Κυριακή 25 Αυγούστου 2019

Ποιος φταίει;

Πρωτοφανές για τα αθλητικά δεδομένα ήταν το φιάσκο της απουσίας τηλεοπτικής κάλυψης των αγώνων και της προσπάθειας της Εθνικής μας ομάδας βόλεϊ γυναικών, στα τελικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος της Άγκυρας.

Η ΕΟΠΕ κρύφτηκε πίσω από τις δηλώσεις και τη διεκδίκηση των αθλητριών από την ΕΡΤ, για την προβολή της διοργάνωσης και μετά την πρώτη νίκη επί της Γαλλίας, ξεθάρρεψε και εξέδωσε ανακοίνωση δείχνοντας την ΕΡΤ ως υπεύθυνη.

Το πέπλο ενοχής σιωπής που υπήρχε στην αρχή για να καλύψει τη διοικητική γκάφα για τη διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, όπως και η ανακοίνωση που εξέδωσαν για αυτό το σκοπό, οι διοικούντες την ΕΟΠΕ απέκρυψαν δυο παραμέτρους.

Η πρώτη παράμετρος ότι δεν μπήκαν στον κόπο να διαπραγματευτούν με τη Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία όπως είθισται να πράττουν όλες οι Ομοσπονδίες κατοχυρώνοντας και λόγω συμμετοχής το δικαίωμα της συνδιαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, που μετέπειτα μπορούν να παραχωρήσουν, φυσικά με το αζημίωτο.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος προβάλλουν τηλεοπτικά 150 χώρες (δείτε εδώ) και όχι η Ελλάδα που συμμετέχει σε αυτή.

Η δεύτερη και ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος είναι ότι στο πρόσφατο παρελθόν και σε μεγαλύτερες διοργανώσεις (world League) και ενώ η τότε διοίκηση της ΕΡΤ επέβαλε την πληρωμή των τηλεοπτικών παραγωγών, καμία άλλη επιβάρυνση ή απαίτηση υπήρξε, γιατί η ΕΟΠΕ είχε εξασφαλίσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα, που μπορούσε μάλιστα να παραχωρήσει έναντι αμοιβής.

Τι στόχο έχουν οι πολυδιαφημισμένες συμφωνίες με την ΕΡΤ (θυμηθείτε εδώ) όταν δεν προβλέπουν τη μετάδοση των αγώνων του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος; Η διοίκηση της ΕΟΠΕ πιάστηκε στον ύπνο, αφού δεν έχει ούτε τις γνώσεις και την οξυδέρκεια αλλά ούτε το ενδιαφέρον να διασφαλίσει την προβολή και να μη στερήσει στους φίλους του αθλήματος και σε όλους τους Έλληνες τη χαρά να απολαύσουν το Εθνικό μας συγκρότημα.

Δεν παραγνωρίζει κανείς τις ευθύνες της διοίκησης της ΕΡΤ και τη δυνατότητα να προβάλλει τους αγώνες καταβάλλοντας το ποσό των τηλεοπτικών παραγωγών αφού το κόστος δεν είναι απαγορευτικό. Αλλά εφ’ όσον αυτό δεν συνέβη, η ΕΟΠΕ για να καλύψει την γκάφα και την ανεπάρκειά της, έπρεπε να εξασφαλίσει τους αγώνες με οποιοδήποτε τίμημα.

Είναι ανεπίτρεπτο όταν δαπανήθηκαν χρήματα και πληρώθηκαν extra τηλεοπτικές παραγωγές (θυμηθείτε εδώ) στις καλοκαιρινές εξορμήσεις των διοικούντων στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα beach volley να αγνοείται ένα Ευρωπαϊκό αθλητικό γεγονός ενώ ξόδεψαν αφειδώς χρήματα για ανούσιες προσλήψεις (θυμηθείτε εδώ) για τη λεζάντα, τη θάλασσα, τις φωτογραφίες και τις διακοπές (θυμηθείτε εδώ).

Η συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και η κάθε προσπάθεια να γίνει ένα βήμα προς τα εμπρός, απαιτεί την ανάλογη διοικητική υποστήριξη.

Το έλλειμμα και η απουσία της διοίκησης είναι εμφανής σε περιπτώσεις που απαιτείται πρόβλεψη, προληπτική δράση και προάσπιση των συμφερόντων της στα Ευρωπαϊκά φόρα. Εκεί συνειδητοποιεί κανείς πόσο διαφορετικό και σημαντικό πράγμα είναι η διοίκηση μιας Ομοσπονδίας από το «σουλάτσο» στις γειτονιές του Μοσχάτου.