Σάββατο 22 Ιουλίου 2017

ΒΟΗΘΟΙ ΚΑΙ ΜΑΣΤΟΡΟΙ

Λείπουν μόνο οι σερβιτόροι
Η αποτίμηση των αποφάσεων του τελευταίου ΔΣ της ΕΟΠΕ, δεν μας έκανε σοφότερους, αντιθέτως επιβεβαίωσε αυτό που σε όλους τους τόνους και με κάθε τρόπο καθημερινά περιγράφουμε σε σχέση με την Ομοσπονδία το παρόν και το μέλλον της, αφού η κατάσταση που επικρατεί, περιέχεται σε τρείς λέξεις. ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ,  ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ και ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ.

Οι αποφάσεις για τις προσλήψεις, τις προκηρύξεις των πρωταθλημάτων, καθώς και η εικόνα με τα «βουβά πρόσωπα» στις συνεδριάσεις του ΔΣ είναι το τελευταίο ατύχημα που μας συνέβη.

Οι προσλήψεις με εμπλεκόμενους πολιτευτές, συμφέροντα, αθλητικές επιχειρήσεις συνδεδεμένες με ομάδες και προπονητές, είναι η χαριστική βολή στο ήδη εξαθλιωμένο και ανυπόληπτο άθλημά μας.

Και σε όλα αυτά το παραμύθι του εθελοντισμού που προσπαθεί να αποενοχοποιήσει τα παραπάνω. Τι θέλει να μας πει ο ποιητής; Μήπως πρέπει να πούμε κάποτε τα πράγματα με το όνομά τους;

Δεν έχει κόστος στην ΕΟΠΕ, ο αποκαλούμενος εθελοντής, αυτός που σύμφωνα με όσα μας λένε, προσφέρει την υπηρεσία του σε εθελοντική βάση. Αλήθεια δεν έχει κόστος η μετακίνηση του, η διαμονή του, η διατροφή του;

Πολλές φορές έτσι όπως εννοούν τον εθελοντισμό ο Γιώργος Καραμπέτσος και οι διοικούντες, τα χρήματα που κοστίζει ένας εθελοντής (φέρνοντας αποδείξεις εξόδων) είναι περισσότερα, από έναν εργαζόμενο αμειβόμενο με το βασικό ημερομίσθιο.

Και αυτό ισχύει και για τους προπονητές που έχουν παράπλευρες δραστηριότητες και συνεργασίες με αθλητικά κέντρα, επιδοτούμενα προγράμματα, αθλητικούς συλλόγους, ενώ ταυτόχρονα τους καλοκαιρινούς μήνες θα  έρχονται σε επαφή με το αξιοποιήσιμο υλικό των Εθνικών Ομάδων (βοηθώντας έτσι τη δουλειά του χειμώνα).

Αναμενόμενη ως προς το περιεχόμενο ήταν επίσης, η με μεγάλη καθυστέρηση  δημοσιοποίηση των προκηρύξεων των πρωταθλημάτων.

Η ανάγνωσή τους αποτελεί επιβεβαίωση της αργοπορίας, της άγνοιας και της ανευθυνότητας, που κυριαρχεί σε αυτούς που θεσμοθετούν χωρίς γνώση, πλάνο και πρόβλεψη.

Για άλλη μια φορά όλα εναπόκεινται στον παράγοντα τύχη και στο καλό σενάριο ότι όλα θα πάνε καλά. Δυστυχώς δεν υπάρχει σχέδιο εναλλακτικό, αν δεν δηλώσουν όλες οι ομάδες συμμετοχή, τι θα συμβεί και πως θα διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή των πρωταθλημάτων.

Ειδικά για την Α1 Εθνική κατηγορία γυναικών αν υπάρξουν αποχωρήσεις (σενάριο που για το καλό του αθλήματος απευχόμαστε) το ΔΣ αποφάσισε να μην συμπληρωθεί η κατηγορία.

Η δυσκολία θα έχει μεγαλύτερες διαστάσεις στη διαχείριση της, αν τελικά αποχωρήσουν ομάδες και είναι περισσότερες από μια. Πιθανότητα συμπλήρωσης είτε από παρακάτω κατηγορία, είτε με wild card (περίπτωση ΠΑΟΚ και όχι μόνο) αποκλείστηκε γιατί δεν ήταν επιθυμητή και αρεστή αυτή η δυνατότητα, σε κύκλους που δηλώνει «τυφλή υπακοή» ο Πρόεδρος της ΕΟΠΕ.

Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα, στις συνεδριάσεις του ΔΣ κυριαρχεί η απόλυτη σιωπή, αφού τα περισσότερα μέλη του ΔΣ, θεωρούν ότι η συμμετοχή στην διοίκηση, (πέραν των ψυχολογικών λόγων που καλύπτει) αρχίζει από μια φωτογραφία στις απονομές και τελειώνει με μια εκδρομή σε τουριστικό προορισμό.