Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ: Η ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΝΟΙΩΝ...

Με το μακρύ και το κοντό τους…
Μνημείο προχειρότητας είναι το κείμενο που περιέχει προτάσεις οι οποίες συζητήθηκαν σε Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΟΠΕ και στάλθηκε για διαβούλευση στις Ενώσεις με κοινοποίηση του Νεκτάριου Χαλβατζή και την υπογραφή του Περικλή Μπακοδήμου.

Για άλλη μια φορά η προχειρότητα αποτελεί συστατικό στοιχείο της συλλογιστικής αλλά και της δράσης της. Αποσπασματικά, επιφανειακά, χωρίς κριτήριο, συγκροτημένη και ολοκληρωμένη πρόταση, για το πως είναι σήμερα αλλά κυρίως πως χρειάζεται να είναι αύριο το βόλεϊ, αδιαφορούν και προσπαθούν να δείξουν ένα επιδερμικό ενδιαφέρον εξυπηρετώντας μόνο τις ανάγκες της εικόνας τους.

ΟΙ «ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ» ΤΗΣ ΕΟΠΕ ΓΙΑ... ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ





















Με διάσπαρτες σκέψεις που αγγίζουν κάποια μεμονωμένα, διαχρονικά προβλήματα τα οποία θέτουν ευκαιριακά και μονοδιάστατα υπό μορφή προτάσεων (στην λογική «σε συζήτηση να βρισκόμαστε») δείχνουν την διάθεση ενασχόλησης με τα προβλήματα, ενώ αναμασούν ζητήματα που κατά καιρούς έχουν συζητηθεί ακόμη και σε Γενικές Συνελεύσεις της ΕΟΠΕ. 

Δεν έχουν ένα σχέδιο όπου θα μπορούσε να περιλαμβάνει τις επισημάνσεις αυτής της μορφής, ενσωματωμένες σε μια διαδρομή με αφετηρία και τελικό προορισμό.

Είναι προφανές ότι αυτό συμβαίνει, όταν δεν υπάρχει στρατηγική ανάπτυξης του αθλήματος. Αν υπήρχε, αυτήν έπρεπε να θέσουν σε διαβούλευση στις Ενώσεις και στα σωματεία, προβάλλοντας την κατεύθυνση που πιστεύει η διοίκηση ότι πρέπει να ακολουθηθεί. 

Η δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία, η απουσία γνώσης, αξιολόγησης και ανάλυσης  της κατάστασης, οδηγεί σε αυτές τις πρακτικές. Από αδυναμία, εύκολα, μπαίνουν στον πειρασμό του προσχηματικού διαλόγου και της μικροπολιτικής, όντας, ακόμα και για αυτό, εντελώς απροετοίμαστοι.

Έτσι, ενώ επικαλούνται την αναγκαιότητα μέτρων για το βόλεϊ ανδρών οι ίδιοι αυξάνουν τον αριθμό των ξένων που αγωνίζονται στο πρωτάθλημα της λίγκας, αδιαφορώντας για τις συνέπειες αυτής της επιλογής.

Εισηγούνται το διπλό δελτίο, χωρίς μελέτη, θεωρώντας το ίδιας σημασίας σε άνδρες και γυναίκες, μη σκεπτόμενοι πόσες πιέσεις θα δεχθούν τα μικρά τοπικά σωματεία για να παραχωρήσουν το καλύτερο έμψυχο δυναμικό τους σε ομάδες ανωτέρων κατηγοριών, όχι για να αγωνίζονται, αλλά μόνο για να προπονούνται.

Η λειτουργία του διπλού δελτίου πρέπει να είναι αντίστροφη από αυτήν που προτείνει η ΕΟΠΕ. Οι ταλαντούχοι αθλητές των αναπτυξιακών τμημάτων των σωματείων των Εθνικών κατηγοριών (Α1,Α2, PreLeague) να έχουν δικαίωμα να αγωνίζονται με συλλόγους στα τοπικά πρωταθλήματα Ανδρών και Γυναικών.

 Να αποκτούν αγωνιστικές εμπειρίες αλλά και να βελτιώνουν την αγωνιστική ποιότητα των πρωταθλημάτων.

Είναι φαινόμενο μοναδικό για την Ομοσπονδία ενός αθλήματος, μια διοίκηση να περιδιαβάζει με απόψεις από το χθες, άλλες φορές βιωματικές και συναισθηματικά φορτισμένες και άλλες επιλεκτικά επίκαιρες πάντα στο βωμό μιας εικονικής αλλά αδυσώπητης πραγματικότητας.