Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018

OI «ΨΕΥΤΟΘΟΔΩΡΟΙ» ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ

Το κόστος της παραπληροφόρησης
Περισσότερο από €30.000 κοστίζει το χρόνο, η αργομισθία στην ΕΟΠΕ των δυο μακιγιέρ του Γιώργου Καραμπέτσου και επίλεκτων «επικοινωνιολόγων» του. Το αντιστάθμισμα της αργομισθίας τους, είναι η παροχή συμβουλών, η οργανωμένη παραπληροφόρηση και η προσπάθεια μεγέθυνσης, υπερπροβολής και στοιχειοθέτησης γεγονότων για τη δημιουργία μιας παραπλανητικής εικόνας για τη συγκεκριμένη διοίκηση αλλά και για το Ελληνικό βόλεϊ.

Η απόφαση κατ αρχήν, της αποχής και του αυτοαποκλεισμού των Εθνικών ομάδων από το World league και το European league, κυρίως λόγω ανικανότητας και αδυναμίας να υποστηριχθούν διοικητικά, έφερε τα γνωστά αποτελέσματα της απομόνωσης και της ελεύθερης πτώσης στη παγκόσμια και ευρωπαϊκή κατάταξη των Εθνικών ομάδων.

Αυτό ώθησε τους μακιγιέρ να στήσουν σκηνικό θριάμβου για τη συμμετοχή και τη διάκριση των Εθνικών ομάδων ανδρών και γυναικών στους Μεσογειακούς αγώνες, κάτι που προαναγγέλθηκε και προβλήθηκε ανάλογα. Η διάκριση, η κάθε διάκριση έχει τη δική της αξία, ακόμη και όταν αφορά διοργανώσεις που έχουν χαρακτήρα τουρνουά και με δεδομένο ότι οι άλλες ομάδες συμμετέχουν για την απόκτηση εμπειριών (όπως στους Μεσογειακούς αγώνες).

Παρόλα αυτά, κανένας δεν αμφισβητεί ότι και οι νίκες γοήτρου, έχουν τη σημασία τους ακόμη και όταν γίνονται απέναντι στις δεύτερες ή τρίτες ομάδες των αντιπάλων, που αγωνίζονται και επιθυμούν να αποκομίσουν διαφορετικό κέρδος, από την προπαγανδιστική αξιοποίηση ενός μεταλλίου και μιας διοργάνωσης που συνειδητά (αλλά ανόητα) οι διοικούντες την ΕΟΠΕ υπερτιμούν και υπερπροβάλλουν.

Ο Γιώργος Καραμπέτσος προσπάθησε να συμβάλει στη διόγκωση των πραγματικών γεγονότων με τη φυσική του παρουσία (και τις φωτογραφήσεις του μόνος ανάμεσα σε αθλητές και αθλήτριες, παριστάνοντας τον ιδιοκτήτη και χορηγό των ομάδων) και με την έκδοση συγχαρητήριων ανακοινώσεων σε κάθε φάση των Μεσογειακών αγώνων (μέρος και αυτό μιας σειράς για «ψύλλου πήδημα» ανακοινώσεων).

Ακριβώς, αυτή την πρακτική έχουν υιοθετήσει οι «ψευτοθόδωροι» του γραφείου τύπου, θέλοντας να δώσουν ένα πανηγυρικό τόνο σε μια «διάκριση» χωρίς αντίκρισμα στην παγκόσμια κατάταξη, χωρίς προβολή και τηλεοπτική κάλυψη που προσφέρεται μόνο για εσωτερική κατανάλωση.

Αποτελεί «στρουθοκαμηλισμό» το γεγονός ότι μια «επιτυχία στους Μεσογειακούς» καθορίζει την πολιτική της ΕΟΠΕ για το άθλημα αναζητώντας πρόσκαιρα επικοινωνιακά οφέλη, χωρίς βαθμολογική αντιστοιχία στην Παγκόσμια Κατάταξη, αλλά και αγωνιστικό κέρδος ατομικό ή ομαδικό.

Στο ίδιο πλαίσιο, παρουσιάζουν ήδη ως τον μεγαλεπήβολο στόχο του καλοκαιριού την πρόκριση στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, μετά το 2009, αποσιωπώντας την αλλαγή που έγινε και από 16 οι ομάδες που συμμετέχουν στις τελικές φάσεις έγιναν 24 (αν οι ομάδες ήταν 24 θα είχαν προκριθεί οι εθνικές ομάδες Ανδρών και Γυναικών ΣΕ ΟΛΑ τα Πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα από το 2009 έως σήμερα).

Στον αντίποδα, οι αποτυχίες των αναπτυξιακών Εθνικών Ομάδων ακόμα και σε διοργανώσεις που αναλάβαμε στη χώρα μας, για να διεκδικήσουμε την πρόκριση (χωρίς η πρόκριση να αποτελεί αυτοσκοπό) δεν μας προβλημάτισε.

Ο Γιώργος Καραμπέτσος στάθηκε ευκαιριακά απέναντι τους, με διάθεση την εκμετάλλευση ενός θετικού αποτελέσματος που θα προέκυπτε λόγω έδρας. Έστειλε τις Εθνικές ομάδες Εφήβων και Νεανίδων «σαν πρόβατα προς σφαγή», χωρίς κανένα φιλικό παιχνίδι πριν από τους επίσημους αγώνες των ομίλων. Αποδείχθηκε, ότι η επιλογή να φιλοξενήσουν όμιλο νεανίδων, αντί εφήβων, ήταν λανθασμένη.

Οι μεν νεανίδες φυλλοροούν λόγω της αποχώρησης για σπουδές στη Αμερική βασικών στελεχών της ομάδας και έκαναν 3 ήττες χωρίς να κατακτήσουν σετ, ενώ οι έφηβοι βρέθηκαν μόλις μία νίκη από την πρόκριση (ηττήθηκαν από την γηπεδούχο Τσεχία, στον 1ο αγώνα του ομίλου).

Νομίζουν ο Γιώργος Καραμπέτσος και οι «ειδικοί» που τον περιτριγυρίζουν, ότι η απομόνωση και η εσωστρέφεια συμβαδίζουν με την ανάπτυξη και την επιτυχία. 

Στην ΕΟΠΕ πιστεύουν ότι η αξιοκρατική επιλογή στελεχών, η σωστή προετοιμασία, ο προγραμματισμός, και η αντιμετώπιση ομάδων με κοινά χαρακτηριστικά και κοινούς στόχους, δεν είναι ζητήματα πρωταρχικής σημασίας, ούτε αποτελούν σημείο προβληματισμού και αυτοκριτικής. Μήπως κάπου γίνεται λάθος, κάτι δε κάνουν σωστά;

Το αποτέλεσμα θετικό ή αρνητικό, έχει τη δική του αξία και βαρύτητα, εφόσον ακολουθεί ένα πλάνο δουλειάς, δεν έρχεται στη τύχη, έχει συνέχεια και προκύπτει από τη συνέπεια και την αλληλουχία των στόχων.

Η οικονομική θέση της ΕΟΠΕ δε μπορεί να αποτελεί πάντα τη δικαιολογία, ιδιαίτερα όταν σπαταλούνται χρήματα για να υποστηριχθεί η αργόμισθη σχέση των μακιγιέρ και να πληρωθούν οι «ακριβές συμβουλές τους».

Φαντασθείτε να διέθεται η Ομοσπονδία επιπλέον € 30.000, από τα «πεταμένα χρήματα» των μακιγιέρ, για να υποστηριχτούν στρατηγικά οι προετοιμασίες των αναπτυξιακών Εθνικών ομάδων; Σε αυτή τη περίπτωση ακόμη και μια αποτυχία, μπορεί να αποτελεί ένα μεμονωμένο γεγονός, που θα αφομοιωθεί από μια θετική δυναμική πορεία.

 Όμως, όλα αυτά είναι ψιλά γράμματα για το Γιώργο Καραμπέτσο και τους «Ψευτοθόδωρους» επικοινωνιακούς «μακιγιέρ» του (για χάρη των οποίων, μέχρι  και τις κλήσεις των τροχαίων παραβάσεων τους αποπειράθηκε να πληρώσει), που τώρα προσπαθούν να κάνουν το ψωμί, παντεσπάνι.