Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ

Ένα εκατομμύριο, εκατόν μία χιλιάδες, εκατόν μία και δέκα…χορηγίες
 Η επιτυχημένη διοργάνωση του κυπέλλου Ελλάδος γυναικών που ανέλαβε και τόσο άψογα  διοργάνωσε ο ΑΟ ΘΗΡΑΣ, με τη συνδρομή του Δήμου και την αιγίδα της ΕΟΠΕ, πέρασε στην ιστορία και αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον. Η οργανωτική αρτιότητα, η ξεχωριστή φιλοξενία αλλά και το κόστος της διοργάνωσης (κάλυψη μετακίνησης  αεροπορικώς ομάδων και συντελεστών) ήταν βγαλμένη από το παρελθόν της προ κρίσης εποχής.

Η διοίκηση της ΕΟΠΕ  από την πλευρά της, εκμεταλλευόμενη τη διάθεση και τη βούληση των ανθρώπων του ΑΟ Θήρας, έκανε ένα βήμα παραπέρα. Με νοοτροπία αρχοντοχωριάτη και λογική κολαούζου, προσκάλεσε -πέρα των μελών του ΔΣ που φιλοξενήθηκαν μετά των οικογενειών τους- και άτομα στα οποία θέλησε να ανταποδώσει ή να δημιουργήσει υποχρεώσεις, με σχέσεις που καθορίστηκαν από το «δούναι και λαβείν» του πρότερου βίου τόσο της διοίκησης, όσο και των ανθρώπων της.

Με πρόθεση να τους ευχαριστήσει  και να διευρύνει ανταποδοτικά τον κύκλο των «στρατευμένων  οπαδών», οργάνωσε ένα ακόμα, μετά από το αντίστοιχο των Καλαβρύτων, εκδρομικό τριήμερο στο φημισμένο νησί,  εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι όλα τα έξοδα μετάβασης και φιλοξενίας καλύφθηκαν από τους διοργανωτές.

Έτσι δόθηκε η ευκαιρία  στον Γ.Κ. να μιλήσει σε δημοσιογράφους που φιλοξενήθηκαν στη διοργάνωση. Χωρίς να υπάρχουν πολλές ερωτήσεις διοχετεύθηκαν πληροφορίες αποσπασματικά και επιλεκτικά.

 Αποκορύφωμα των διαρροών ήταν τα οικονομικά δεδομένα που παρουσίασε ο Γ.Κ. με μια πρωτότυπη μεθοδολογία, που αποτελεί παρακαταθήκη στη λογιστική σκέψη.

Τις «ειδήσεις» μετέφερε ο δημοσιογράφος του ΑΠΕ που κάλυψε την διοργάνωση. Μα όλως τυχαίως είναι ο ίδιος δημοσιογράφος που ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ διοχετεύει και προβάλλει τις θέσεις του μέσω του Αθηναϊκού Πρακτορείου. Η πρώτη ήταν, όταν στα πλαίσια κάλυψης των εκλογών της ΕΟΠΕ και των συνεντεύξεων των υποψηφίων,  παρουσιάστηκε  πρώτη από όλες και με αβανταδόρικα ερωτήματα, η υποψηφιότητα του.

Σε αυτή την  «ιστορική συνέντευξη» (δείτε εδώ) εκστόμισε τις πρώτες ανακρίβειες, υποσχόμενος τη μείωση και κατάργηση παραβόλων, την ελάφρυνση των σωματείων, την νέα εποχή για το Ελληνικό βόλεϊ που θα σηματοδοτούσε η εκλογή του.

Η συνέχεια που ακολούθησε είναι γνωστή, αφού μετά τα πρώτα ψέματα ακολούθησαν και άλλα ψέματα επί ψεμάτων με αποκορύφωμα το €1.000.000 χορηγία εξάγγειλε ότι είχε εξασφαλίσει  στη Γενική Συνέλευση.

Η παρουσία και η φιλοξενία του δημοσιογράφου Παναγιώτη  Κουμάνταρου στη Σαντορίνη ήταν για τους δυο «μακιγιέρ» του προέδρου, τις γνωστές «χιονάτες» του γραφείου τύπου, μοναδική ευκαιρία να ξαναμιλήσει  ο Γιώργος Καραμπέτσος (υπό μορφή διαρροών) και με «πασαλείμματα» να ωραιοποιήσει τη νέα πραγματικότητα που αυτός δημιούργησε χωρίς επί της ουσίας να έχει δώσει συνέντευξη αλλά και να  έχει να πει κάτι ακόμη και από τις διαρροές (δείτε εδώ).

Ποιο ήταν το στίγμα μέσα από όλα αυτά  που ήθελε να δώσει ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ; Και ποια είναι η πραγματικότητα;

-Πως δικαιολογεί την ευκαιριακή  αλλαγή του σκεπτικού, διοργάνωσης του f4 Κυπέλλου Ανδρών; Οι συνεχείς αλλαγές  τόπου είναι ενδεικτικές της προχειρότητας που αντιμετωπίζονται οι διοργανώσεις. Θυμηθείτε την αναφορά μας FINAL 4 ΑΝΔΡΩΝ Τρίτη21 Μαρτίου 2017. Τι άλλαξε από τον στόχο των μεγάλων γηπέδων που διακήρυττε πέρυσι ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ;

-Η απουσία προπονητών στις Εθνικές ομάδες Ανδρών και γυναικών η Ευρωπαϊκή απαξίωση και υποβάθμιση της θέσης μας στη διεθνή κατάταξη  αποτελεί την απάντηση στην απόπειρα  του Γιώργου Καραμπέτσου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. 

Μηχανεύεται δικαιολογίες και  αποκρύπτει πως τα Εθνικά μας συγκροτήματα όλο το χρόνο υπολειτουργούν ενώ το δίμηνο  των αγωνιστικών υποχρεώσεων δουλεύουν με όρους παιδικής χαράς.

- Τα πρωτάθλημα της volleyleague γυναικών ήταν το χειρότερο της ιστορίας του αθλήματος. Οι αποχωρήσεις ομάδων πριν και κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος, η πτώση της αγωνιστικής ποιότητας, η απουσία της δημόσιας  τηλεόρασης για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά  σε συνδυασμό με την έλλειψη οποιασδήποτε προωθητικής  ενέργειας έχει οδηγήσει το καλύτερο και ωραιότερο πρωτάθλημα που έχει στην ευθύνη η ΕΟΠΕ να περιθωριοποιηθεί και να χαμηλώσει στο επίπεδο του Γ.Κ. και των συνεργατών-υποτακτικών του.

Οι επινοήσεις για μείωση του αριθμού των ομάδων δείχνουν για άλλη μια φορά ότι  η ανάλυση της πραγματικότητας γίνεται επιφανειακά και χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό που να αφορά όλο το οικοδόμημα. Μακάρι τα προβλήματα της volleyleague να λυθούν ως δια μαγείας με τη μείωση του αριθμού των ομάδων. Αυτής της μορφής η αφέλεια στη διοίκηση και ο επιδερμικός τρόπος αξιολόγησης κάνει τους διοικούντες πραγματικά επικίνδυνους.

- Σύμφωνα με την διαρροή που έδωσε ο πρόεδρος, οι σχέσεις της ΕΟΠΕ με τον Γιώργο Βασιλειάδη είναι άριστες. Παρά τις λεγόμενες άριστες σχέσεις, η αύξηση της επιχορήγησης ήταν ελάχιστη και πάντως μικρότερη από αντίστοιχων Ομοσπονδιών.

Πως μεταφράζονται οι άριστες σχέσεις με έναν Υφυπουργό αν όχι με το επίπεδο της κρατικής επιχορήγησης; Οι υποτιθέμενες άριστες σχέσεις, χωρίς βέβαια λεφτά, έχουν αφετηρία την πολιτική ανάγκη, την αγωνία και την κακή εκτίμηση του υφυπουργού Αθλητισμού, ότι με τη βοήθεια του Γιώργου Καραμπέτσου θα αποκτήσει ερείσματα και υποστηρικτικό μηχανισμό για την επικείμενη κάθοδό του, ως υποψήφιος βουλευτής, στη Β’ Πειραιά. Βλέπει το δέντρο και χάνει το δάσος. Ας πρόσεχε... Τουλάχιστον, ευτυχώς γι αυτόν, δε ξοδεύεται!

- Με θράσος αναφέρθηκε ότι πλήρωσε €300.000 υποχρεώσεις αποκρύπτοντας ότι δεν φιλοξενήθηκαν  διοργανώσεις ούτε για στους άνδρες ούτε στις γυναίκες. Όμως ταυτόχρονα, αποκρύπτει ότι έχασε χορηγία της εταιρείας ΣΤΟΙΧΗΜΑΝ €100.000 το χρόνο.

Συνεπώς, η απώλεια τα 2 χρόνια του Γιώργου Καραμπέτσου είναι της τάξης των €200.000. Ο ισολογισμός του δεν κάνω τίποτα, δεν συντηρώ τα υπάρχοντα, πληρώνω από τα έτοιμα (χρήματα από παράβολα σωματείων  και επιχορήγηση) δεν είναι αναπτυξιακός.

Μέσα μπαίνει το άθλημα, και θα μπει πιο μέσα όταν θα έχει μικρύνει και άλλο. Και δεν θα έχει δυνατότητες να διεκδικήσει χρήματα από την αγορά των χορηγιών.

Όταν οι διοργανώσεις τύπου World Leagueκαι European League, η τηλεοπτική προβολή σε ώρες μεγάλου ενδιαφέροντος και οι επακόλουθες ετήσιες χορηγίες των  €100.000 θα αποτελούν μακρινό όνειρο.

Το κορυφαίο που ειπώθηκε, γράφτηκε και αντιγράφηκε είναι ο όρος «έμμισθες χορηγίες». Κόβει μισθό η χορηγία; Μπαίνει η χορηγία στο μισθολόγιο; Μάλλον έμμεσες ήθελαν να γράψουν, αλλά η Σαντορίνη τους ξελόγιασε.

Και πως αυτές θα φθάσουν στο πόσο των €250.000 το χρόνο; Πόσο χρεώνει διαμονή και διατροφή ο Γ.Κ.; Θα είχε ενδιαφέρον να δώσει αναλυτικά πως υπολογίζει αυτές τις €250.000;

Όσο θα κόστιζαν στην ΕΟΠΕ αν λάμβανε τις ίδιες υπηρεσίες από κάπου αλλού ή όσο κοστίζουν στους «έμμισθους» χορηγούς του; Ποτέ στο παρελθόν ακόμη και την εποχή που φιλοξενούνταν στη χώρα μας πολλές διοργανώσεις (world league κλπ) και υπήρχαν συνεργασίες με Δήμους, δεν είχαν αποτιμηθεί οι «έμμισθες» χορηγίες για προπαγανδιστικούς λόγους και δεν είχαν επικαλεστεί τεχνάσματα για να αποκρύψουν τα μεγάλα ψέματα, την εξαπάτηση και την έλλειψη κανονικών χορηγιών.

Αυτό κάνει σήμερα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας αθροίζοντας τις παροχές της τοπικής αυτοδιοίκησης, για τη φιλοξενία των Εθνικών ομάδων, στις μηδενικές χορηγίες.
Με δύο λόγια, ο υποσχόμενος 1.000.000 € έφερε 0 € στο ταμείο.

ΥΓ. Όλο και περισσότερες φωνές καταγγέλλουν το γραφείο τύπου της ΕΟΠΕ. Μετά το blog της Θεσσαλονίκης και άλλο γνωστό site καταγγέλλει την περιχαράκωση της ΕΟΠΕ, την υποβάθμιση και την παραπληροφόρηση, την ιδιοποίηση των ειδήσεων. Οι δυο αρσενικές μέλισσες του γραφείου τύπου ως πότε θα προκαλούν τη νοημοσύνη μας και θα παίζουν με την ανοχή μας;

Οι διαρροές στη Σαντορίνη είχαν στόχο τον κατευνασμό των συναδέλφων τους γιατί χρησιμοποίησαν τη θέση τους ως γραφείο τύπου για να δημοσιεύσουν πρώτοι (δείτε εδώ), εκεί που αρθρογραφούν, ειδήσεις που όφειλαν να επικοινωνήσουν με δελτίο τύπου της Ομοσπονδίας στους συναδέλφους τους που καλύπτουν ρεπορτάζ βόλεϊ.