτε εδώ) για να κατανοήσει το ατυχές και άστοχο των συγκεκριμένων δηλώσεων.

Η διοίκηση της ΕΟΠΕ, πριμοδοτήθηκε (έστω και για προεκλογικούς λόγους) με αυξημένη τακτική επιχορήγηση, έκτακτη επιχορήγηση και χρηματοδότηση μέσω της δημόσιας τηλεόρασης. Αυτά για την ιστορία.

Είναι χρήσιμο λοιπόν, μια επίσκεψη, μια συνάντηση, μια συνεργασία να στέκεται θετικά με πνεύμα στήριξης της προσπάθειας μιας Ομοσπονδίας, με όρους ανάπτυξης και προγραμματικής λογικής και όχι με αναζήτηση άλλοθι για αυτό που μπορεί ή δεν μπορεί γίνει.

Οι «πληροφοριοδότες» του υφυπουργού πιθανότατα «πρώην αφισοκολλητές» ενός πάλαι ποτέ κομματικού κράτους, που ευτυχώς έχει περάσει ανεπιστρεπτί, είναι πάντα κακοί σύμβουλοι και εύκολα τον εκθέτουν, παρά τις καλές προθέσεις του.

ΥΓ. Δημοσίευμα από site προσκείμενο στη διοίκηση (δείτε εδώ) που στοχοποιεί διεθνή αθλητή για την απουσία του από την αποστολή της Εθνικής για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα λόγω τραυματισμού, εκφράζει την άποψη της διοίκησης και ταυτόχρονα αποτελεί μια προσπάθεια αναζήτησης άλλοθι για το αποτέλεσμα της παρουσίας της Εθνικής μας ομάδας στη Γαλλία.

ΥΓ2. Είναι ηθικά αποδεκτό η διοίκηση της ΕΟΠΕ να χρησιμοποιεί αθλητές ή αθλήτριες και να κρύβεται πίσω από αυτούς, με συνεντεύξεις σε μέλος του γραφείου τύπου, για να εκφράσουν τη δυσφορία τους για να διεκδικήσουν την αυτονόητη τηλεοπτική κάλυψη των αγώνων του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος; Μήπως να διοικήσουν οι αθλητές για να λυθούν τα προβλήματα;