Κυριακή 30 Ιουνίου 2019

Άρτος και θεάματα

Οι διοργανώσεις σε μεγάλες πλατείες, όπως του Beach Volley στην πλατεία Αριστοτέλους, που αποτελεί για άλλη μια φορά τον πρώτο σταθμό του Πανελλήνιου πρωταθλήματος, είναι σημαντικές για τη προβολή του αθλήματος ακόμη και με την παραδοχή, ότι το βάρος (κυρίως οικονομικό) της διοργάνωσης δίνεται στην επικοινωνιακή προβολή της και στη διοικητική βούληση η συγκεκριμένη διοργάνωση να καταγραφεί και να παρουσιαστεί ως μια κοσμοπολίτικη εκδοχή του αθλήματος, σε συνέχεια του ανεκδιήγητου snow-τίποτα.

Η βιτρίνα των επιστρατευμένων «επωνύμων» τροφοδοτεί και πιστοποιεί την απεικόνιση μιας άλλης διάστασης της αξίας του αθλητισμού. Ο εύκολος δρόμος της λάμψης και της εικόνας αποκτά ξεχωριστό ρόλο.

Εκτός από τη δυνατότητα εκδρομικής και καλοκαιρινής εξόρμησης των διοικούντων την ΕΟΠΕ και των ακολούθων τους, το ζήτημα που πρέπει να μας απασχολεί είναι το πραγματικό κόστος μιας δαπανηρής φιέστας όταν στον ίδιο χρόνο, πραγματοποιούνται με στερήσεις και χωρίς ιδιαίτερη προβολή, οι δράσεις των Εθνικών και αναπτυξιακών ομάδων σάλας.

Το Πανελλήνιο πρωτάθλημα του beach volley που έχει τη δική του ξεχωριστή αξία όπως και η σημαντική διοργάνωση στην πλατεία Αριστοτέλους είναι σκόπιμο να γνωρίζουμε τι εκφράζει και σηματοδοτεί.

Είναι εξίσου σημαντικό για μια διοίκηση, να πορεύεται με σχέδιο, ιεραρχία στόχων και προϋπολογισμό στις δράσεις, με κοστολογημένες εκδηλώσεις για να μην δημιουργεί «αποπαίδια» η πολιτική της.

Ποιος μπορεί να μας πληροφορήσει τι κόστος αναλαμβάνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης και ποιο φορτίο θα πάρει στις πλάτες της η χρεοκοπημένη ΕΟΠΕ από τη συνδιοργάνωση (εγκαταστάσεις κόστος διαμονής, εισιτήρια κλπ.);

Είναι χρήσιμο να υπάρχει ακριβής εικόνα των δεδομένων για να μην δημιουργούνται σκιές ή λαθεμένες εντυπώσεις ή να ενισχύεται η πεποίθηση ότι υπάρχει κατηγοριοποίηση σε βάρος των Εθνικών της σάλας από τον ανύπαρκτο σχεδιασμό της Ομοσπονδίας.

Είναι σημαντικό να περιφρουρείται και να προστατεύεται από τη διοίκηση της ΕΟΠΕ η επιτομή του αθλήματος, δηλαδή η ανάπτυξή του (κλιμάκια, προεθνικές ομάδες) και οι Εθνικές ομάδες (σάλας και beach volley) και να μην περιθωριοποιείται σε όφελος διοργανώσεων που δεν αποτελούν αυτοσκοπό αλλά μέσο για να πετύχεις το στόχο και τη στρατηγική σου.