Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019

Δυο γαϊδουριών άχυρο

Η απουσία διοικητικού σχεδιασμού έχει ως αποτέλεσμα τον πρόχειρο τρόπο αντιμετώπισης της καθημερινότητας της ΕΟΠΕ. Η απραξία και η ανικανότητα είναι πλέον εμφανής και πληρώνεται ακριβά.

Την ίδια στιγμή που η Εθνική μας ομάδα ξεκίνησε την αγωνιστική δράση στα τελικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τα αποτελέσματα της τελευταίας περίπτωσης διοικητικής απερισκεψίας.

Η περιπλάνηση της Εθνικής ομάδας ανδρών με τελευταίο σταθμό στο Δερβένι, και μετά, η άτακτη αποχώρηση και επιστροφή στο γήπεδο του Ρέντη για την ολοκλήρωση της προετοιμασίας, λίγο πριν αναχωρήσουν για τη Γαλλία, είναι στην πράξη η αδυναμία της διοίκησης «να μοιράσει άχυρο σε δυο γαϊδάρους».

Θα περίμενε κανείς ότι οι επιλογές που αφορούσαν την προετοιμασία σε πόλεις της περιφέρειας, θα ήταν αποτέλεσμα ευγενούς προσφοράς, με διασφαλισμένα τα εχέγγυα καταλληλότητας και προφανώς δεν θα είχαν κόστος. Όμως σύμφωνα με τις αναρτήσεις της ΕΟΠΕ στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ (δείτε πίνακα) η προετοιμασία δεν έγινε, αλλά ακριβοπληρώθηκε, καθώς το σχετικό κόστος της, χωρίς να υπολογίζετε η φιλοξενία των ομάδων Ελλάδας και Σλοβακίας στην Αθήνα, ήταν περίπου 6.500€.


ΚΟΣΤΟΣ
ΔΙΑΥΓΕΙΑ
Έξοδα μετακινήσεων προσωπικού στο Δερβένι για εργασίες αποκατάστασης κλειστού Γυμναστηρίου
500€ (!!)
Έξοδα μετακίνησης εκπροσώπων Γραφείου Τύπου
64 €
Μετακινήσεις Εθνικών ομάδων Ελλάδας Σλοβακίας
3790 €+ΦΠΑ
Μεταφορά taraflex από Δερβένι προς Παιανία
620 € (!)
Μεταφορά taraflex από Παιανία προς Δερβένι
992 € (!)
Έξοδα μετακινήσεων προσωπικού στο Δερβένι για εργασίες εγκατάστασηςtaraflex
400 € (!!)

Η συγκεκριμένη δαπάνη αποδείχτηκε χωρίς αντίκρισμα αφού οι επικρατούσες συνθήκες είχαν ως αποτέλεσμα την πρόωρη επιστροφή στην Αθήνα. Επειδή ο κουμπάρος του προέδρου,
team manager της Εθνικής Ανδρών, δεν αφιέρωσε μία ημέρα ώστε να ελέγξει τις συνθήκες προπόνησης, διαμονής και διατροφής στο Δερβένι, ξοδεύτηκαν τζάμπα και βερεσέ 6.500€.

Η αναφορά μας είναι άλλη μια περίπτωση αποδεικτική της απουσίας προγραμματισμού και μια ακόμη ηχηρή απάντηση σε νέες απόπειρες κάποιων που προσπαθούν να παραποιήσουν την πραγματικότητα, κακοποιώντας την αλήθεια.

Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς; Την απόπειρα συναισθηματικής προσέγγισης με την επίκληση ονομάτων–συμβόλων (δείτε εδώ) η την ανιστόρητη θεωρία ότι μόνο η σημερινή διοίκηση αγαπά τις εθνικές ομάδες (δείτε εδώ).

Βέβαια, η εσχάτως (επι)στρατευμένη δημοσιογραφία, μακιγιέρ και οι συν αυτοίς, δείχνουν να αγνοούν ότι συνθήκες σαν αυτές που η σημερινή διοίκηση της ΕΟΠΕ διαμόρφωσε είναι πρωτόγνωρες και προσφέρονται για σκληραγωγία και εναλλακτικό τουρισμό, αλλά σίγουρα όχι για προετοιμασία εθνικών συγκροτημάτων με προσήλωση στον στόχο. 

Παραδόξως δεν είναι το μόνο που αγνοούν ή τώρα ανακαλύπτουν, τα «τρομερά παιδιά» της αθλητικής δημοσιογραφίας.

Ανακάλυψαν την εγκατάλειψη των Εθνικών ομάδων από την προηγούμενη διοίκηση, και για λόγους μικροπολιτικής, με στόχο να διασκεδάσουν προκαταβολικά, τις εντυπώσεις που θα δημιουργήσει η ώρα της αποτίμησης του αποτελέσματος.

Χωρίς καμία διάθεση απολογητική, γιατί μόνο ο διεκδικητικός λόγος μας εκφράζει, δεν θα υπερασπιστούμε τα διοικητικά πεπραγμένα μιας προγενέστερης εποχής.

Αλλά για λόγους ιστορικής αλήθειας θα ήταν χρήσιμο αν μπορούσαν να μας απαντήσουν οι λωτοφάγοι της δημοσιογραφικής σκέψης, αν σημαίνει εγκατάλειψη των Εθνικών ομάδων η συμμετοχή στο world league (ας αναλογισθούν το κίνητρο) αλλά και στο European League που η σημερινή διοίκηση τα δυο πρώτα χρόνια απείχε;

Αν η περιπλάνηση που περιγράψαμε από γήπεδο σε γήπεδο και από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο σημαίνει φροντίδα, μέριμνα και ενδιαφέρον σε σχέση όχι μόνο με τη συμμετοχή στις διεθνείς διοργανώσεις αλλά και τους στόχους;

Αν ακόμη η διαμονή για τρεις μήνες σε πολυτελές για τα δεδομένα ξενοδοχείο της συμπρωτεύουσας στα πλαίσια της προετοιμασίας (Θεσσαλονίκη 2015 και 2016) σηματοδοτεί, την εγκατάλειψη. Αλήθεια, πως αντιλήφθηκαν αυτό που περιγράφουν ως εγκατάλειψη;

Αλλά να πάμε και ένα βήμα παρακάτω. Αποτελεί στοιχείο εγκατάλειψης για την εποχή που αναφέρονται, οι πολυνίκες προπονητές που εργάστηκαν στα Εθνικά συγκροτήματα, που είχαν τη γνωστική επάρκεια και εμπειρία στη διαχείριση μεγάλων αθλητών/τριών σε σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα, όπου προπονητές προσπαθούν να φτιάξουν βιογραφικό μέσω των Εθνικών ομάδων.

Εν μέσω αγωνιστικής δράσης της Εθνικής ομάδας ανδρών δεν θα σταθούμε στο αγωνιστικό κομμάτι του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, αφού μόλις τώρα ξεκίνησε, παρότι έχουμε και πρόσφατα επισημάνει τις παθογένειες και τα προβλήματα. Αυτό θα γίνει σε επόμενο χρόνο. Στη παρούσα φάση θα είμαστε απέναντι όταν προκαλούν τη μνήμη και τη κρίση μας, τόσο η διοικητική ανυπαρξία αλλά και όσοι θέλουν να κάνουν το μαύρο, άσπρο.