Δευτέρα 6 Μαΐου 2019

Σοβαρά και ευτράπελα

Η δημοσιοποίηση των προτάσεων που ο ΠΑΣΑΠ κατέθεσε στη ΓΣ της ΕΟΠΕ (Δείτε εδώ) για τα δικαιώματα των αθλητριών είναι η άλλη όψη των δεδομένων της volleyleague γυναικών που είχαμε επισημάνει σε προηγούμενη αναφορά μας.

Η λίγκα των γυναικών σήμερα δεν έχει καμία θεσμική ή οργανωτική μορφή. Τα διεκδικούμενα δικαιώματα αθλητριών είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να υπάρξουν με τη σημερινή μορφή που έχει το πρωτάθλημα, αφού δεν μπορεί να κατοχυρωθούν.

Πως μπορούν οι προτάσεις του ΠΑΣΑΠ να έχουν αντικείμενο, όταν αφορούν όχι μόνο την εκπροσώπηση των αθλητριών αλλά και τη διασφάλιση επαγγελματικών συμβολαίων και ασφαλιστικών δικαιωμάτων;  

Η ΕΟΠΕ επιβάλλεται να εγγυηθεί τη διαδικασία μετάβασης σε επαγγελματική λίγκα που θα διαχειριστεί, αυτόνομα και ανεξάρτητα το πρωτάθλημα. Όμως, επειδή γνωρίζουμε την αναποτελεσματικότητα, την ανεπάρκεια, την αδυναμία των διοικούντων την ΕΟΠΕ να δημιουργήσουν θεσμούς και διαδικασίες και τη διαρκή ροπή τους προς την μικροπολιτική, θεωρούμε ότι θα προσπαθήσουν να δώσουν μονομερείς παροχές, ερήμην των σωματείων, στηρίζοντας τη σημερινή «ερασιτεχνική δομή» η οποία δεν νομιμοποιεί, ακόμα και τον ΠΑΣΑΠ, στη διεκδίκηση αιτημάτων (αφού δεν αφορά επαγγελματίες με τη κλασική έννοια του όρου).

Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των αθλητριών θα καθοριστούν μόνο αν υπάρξει μετάβαση σε ένα άλλο μοντέλο, με τη δημιουργία επαγγελματικής λίγκας. Κάθε βήμα και πρωτοβουλία για δημιουργία ενός επαγγελματικού πρωταθλήματος πρέπει να γίνει με απόφαση και ευθύνη των ομάδων που συμμετέχουν σε αυτό.

Τα σωματεία αφού εκπονήσουν σχέδιο για τη βιωσιμότητα του μοντέλου και εξασφαλίσουν τα εχέγγυα θα προχωρήσουν σε μια τέτοια απόφαση. Η ΕΟΠΕ δεν μπορεί «με ξένα κόλλυβα» να επιβάλλει «δικαιώματα και υποχρεώσεις». Οι συνθήκες με τη συμμετοχή μεγάλων ομάδων δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για τα σωματεία να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους. Αλλά αυτό είναι κάτι που θα αποφασίσουν τα ίδια προσμετρώντας τα δεδομένα, τα ζητούμενα και το πραγματικό κόστος μιας τέτοιας απόφασης.

ΥΓ1. Οι δράσεις του προγράμματος Be active, μεταξύ Περιφέρειας και ΕΟΠΕ, είναι χρήσιμες ακόμα και όταν γίνονται σε συγκεκριμένο χρόνο (προεκλογικά) και τόπο (αναπλασμένο Πεδίον του Άρεως) και συνδυαστικά, με βούληση την αξιοποίηση όλου αυτού λόγω των επικείμενων εκλογών.

Κατανοητό, θεμιτό και βεβαίως αποδεκτό, όταν ξέρουμε πως λειτουργούν «τα πράγματα» στη χώρα μας και όταν η συνεργασία αυτή με τη Περιφέρεια έχει φέρει στη ΕΟΠΕ δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε ρουχισμό και όχι μόνο.

Αλλά οι αθεόφοβοι μακιγιέρ του γραφείου τύπου και του Γιώργου Καραμπέτσου που είδαν «τους πάνω από 400 αθλητές» που αναφέρουν στο δελτίο τύπου όταν υπάρχει και σχετική φωτογραφία που αποδεικνύει του λόγου το ψευδές. Έλεος ρε παιδιά.

YΓ2. Ο μάνατζερ των Εθνικών ομάδων Δρ. Βαγγέλης Περόπουλος παρότι παραβρέθηκε στην εκδήλωση, δεν εμφανίστηκε, ως όφειλε, στην αναμνηστική φωτογραφία με την Περιφερειάρχη (Δούρου), καθώς είναι σύμβουλος επί θεμάτων αθλητισμού, άλλου υποψηφίου Περιφερειάρχη (Πατούλη). Έτσι, προέταξε την κομματική ιδιότητα σε βάρος της επαγγελματικής υποχρέωσης.











ΥΓ3. Τελικά το blog, που στοχοποίησε τον προπονητή της Εθνικής Παγκορασίδων, αλλοίωσε την συγκεκριμένη ανάρτηση, αφήνοντας μόνο τον τίτλο και βάζοντας άσχετο περιεχόμενο (Δείτε εδώ). Η απειλή μήνυσης από το θιγόμενο προπονητή τρόμαξε τα παλικάρια της «φακής» και τα «μάζεψαν» όλα. Κρύφτηκαν, μην μπορώντας να δικαιολογήσουν τα γραπτά τους.

ΥΓ4. Για το κάρο της ΕΟΠΕ που θα βγάλει από τη λάσπη ο Γιώργος Καραμπέτσος και τα όσα, διασκεδαστικά, ανέφερε στην επιμελημένη από τους μακιγιέρ συνέντευξη στο ΑΠΕ, θα ασχοληθούμε σε μελλοντικές αναφορές μας. Μείνετε συντονισμένοι.