Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019

Σε βάρος των σωματείων

Επανακαθορίζοντας και επαναπροσδιορίζοντας τις δαπάνες της ΕΟΠΕ, σε σχέση με τις ιεραρχημένες ανάγκες της, διαπιστώνουμε  τεράστια απόκλιση στις επιλογές της. O αυτοσχεδιασμός, η προχειρότητα και ο ευκαιριακός τρόπος αντιμετώπισης των δράσεων της διαμόρφωσε και επέβαλε μεγάλα έξοδα για το beach volley, σε βάρος του βόλεϊ σάλας.

Ακόμα όμως και η ανεξέλεγκτη αύξηση του κόστους δεν είχε αποτέλεσμα. Η εκτόξευση των δαπανών στις διοργανώσεις του beach volley εξυπηρετήθηκε με αχρείαστες προσλήψεις επιπλέον συνεργατών, δαπάνες μεταφοράς εξοπλισμού, μετακίνησης αθλητών, προπονητών και υπαλλήλων, καταβολή επιπλέον αμοιβών.

Όλα αυτά, συνδυασμένα με τις καλοκαιρινές εξορμήσεις των διοικούντων και του περίγυρου, αποδείχτηκαν χωρίς αντίκρισμα. Το άθλημα για να διαδοθεί, να εξαπλωθεί και να διευρύνει τους ορίζοντες του αποκτώντας νέους αθλητές, φίλους, αλλά και δομή, απαιτείται να είναι ανοικτό και να δημιουργεί κίνητρα.

Ο «κοσμοπολίτικος» και κλειστός χαρακτήρας των τουρνουά της ΕΟΠΕ δεν υπηρετεί αυτόν τον σκοπό. Τα δεκάδες τουρνουά άλλων φορέων και ιδιωτών που γίνονται ταυτόχρονα και παράλληλα, στη διάρκεια του καλοκαιριού, δεν είναι ενταγμένα σε μια στρατηγική λογική από τους διοικούντες την ΕΟΠΕ και δεν αξιοποιούνται προς όφελος του αθλήματος.

Η μεμονωμένη, για παράδειγμα, ανακοίνωσή της για την ανάγκη ύπαρξης άδειας και πιστοποίησης συγκεκριμένου προπονητικού τουρνουά (δείτε εδώ) είναι ενδεικτική ενός επιλεκτικού τρόπου αντίληψης των δεδομένων που βλέπουν το δέντρο και χάνουν το δάσος.

Από την άλλη πλευρά, οι σπατάλες του καλοκαιριού, η εκτόξευση των δαπανών και η εξάντληση των οικονομικών πόρων στις διοργανώσεις του beach volley στερούν από τη σάλα, τον σωματειακό αθλητισμό και τα πρωταθλήματα, ένα σημαντικό έσοδο για την οργάνωση και προβολή του, όταν μάλιστα τα σωματεία χρηματοδοτούν με δεκάδες χιλιάδες ευρώ τη λειτουργία της Ομοσπονδίας με τα παράβολα - χαράτσια.

Δυστυχώς, επιβεβαιώνεται ότι όσοι μοχθούν και βιώνουν τη καθημερινότητα του σωματείου, παραμένουν ο φτωχός συγγενής λόγω των επιλογών και της βούλησης μιας ανεύθυνης και γραφικής ομάδας που διοικεί το Ελληνικό βόλεϊ. Είναι οι ίδιοι που πληρώνουν το πραγματικό κόστος.