Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019

Τηλεοπτικά δικαιώματα αλά ΕΟΠΕ

Η συμφωνία της ΕΟΠΕ με την ΕΡΤ είναι ουσιαστικά μια συμφωνία που την καθόρισε και την υπαγόρευσε η προεκλογική περίοδος που πλέον έλαβε τέλος. Το ποσόν των €150.000+ΦΠΑ που προβλέπεται να εισπράξει η ΕΟΠΕ είναι μερικώς για την προβολή των Εθνικών ομάδων (προβλήθηκε τηλεοπτικά μόνο ένας αγώνας), αλλά κυρίως για τα πρωταθλήματα της ερχόμενης περιόδου και τα f4 των κυπέλλων ανδρών και γυναικών.


Η τακτική του Γιώργου Καραμπέτσου να αποκρύψει τη δημοσιοποίηση της συμφωνίας και το αντίτιμό της, όλο αυτό το διάστημα, ενώ ταυτόχρονα απαιτούσε από τα σωματεία των Εθνικών κατηγοριών την εκχώρηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, για να υπογράψει τη συμφωνία, έγινε εκ του πονηρού.

Με διαρροές και μισόλογα διεκδίκησε την εξουσιοδότηση από τα σωματεία, στο όνομα της ελλιπούς προβολής του αθλήματος και του υπάρχοντος τηλεοπτικού αποκλεισμού των πρωταθλημάτων γυναικών από το κάθε Ελληνικό σπίτι, καταστάσεις που ο ίδιος επέβαλε στα χρόνια της θητείας του.

Η εκχώρηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των σωματείων στην ΕΟΠΕ έγινε χωρίς να υπάρχει προηγουμένως ενημέρωση, από μέρους της, του οικονομικού μέρους της συμφωνίας αλλά και των χρημάτων που δικαιούνται στη περίπτωση αυτή τα σωματεία.

Η απόκρυψη ύπαρξης οικονομικού οφέλους έγινε για να αποφύγει δεσμεύσεις απέναντι στα σωματεία, για να αποτρέψει οικονομικές διεκδικήσεις και να συνεχίσει ανενόχλητος την πρόσληψη ημετέρων για προσωπικές μικροεξυπηρετήσεις.

Η συμφωνία με την ΕΡΤ παρότι είχε τα χαρακτηριστικά ενός ευπρόσδεκτου προεκλογικού μποναμά (για αυτό και υλοποιήθηκε στο τέλος της κυβερνητικής τετραετίας) εξακολουθεί να προκαλεί ερωτηματικά για τον τρόπο που η ΕΟΠΕ μεθόδευσε την εξασφάλιση της συναίνεσης από τα σωματεία.

Το κυρίαρχο ζήτημα, που παραμένει επίκαιρο και αναπάντητο, αν υπάρξει συνέχεια σε αυτή τη συμφωνία και τους όρους της, με δεδομένο την κυβερνητική απόφαση για αλλαγή στη δομή και λειτουργία της ΕΡΤ, είναι αν, πότε και πόσα χρήματα θα εισπράξουν τα σωματεία;

Αν η συμφωνία τηρηθεί, τότε τα σωματεία θα στριμώξουν το Γιώργο Καραμπέτσο και θα διεκδικήσουν τα λεφτά τους. Άλλωστε, ο ίδιος επιρρεπής στη μικροπολιτική θα διασκεδάσει τη «μυστική μεθόδευση» και θα μοιράσει τα διεκδικούμενα χρήματα εν ίδει «μποναμά», ενόψει των εκλογών της ΕΟΠΕ που θα γίνουν το 2020. Αρκεί να έχει ισχύ η συμφωνία.