Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

ΔΟΞΟΛΟΓΙΕΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑΣ

Όταν όλα γίνονται τίποτα
Οι ανακολουθίες του Γιώργου Καραμπέτσου διαδέχονται η μια την άλλη, στο διάστημα της διετούς παρουσίας του, στη διοίκηση της Ομοσπονδίας. Δεν ήταν μόνο η άκρατη παροχολογία, οι απραγματοποίητες υποσχέσεις και η εξαπάτηση των σωματείων που όπως αποδείχτηκε ήταν το μόνο πράγμα που είχε σχεδιάσει «σοβαρά» ο Γιώργος Καραμπέτσος, για να εξασφαλίσει την αναρρίχηση του στη προεδρία της ΕΟΠΕ.

Όλα όσα ακολούθησαν την εκλογή του, στηρίχθηκαν στον αυτοσχεδιασμό. Όμως οι επινοήσεις του έπασχαν, αφού στερούνταν των βασικών κριτηρίων γνώσης, κατάρτισης και οράματος ακόμη και για επίδοξους  μαθητευόμενους μάγους, όπως εσχάτως αποδείχτηκε ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ, στη προσπάθειά του να ισορροπήσει ανάμεσα στο ψέμα και την σκληρή πραγματικότητα.

Τι να πρωτοθυμηθούμε;
·Την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τον Δήμο Ευρώτα και την υιοθεσία των Εθνικών ομάδων Γυναικών τριετούς  διάρκειας (φωτο 1), που συνοδεύτηκε από περιοδείες και φωτογραφήσεις των στελεχών στην περιοχή, που χάθηκε σε λίγους μήνες (φωτο 2). Και όλα αυτά, παρά τις διαβεβαιώσεις του Διευθυντή της ΕΟΠΕ κ. Μπακοδήμου (Δείτε εδώ). Τώρα διοχετεύουν έντεχνα ότι η Εθνική Γυναικών θα κινείται κατά τη διάρκεια των ολιγοήμερων καλοκαιρινών προετοιμασιών μεταξύ Αθηνών και Ιωαννίνων (πολλά… χιλιόμετρα μακριά από τον Δήμο Ευρώτα). 













-Τη συνεργασία με Sport Camp Loutraki με αντάλλαγμα όπως έλεγαν τη διαφημιστική προβολή του από το site της ΕΟΠΕ. Τελικά, έκαναν 3 ημέρες προπόνηση και μετά έλεγαν ότι έκαναν εκεί, ενώ ήταν σε άλλο γήπεδο (Δείτε εδώ).

·Το εγκεκριμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα μετρήσεων (Δείτε εδώ, για να θυμηθείτε) με Ατέρμωνα και Sport Camp Loutraki. Έγιναν μετρήσεις, σε ποιους, πότε εγκρίθηκε το πρόγραμμα, τι πήρε η ΕΟΠΕ από αυτό, ποια στελέχη της (teammanagers, ΠΟΠ, συντονιστές) είχαν εμπλοκή; 

·Τη στρογγυλή τράπεζα για Εθνικές ομάδες και την ανάπτυξη (φωτό 3). Χρησιμοποίησαν ανερυθρίαστα τους ανθρώπους για να κάνουν τι: Καμία συνέχεια. Υπήρξε επόμενη σύσκεψη; Υπήρξαν καταγεγραμμένες προτάσεις; Τίποτα! Από τη φωτογραφία, μόνο ο τεχνικός σύμβουλος-ταμίας έμεινε (Δείτε εδώ).
-Τις προπονητικές περιοδείες ανά τη χώρα παρουσία προέδρου, ταμία και φωτογράφων (συνδυασμός προπόνησης και μικροπολιτικής). Οι προπονητές που φωτογραφίζονται δίπλα σε παράγοντες σε τέτοιες εκδρομές, και ακούν τις οδηγίες του ταμία-τεχνικού συμβούλου, δεν αντιλαμβάνονται την καταρράκωση της αξιοπιστίας τους, τη χρησιμοποίησή τους και το διασυρμό τους;

·Τις ρουσφετολογικές προσκλήσεις αθλητριών στις Εθνικές ομάδες (βίος και πολιτεία Δρ. Ευαγγέλου Περόπουλου).

·Τις χαριστικές επιλογές  προπονητών (εκεί που η αντιπροσώπευση της εταιρείας ρούχων του προέδρου πιστοποίησε την προπονητική επάρκεια).

·Τους διμηνίτες προπονητές της Εθνικής ανδρών και γυναικών (όταν τους υπόλοιπους δέκα μήνες  επικρατεί χάος αφού αναστέλλεται η λειτουργία τους). Έντεχνα πάλι διοχετεύουν ότι μιλάνε με ξένους προπονητές κάνουν προτάσεις, αλλά είναι απαγορευτικές οι οικονομικές και οργανωτικές απαιτήσεις τους. Παράλληλα, αφήνουν να εννοηθεί ότι έχουν επαφές και με Έλληνες. Σχέδιο δεν υπάρχει. Ψάχνουν πρόχειρες λύσεις και ότι βγει. 

·Τις μετατάξεις και τις αποσπάσεις 14 (!) προπονητών, αλλά και άλλων στελεχών, όχι μόνο στον τομέα της ανάπτυξης, με κριτήρια προσωπικά, κομματικά και οικονομικά. Πόσους από αυτούς βλέπετε να έχουν έστω και τυπική δραστηριότητα;

·Τη διαχείριση της επικαιρότητας με στοχευμένα σχεδόν καθημερινά δελτία τύπου που αποσκοπούν στη δημιουργία εντυπώσεων και καλλιέργεια ψευδαισθήσεων για τη δράση τους. Για να πετύχουν την υπερπληρόφορηση, προχώρησαν αφενός στη «σαλαμοποίηση» των εθνικών ομάδων και αφετέρου στη συγχώνευση κλιμακίων και στη  μεγαλόστομη μετονομασία τους σε προεθνικές ομάδες.

Η νέα εποχή που υποσχέθηκαν οι επικεφαλείς των εκδρομικών  εξορμήσεων και τις τέσσερις εποχές του χρόνου, διαψεύστηκε πανηγυρικά αφού η γραφική ομάδα της Ομοσπονδίας που διοικεί το άθλημα μέσα από τις επιλογές της, κατρακύλησε τις Εθνικές ομάδες, αποδυνάμωσε τα Εθνικά πρωταθλήματα (πρωτοφανείς αποχωρήσεις αποτέλεσμα και του σχεδιασμού), γελοιοποίησε κάθε αξιόπιστη  διαδικασία σύγχρονης αξιολόγησης, αφού αναδείχτηκαν ως γκουρού του αθλήματος, επιλογές της δεκαετίας του ‘80, που ούτε στην εποχή τους απόδειξαν ότι μπορούσαν να σταθούν, να εγγυηθούν και να καθορίσουν την εξέλιξη του αθλήματος. Πόσο μάλλον σήμερα!

Δυστυχώς για άλλη μια φορά ζούμε στιγμές μοναδικές. Η απογοήτευση κυριαρχεί και επιβεβαιώνει την επιστροφή στο χθες. Η καλοπέραση και η αξιοποίηση ευκαιριών από το μηχανισμό εξουσίας, που αποτελεί τη διοίκηση της ΕΟΠΕ, είναι αυτοσκοπός, καθημερινός στόχος και τελικά τρόπος ζωής.

Δε διοικούν, δεν παράγουν ιδέες, δεν αναζητούν πόρους, δε σχεδιάζουν, δεν οραματίζονται. Κρατάνε το άθλημα μικρό, αλλά δικό τους. Επιβάλλουν, μόνο, το πλαίσιο της καλοπέρασης. Το παράδοξο, τυχοδιωκτικό, απωθητικό πλαίσιο που αποδεικνύει γιατί το άθλημά  μας είναι δέσμιο και έρμαιο των επιλογών τους.

ΥΓ1. Η υπεύθυνη αγωνιστικού κα Μάρκου, διορισμένη με θείο-ΑΣΕΠ, τι δουλειά είχε στη Σαντορίνη όπου θα γινόντουσαν μόνο 3 αγώνες; Τι θα προγραμμάτιζε; Γιατί δεν ολοκληρώνει αυτό που 32 ομάδες εφήβων-νεανίδων περιμένουν με αγωνία. Το πρόγραμμα της ημιτελικής φάσης που θα διεξαχθεί αυτή την εβδομάδα.

Τι εμποδίζει το αγωνιστικό τμήμα της ΕΟΠΕ να ανακοινώσει το πρόγραμμα των αγώνων; Η απουσία της υπεύθυνης του τμήματος στη Σαντορίνη; Γιατί δε σέβονται τις 32 ομάδες που θα πρέπει σε 2 ημέρες να προγραμματίσουν τις μετακινήσεις τους, να βρουν ξενοδοχεία, να μάθουν ημέρες και ώρες αγώνων;

ΥΓ2. Η ημιτελική και η τελική φάση των Νεανίδων διεκδικείται από το Αιγάλεω, ώστε η κόρη του συμβούλου να κατακτήσει το πρωτάθλημα ως παίκτρια και η γυναίκα του ως προπονήτρια. Ουδέν κακόν. Αρκεί το προηγούμενο καλοκαίρι να μην είχαν αλλάξει, κόντρα σε όλες τις εισηγήσεις, οι ηλικίες των αθλητριών που είχαν δικαίωμα συμμετοχής στο πρωτάθλημα νεανίδων.

Για να φτάσουμε για ένα πρωτάθλημα, να αγωνίζονται ως νεανίδες, οι δευτεροετείς φοιτήτριες (γεννημένες 1998), στο μαζικότερο γυναίκειο άθλημα. Λες και υπάρχει έλλειψη αθλητριών. Με δύο λόγια, το κίνητρο ενός ανθρώπου και ενός σωματείου κόντρα σε κάθε αθλητική λογική έγινε πολιτική της Ομοσπονδίας. Ρουσφετολογική (μικρο)πολιτική.

ΥΓ3. Η ομάδα Φ.Ο. Βριλλησίων αν και αγωνίζεται στην Pre League, δε δήλωσε συμμετοχή στο κύπελλο, προφανώς γιατί δεν ήθελε να επιβαρυνθεί οικονομικά με μία πιθανή μετακίνηση. Αυτό δεν εμπόδισε την κα Χρόνη-Έρωτα, μέλος ΔΣ ΕΟΠΕ, εκπρόσωπο της ομάδας να μεταβεί στη Σαντορίνη και να φιλοξενηθεί ώστε να πραγματοποιήσει τις απονομές.

Τα ίδια και ο κ. Σύλλας. Παρών στη Σαντορίνη, μετά συζύγου βεβαίως. Όταν πληρώνουν άλλοι, όλα είναι ευκολότερα. Άντε τώρα οι σύμβουλοι αυτού του βεληνεκούς να ορθώσουν ανάστημα στους αυτοσχεδιασμούς του επικεφαλής του ταξιδιωτικού πρακτορείου «η ωραία ΕΟΠΕ».