Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

3 χρόνια ΔΙΚΗ - Αντί επιλόγου

16 Ιανουαρίου 2017 - 16 Ιανουαρίου 2020
Η ΔΙΚΗ κλείνει σήμερα 3 χρόνια αδιάλειπτης, μεθοδικής, αταλάντευτης πορείας, με τοποθετήσεις, αντιπαραθέσεις και επιχειρήματα, απέναντι στο σαθρό, το ευκαιριακό και το εύκολο που κυριαρχεί στο Ελληνικό Βόλεϊ. Αυτό που αναπαράγει η διοικητική ανυπαρξία και διαιωνίζει η άγνοια και η ημιμάθεια.


Με αριθμό ρεκόρ 455 πρωτότυπων αναρτήσεων (και με τη συνδρομή των αναγνωστών), στοιχειοθετήθηκε ένας αποδεικτικός και ταυτόχρονα διεκδικητικός λόγος για το άθλημα που διεκδικούμε και αξίζουμε να πάρει τη θέση που του αρμόζει.

Με την εμπιστοσύνη των αναγνωστών μας χτίστηκε μια αμφίδρομη και αρραγής σχέση ενημέρωσης και αλληλοσεβασμού που καλλιεργήθηκε με γνώμονα την αποκάλυψη της αλήθειας και την προβολή ρεαλιστικών προτάσεων.

Ο κόσμος του αθλήματος, πλέον, γνωρίζει τι πρέπει και τι μπορεί να πράξει και χωρίς τη δυναμική που διαμόρφωσε η αξιόπιστη φωνή μας. Αρχικά, μπορεί να παρακολουθεί τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ (εδώ) και να ερμηνεύει τις διοικητικές αποφάσεις για το βόλεϊ, μέσα από τη διαδρομή του χρήματος και τον τρόπο διανομής της επιχορήγησης.

Ουσιαστικά είναι αναγκαίο να μην αρκείται στην ανάγνωση της κάθε ανάρτησης, αλλά να διεισδύει αναλύοντας τη λογική της διοίκησης της ΕΟΠΕ που την υπαγορεύει.

Να διαβάζει πίσω από τις ασάφειες (πχ. «Η ΕΕ αποφασίζει ομόφωνα την πληρωμή 500,00€ έναντι ληξιπροθέσμων οφειλών (ανώνυμων) Προπονητών», εδώ), να αποκωδικοποιεί τα ονόματα των εταιρειών που παίρνουν αναθέσεις, να ξεχωρίζει ποιοι οφειλέτες προηγούνται στην έγκριση πληρωμών κάποιων άλλων, να γνωρίζει ότι πίσω από τις αμειβόμενες θέσεις, όπως οι σχολές προπονητών και οι διευθυντές και οι καθηγητές τους, υπάρχουν τα ίδια πρόσωπα (σχολές προπονητών 2019 και 2020 και beach volley εδώ και η σχετική τροποποίηση εδώ).

Το σημαντικότερο είναι να μην αφήσει ο κόσμος του αθλήματος τα πράγματα στη τύχη τους. Τώρα που αυτός ο κύκλος δράσης της ΔΙΚΗΣ κλείνει, υπάρχει μοναδική ευκαιρία για να ανοίξει ο δρόμος όλων όσων εξέφρασε, των πραγματικών πρωταγωνιστών του βόλεϊ, που δεν είναι άλλοι από τα σωματεία και τους ανθρώπους, που έχουν το μεράκι και τη γνώση, το όραμα και την παιδείατην αισθητική και την αξιοπρέπεια, να αγωνιστούν να υπηρετήσουν και να προσφέρουν με ανιδιοτέλεια στην ανάπτυξη του αθλήματος. 

Σε λίγους μήνες, μέσα στο 2020, θα πρέπει, όσοι πιστεύουν ότι το άθλημα χρειάζεται να κάνει βήματα μπροστά και ότι δεν μας αξίζει αυτό που σήμερα βιώνουμε, να αναμετρηθούν με τη σκληρή πραγματικότητα.

Απαιτείται να συγκρουστούν με τα μικροσυμφέρονταπου είναι ριζωμένα και ταυτισμένα με την μορφή, την εικόνα, την πρακτική των διοικούντων την ΕΟΠΕ και των συνοδοιπόρων τους

Η ΔΙΚΗ δεν επιθυμεί με την κριτική της να δημιουργηθεί εφησυχασμός, ούτε όμως να εμπλακεί σε μια στείρα αντιπαράθεση με τη λασπολογία και τις διαρροές, που θα επιδιώξουν οι διοικούντες την ΕΟΠΕ την προεκλογική περίοδο λόγω του δικού τους «αδύναμου» απολογισμού, της απουσίας έργου, θέσεων και επιχειρηματολογίας.

Η φίμωση της φωνής της ΔΙΚΗΣ αποτελούσε τον κρυφό πόθο και την ελπίδα του Γιώργου Καραμπέτσου και της συντροφιάς του. Η "απουσία" της για το επόμενο διάστημα, σίγουρα, θα τους προκαλέσει προσωρινή ανακούφιση, αλλά αποτελεί συνειδητή επιλογή μας. 

Το επόμενο βήμα ανήκει σε όσους μπορούν με τη στάση τους να επηρεάσουν και να καθορίσουν τις εξελίξεις. Όλα τα υγιή και ανιδιοτελή πρόσωπα του αθλήματος μας, γυναίκες και άνδρες, αθλητές, προπονητές, παράγοντες, διαιτητές πρέπει να αναλάβουν τις πρωτοβουλίες που τους αναλογούν.

Δεν γνωρίζουμε αν το βήμα της ΔΙΚΗΣ θα λείψει από την καθημερινότητα του Ελληνικού Βόλεϊ. Ελπίζουμε να ισχύσουν όσα οριοθέτησε και περιέγραψε για την απουσία, με τις λέξεις  του, ο Γιάννης Ρίτσος:

«Σκέψου η ζωή να τραβάει το δρόμο της
και εσύ να λείπεις…
… να λείπεις– δεν είναι τίποτα να λείπεις.
Αν έχεις λείψει για ό,τι πρέπει,
θα ‘σαι για πάντα μέσα σ’ όλα εκείνα που γι’ αυτά έχεις λείψει,
θα ‘σαι για πάντα μέσα σ’ όλο τον κόσμο…»