Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

ΜΙΚΡΑΙΝΟΥΝ ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ

Η αλήθεια του ψέματος και το δικαίωμα στην τεμπελιά
Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες επιλογών που μαθηματικά οδηγούν το βόλεϊ σε συρρίκνωση. Συγκεκριμένες αποφάσεις που αφορούν όλους τους τομείς ευθύνης της ΕΟΠΕ(Εθνικές ομάδες, διοργανώσεις, πρωταθλήματα) είτε αφήνονται στην τύχη τους, είτε με συγκεκριμένες παρεμβάσεις, θεσμικού χαρακτήρα γίνονται υπόθεση, ακόμη λιγότερων σωματείων, ακόμη λιγότερων ανθρώπων, οδηγώντας το βόλεϊ σε μεγαλύτερη ανυποληψία και παρακμή.

Η δημοσιοποίηση από την ΕΟΠΕ της νέας προκήρυξης του κυπέλλου, είναι αποδεικτική των όσων προαναφέραμε. Συγκεκριμένα ο θεσμός του κυπέλλου περιορίζεται μόνο στις ομάδες των Εθνικών κατηγοριών και η συμμετοχή σε αυτόν, δεν αποτελεί δικαίωμα όλων των ομάδων όπως είχε εφαρμοστεί μέχρι σήμερα.

Η νέα απόφαση δημιουργεί αποκλεισμούς και μηδενίζει την πιθανότητα διεκδίκησης μιας απρόσμενης νίκης ή πρόκρισης σε έναν κατεξοχήν θεσμό των εκπλήξεων.

Που οδηγούμαστε τελικά; Επιλέξανε τα λιγότερα, τα μικρότερα, τα ευκολότερα, σχεδιάζοντας περιστασιακά, ευκαιριακά και με περισσή προχειρότητα το άθλημα με βάση το δικό τους «μπόι», την δική τους αντίληψη και επάρκεια.

Από που να ξεκινήσουμε απαριθμώντας τα «κατορθώματα» τους; Από τις ολιγοήμερες προετοιμασίες των Εθνικών Ομάδων, τους τριμηνίτες ομοσπονδιακούς προπονητές, την επιλογή των ΠΟΠ, τις κλίσεις, τους κουμπάρους και τους ημέτερους που κυριάρχησαν στις επιλογές; (εμπορικοί αντιπρόσωποι ανακηρύχτηκαν ομοσπονδιακοί προπονητές, διορισμός συγγενών κλπ).

Όλα αυτά πώς έχουν σχέση με την αξιοκρατία την ισονομία και την διαφάνεια που δεσμεύτηκε, μαζί με μια σειρά από ψέματα (μείωση παραβόλων, χορηγία 1.000.000€) που εκτόξευσε στα σωματεία;

Ολόκληρο το σκηνικό στήθηκε με  ΨΕΜΑΤΑ, ΨΕΜΑΤΑ, ΨΕΜΑΤΑ.

Τα αποτελέσματα όμως μετά από τα τόσα ΨΕΜΑΤΑ ήρθαν γρηγορότερα από ότι αναμένονταν. Η Ελλάδα κατρακύλησε στην τελευταία θέση στο world league, χάθηκε η χορηγία των 100.000€ στις Εθνικές Ομάδες, έγιναν μπάχαλο τα πρωταθλήματα αφού ο Γιώργος Καραμπέτσος κρύφτηκε πίσω από την βούληση των σωματείων με αποτέλεσμα η Ρre league να εφαρμοστεί κατά το ήμισυ (γυναίκες) και να δρομολογηθεί ουσιαστικά πρωτάθλημα Νοτίου Ελλάδας.

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε  την αντικειμενική αδυναμία που προκύπτει από την ημιμάθεια και την γραφικότητα του περιβάλλοντος αλλά και του ίδιου του προέδρου της ΕΟΠΕ, καταλήγουμε στο ασφαλές συμπέρασμα ότι πλέον το μόνο που μπορεί να περιμένουμε είναι εξυπηρετήσεις, «ρουσφέτια», (πχ παράτυπες μεταγραφές) και στους «δικούς» του καμία δουλίτσα για το «χαρτζιλίκι».

Με υπομονή θα τα δούμε όλα εμείς και ακόμα περισσότερα το άθλημά μας. Οψόμεθα...