Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

Γενική Συνέλευση ΕΟΠΕ: Η επιτομή της παρακμής

Συνεχίζοντας την παράδοση των Γενικών Συνελεύσεων, που πραγματοποιήθηκαν επί των ημερών της διοίκησής του, ο Γιώργος Καραμπέτσος όρισε τη Γ.Σ. στις 30 Μαρτίου, πορευμένος ανάλογα της δράσης του και αυτού που προσδιόρισε ο ίδιος ευκαιριακά και τυχοδιωκτικά ως πολιτική.

Η μικρή συμμετοχή των σωματείων που παρατηρήθηκε και στις προηγούμενες Γενικές Συνελεύσεις δεν ήταν ένα μεμονωμένο ή τυχαίο γεγονός (Θυμηθείτε εδώ, και εδώ).

Ήρθε ως αποτέλεσμα της απογοήτευσης, της αδιαφορίας, της μικροπολιτικής και τελικά της επιδίωξής του, η διοίκηση της ΕΟΠΕ να αποτελεί υπόθεση μιας μικρής ομάδας ανθρώπων, ούτε καν ολοκλήρου του ΔΣ. Του ΔΣ και των μελών που καθημερινά αποδέχονται και επικυρώνουν τις αποφάσεις και την αρχή του ενός.

Με θεματολογία γενικόλογη και με κατάθεση των προτάσεων από πλευράς ΔΣ, σχεδόν την τελευταία στιγμή, για τις προτεινόμενες αλλαγές στους κανονισμούς και τα οικονομικά δεδομένα (προϋπολογισμός, ισολογισμός, παραγραφή χρεών κλπ.), κυρίως με τη πρόθεση οι αλλαγές να μη γίνουν αντικείμενο διαβούλευσης, αλλά να περάσουν με συνοπτικές διαδικασίες.

Η εισπρακτική λογική που καθιερώθηκε, από πέρσι, με την επιβολή προστίμων ως ανάχωμα και μηχανισμό αντιμετώπισης των αποχωρήσεων των ομάδων από τα πρωταθλήματα (κάτι που διαψεύστηκε πανηγυρικά), ήταν για τους ιθύνοντες της ΕΟΠΕ η θεραπεία δια «πάσα νόσον».

Πρακτικά, το ποινολόγιο του Γιώργου Καραμπέτσου, παρότι δεν απέτρεψε, ούτε μείωσε τις αποχωρήσεις, διατηρείται και αυξάνεται, στους κανονισμούς που φέρνει στη ΓΣ για τροποποίηση, στεκόμενος πάντα στη επιφάνεια των πραγμάτων και όχι στα αίτια που τα δημιουργούν.

Η Γενική Συνέλευση της ΕΟΠΕ με αυτή τη μορφή της, και με ισχνή συμμετοχή, επιβεβαιώνει και διαιωνίζει ένα σύστημα εξουσίας όπου οι διοικούντες απολαμβάνουν τα προνόμια ως επιβάτες του. Θεωρούν, όταν μια απόφαση αναρτάται στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ νομιμοποιείται και ταυτόχρονα αποκτά και ηθική διάσταση. Ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό; 

Χαρακτηριστική περίπτωση, μέσα από τις συνεχείς αναρτήσεις στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, λόγω της επικείμενης Γενικής Συνέλευσης, είναι η ανάρτηση της ΕΕ της 26ης Μαρτίου (Δείτε εδώ) που αφορούσε νέα έγκριση δαπάνης 974 για το F4 γυναικών, για έκδοση 6 αεροπορικών εισιτηρίων για το γραφείο τύπου και προσκεκλημένων για βραβεύσεις.

Αλήθεια πόσο θα κοστίσει μόνο σε μετακινήσεις αυτό το F4; Οι άνθρωποι των σωματείων που καθημερινά μοχθούν για την επιβίωσή τους άλλοτε καταφέρνοντας να τη διασφαλίσουν και άλλοτε όχι, δείχνει να περνούν αδιάφορα από το Γιώργο Καραμπέτσο και τη συντροφιά του.

Αυτοί εκμεταλλευόμενοι την φουσκωμένη, λόγω εκλογών, επιχορήγηση, τα αυξημένα παράβολα και τα εξοντωτικά πρόστιμα θεωρούν ότι προσφέρουν στο άθλημα, απολαμβάνοντας τον μήνα που τρέφει τους έντεκα.