Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

«ΠΡΩΤΙΕΣ» ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ

Εκεί που όλα διαλύονται
Κάθε προσπάθεια που κάνουμε, να εξαντλήσουμε την επιείκειά μας, να   δούμε με διαφορετικό μάτι τις επιλογές τους, να σταθούμε με συμπάθεια  και τη δέουσα αμεροληψία, απέναντι στα πεπραγμένα του Γιώργου Καραμπέτσου και της διοίκησης της ΕΟΠΕ, είναι μάταιη και καταδικασμένη.

Δεν περνάει ημέρα, ώρα, στιγμή που αποφάσεις, γεγονότα  αποτελέσματα, διαρκώς και αδιαλείπτως προκαλούν τη σκέψη, την κρίση, τη λογική, τη συνείδηση, τη μνήμη μας. Το βόλεϊ υποχωρεί, διολισθαίνει και μετατρέπεται καθημερινά, από ένα άθλημα με τεράστια απήχηση στην κοινωνία, σε υπόθεση μιας ανεπαρκούς ομάδας ανθρώπων, που αδυνατεί να θεσμοθετήσει αξιόπιστα, να υποστηρίξει ακριβοδίκαια και να προστατεύσει στοιχειωδώς, ακόμη και τις διοργανώσεις των πρωταθλημάτων της και τους συμμετέχοντες συλλόγους σε αυτές.

Οι πρωτοφανείς για την ιστορία του αθλήματος αποχωρήσεις (η τελευταία μόλις προχθές -Νίκαια Λάρισας- Α2 γυναικών) δείχνουν να μην έχουν προηγούμενο αφού ως επιδημία καταλύουν κάθε έννοια αξιοπιστίας και φερεγγυότητας. Η κρίση τα τελευταία χρόνια δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να συμβεί κάτι τέτοιο και αυτό ήταν το σημείο αναφοράς  και   παρέμβασης από την προηγούμενη  διοίκηση για να υποστηριχθεί η ανάπτυξη της περιφέρειας.

Η ύπαρξη γεωγραφικών κριτηρίων και η προσπάθεια ελαχιστοποίησης του κόστους μέσα από μια ισοβαρή και δίκαιη κατανομή των μετακινήσεων εξασφάλισε τα χρόνια της κρίσης το μικρότερο δυνατό κόστος για τις ομάδες της περιφέρειας και αποτέλεσε ένα πρώτο θετικό βήμα άμβλυνσης των αδικιών.

Επιπλέον, ο σχεδιασμός αυτός, στήριξε την Περιφέρεια και βοήθησε στην ανάδειξη νέων δυνάμεων στο χώρο του βόλεϊ από τη νησιωτική Ελλάδα κάτι  που φάνηκε και εκ του αποτελέσματος.

Η ΝΑΞΟΣ και η ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της πολιτικής, που δημιούργησε κίνητρα, ενεργοποίησε ανθρώπους, έβαλε το άθλημα στην τοπική κοινωνία και το έκανε υπόθεση όλου του νησιού. Η άγνοια της ιστορίας, της καθημερινότητας του αθλήματος, της αγωνίας για επιβίωση, των κανόνων λειτουργίας ενός σωματείου είναι μερικοί από τους λόγους που αρνούνται να κατανοήσουν ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ και η παρέα του.

Η έλλειψη αθλητικής κουλτούρας και η άγνοια είναι η αφετηρία  της αδυναμίας να αντιληφθεί η γραφική ομάδα που διοικεί την Ομοσπονδία, ότι η Ελληνική περιφέρεια και τα νησιά λόγω της γεωγραφικής τους θέσης χρειάζονται ειδική μέριμνα στη διαμόρφωση των ομίλων, λόγω του δυσβάσταχτου κόστους και των αποστάσεων που είναι υποχρεωμένοι να διανύουν για να αγωνιστούν.

Αυτοί είναι λόγοι που τα δυο τελευταία χρόνια οδηγηθήκαμε σε αυτού του μεγέθους και της έντασης τις αποχωρήσεις, στους  άνδρες και στις γυναίκες, σε όλες τις Εθνικές Κατηγορίες, αφού ο ΓΚ και η διοίκηση της συμφοράς, άφησαν τα πράγματα στη τύχη τους. Δε συνέχισαν, δε διόρθωσαν, δε συμπλήρωσαν, δεν αξιοποίησαν, ότι παρέλαβαν. Έκαναν το αντίθετο.

Δημιούργησαν ομίλους χωρίς περίσκεψη, κατεύθυνση και στόχο. Τώρα παρακολουθούν αμήχανα τα συντρίμμια της δικής τους πολιτικής, της δικής τους ανυπαρξίας. Σίγουρα δεν θα αρκεστούν μόνο σε αυτό, αφού η ημιμάθεια και η έλλειψη γνώσης για το τι χρειάζεται το Ελληνικό βόλεϊ, τους κάνει επιρρεπείς να υιοθετούν ευκαιριακά ότι θεωρούν δεν θα τους δημιουργεί «πονοκεφάλους» και σκοτούρες.

Η τακτική «πονάει χέρι κόβει κεφάλι» αποτελεί τη λογική της επόμενης ημέρας για τους διοικούντες την ΕΟΠΕ, ως το μόνο τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης που οι ίδιοι δημιούργησαν. Η διάλυση των πολλών ομίλων και η σμίκρυνση των κατηγοριών, (συμπεριλαμβανομένης και της volleyleague) χωρίς στρατηγικό σχέδιο, με αρχή, μέση και τέλος είναι το επόμενο βήμα τους.

Αν επαληθευτούν οι πληροφορίες μας και επιβεβαιωθεί ότι τα συμφέροντα τους υπαγορεύουν τις αλλαγές στα πρωταθλήματα, θα μπορούμε να μιλάμε για το τέλος του βόλεϊ στην περιφέρεια.

Χωρίς κίνητρο, ύπαρξη και στήριξη  της γεωγραφικής  ισορροπίας, τα Εθνικά πρωταθλήματα θα είναι αποκλειστική  και μόνο υπόθεση  των μεγάλων αστικών κέντρων και των εύπορων και ισχυρών ομάδων.

Δυστυχώς, είναι ορατός ο κίνδυνος να οριοθετούμε τα Εθνικά πρωταθλήματα στα προάστια και στα περίχωρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, επειδή οι αδαείς και οκνηροί παράγοντες της ΕΟΠΕ φιλοδοξούν να πάνε το άθλημα στην επόμενη ημέρα χωρίς πυξίδα, χωρίς όραμα, χωρίς ελπίδα.

Δείτε τις αποχωρήσεις στα πρωταθλήματα 2017-18

Ομάδα 
Κατηγορία
1
ΑΟ ΚΥΔΩΝ
Α2 ΓΥΝΑΙΚΩΝ
2
ΓΑΣ ΑΡΧΕΛΑΟΣ
Α2 ΓΥΝΑΙΚΩΝ
3
ΑΣΠ ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ
Α2 ΑΝΔΡΩΝ
4
ΣΦΠ ΧΑΝΙΩΝ
Α2 ΑΝΔΡΩΝ
5
ΓΣ ΝΙΚΑΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Α2 ΓΥΝΑΙΚΩΝ
6
ΓΣΚ ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ
Α1 ΓΥΝΑΙΚΩΝ
7
ΠΑΟ
Α1 ΓΥΝΑΙΚΩΝ
8
ΑΠΣ ΚΥΖΙΚΟΣ Ν. ΠΕΡΑΜΟΥ
Α2 ΑΝΔΡΩΝ
9
ΑΣ ΙΩΝΙΚΟΣ Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ
Α2 ΑΝΔΡΩΝ

ΥΓ. Ενώ οι αποχωρήσεις ομάδων συνεχίζονται, οι εξυπηρετήσεις των ημετέρων καλά κρατούν. Και 15ος Καθηγητής Φυσικής Αγωγής αποσπάστηκε στην Ομοσπονδία (Δείτε εδώ). Για τη διευκόλυνση των αναγνωστών να θυμίσουμε τις παιδαγωγικές δυνατότητες του αποσπασμένου όταν έβαλε παιδί δημοτικού σχολείου, διακινδυνεύοντας τη σωματική του ακεραιότητα, να αγωνιστεί σε αγώνα Α2 Ανδρών για να γελοιοποιήσει τους αντιπάλους (Δείτε εδώ). Η διοίκηση που θα είχε στη προμετωπίδα του προγράμματος της την αξιοκρατία, την ισονομία και τη διαφάνεια, κάνει νέες αποσπάσεις στα μουλωχτά.