Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ

Η δημοσιογραφία, η διαιτησία και το άθλημα
Ζούμε στιγμές απείρου κάλλους, μοναδικής δημοσιογραφικής ανεπάρκειας, με τη νέα απόπειρα επικοινωνιακής επίθεσης και προβολής του Γιώργου Καραμπέτσου από τους γνωστούς «μακιγιέρ» του γραφείου τύπου της ΕΟΠΕ.


Ενδεικτικές περιπτώσεις είναι η έκδοση δελτίων τύπου, όπου με το πρόσχημα της ενημέρωσης προσπαθούν να δώσουν τις διαστάσεις «γεγονότος» και μάλιστα ετεροχρονισμένα στα «συναισθήματα» του προέδρου της ΕΟΠΕ και αποκρυπτογραφημένα μηνύματα για διαδικασίες που χρειάζονται καθαρές απαντήσεις. 

Αναλυτικότερα

*Πέρασαν 5 ημέρες από την πραγματοποίηση της εορταστικής εκδήλωσης για τα 40 χρόνια της Κυπριακής Ομοσπονδίας (η εκδήλωση έγινε Παρασκευή-Δείτε εδώ-, Τετάρτη βγήκε δελτίο τύπου) για να αρκεστεί να δηλώσει ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ τη συγκίνησή του για τους δεσμούς των δυο Ομοσπονδιών (Δείτε εδώ). Η συγκίνηση του προέδρου αποτελεί ...είδηση.

*Η ενημέρωση της συνάντησης των φορέων, ΕΟΠΕ-ΕΣΑΠ-ΠΑΣΑΠ για τα προβλήματα της Αμειβόμενης Πετοσφαίρισης μόνο διαφωτιστική δεν ήταν σχετικά με το τι συζητήθηκε, τα προβλήματα της νέας αγωνιστικής χρονιάς (αριθμός ξένων κλπ.) και τις αποφάσεις που δρομολογήθηκαν.

Η δήλωση του προέδρου της ΕΟΠΕ (Δείτε εδώ), «ότι ήταν μια από τις καλύτερες, ήρεμες και πιο εποικοδομητικές συζητήσεις που έχουν γίνει ποτέ» περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο τον τρόπο που αντιλαμβάνεται ο ίδιος το βόλεϊ και οι «μακιγιέρ του» τη «χαριτωμένη» και «αλαφροΐσκιωτη» εκδοχή της δημοσιογραφίας.

*Η φιέστα της πλατείας Αριστοτέλους και η επιμελής προσπάθεια ανάδειξης «όσων κάνουν μια βόλτα ή κάνουν διακοπές» στο όνομα της προβολής και ανάπτυξης του αθλήματος αποτελεί άλλο ένα δείγμα δημοσιογραφικής «επάρκειας» που όμως γεννά ερωτηματικά: 

Για παράδειγμα πόσο σοβαρή μπορεί να είναι μια Ομοσπονδία, όταν προβάλλει τη συμμετοχή αθλητών της σάλας με την παροχή wild card (Δείτε εδώ) που αρνήθηκαν τη συμμετοχή στην προετοιμασία και στους αγώνες της Εθνικής Ομάδας ανδρών και τώρα κάνουν δωρεάν διακοπές, παίζοντας σε τουρνουά masters, όπως αυτό της Θεσσαλονίκης;

Ταυτόχρονα, πόσο σοβαρός μπορεί να είναι ο προγραμματισμός ενός αθλήματος και μιας διοίκησης, όταν όλα γίνονται ευκαιριακά,  περιστασιακά, χωρίς κανένα σχεδιασμό και στόχο. Μπορεί να υπάρχει μέλλον όταν σε αυτού του μεγέθους τις διοργανώσεις, ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ οι Εθνικές Ομάδες του Beach Volley και στη θέση τους προβάλλονται από τους «γίγαντες του γραφείου τύπου» όσοι αθλητές πήγαν για «τριήμερο» στη συμπρωτεύουσα; Μπορεί να υπάρχει μέλλον όταν μετά από δύο χρόνια διοίκησης Καραμπέτσου την Εθνική ομάδα Νέων Beach Volley την απαρτίζουν αθλητές της Εθνικής Παίδων σάλας (Δείτε εδώ);

Υπάρχει λογική συνέχεια σε όλα αυτά; Κάνουμε, κάπου, εμείς λάθος; Υπάρχει κάποια πειστική απάντηση από αυτούς που έχουν αναλάβει τις τύχες αυτού του άμοιρου αθλήματος. Αν υπάρχει καλό θα ήταν να την ακούγαμε.

ΥΓ. Με έκπληξη και απορία διαβάσαμε την ανακοίνωση του ΑΟ Λαμίας 2013 για τις διοικητικές εξελίξεις στο σύλλογο και την αλλαγή σκυτάλης στη προεδρία του συλλόγου (Δείτε εδώ).

Αυτό που μας προξένησε ιδιαίτερη εντύπωση και αφορά τον απερχόμενο πρόεδρο Χρήστο Μητσόπουλο, που είναι μέλος και του ΔΣ της ΕΟΠΕ, είναι ότι παραμένει στο ΔΣ του συλλόγου και θα αποτελεί τον συνδετικό κρίκο με την ΕΟΠΕ και τη διαιτησία.

Την εκπροσώπηση στην ΕΟΠΕ, το καταλαβαίνουμε αφού είναι μέλος του ΔΣ, με τη διαιτησία όμως τι είδους εκπροσώπηση και τι σχέση πρέπει να έχει ένα σωματείο; 

Φαίνεται ότι η εκλογή του Γιώργου Καραμπέτσου στη διοίκηση, αλλά και η θητεία του στο χώρο της διαιτησίας που προηγήθηκε δημιούργησαν ανακατατάξεις που μέχρι τώρα αγνοούσαμε. Μπορεί να μας δοθεί κάποια απάντηση;

Υπάρχει παραγοντική θέση στο βόλεϊ που πρέπει ασχολείται με τα θέματα διαιτησίας; Έχουν θέση για αυτό η ΕΟΠΕ ή η ΟΔΒΕ; Τελικά αυτή θα είναι η παρακαταθήκη του Γιώργου Καραμπέτσου στο βόλεϊ; Μήπως το εγγυάται και η προηγούμενη θητεία του στο ποδόσφαιρο; Τι άλλο θα δούμε και θα ακούσουμε;