Τετάρτη 24 Απριλίου 2019

Volleyleague γυναικών: Ώρα αποφάσεων

Το τέλος του πρωταθλήματος της pre league γυναικών που ξεκαθάρισε ότι μετά την ομάδα του ΠΑΟΚ και η ιστορική ομάδα του Παναθηναϊκού επανέρχεται στα σαλόνια της volleyleague δημιούργησε νέα δεδομένα -που μπορεί να ενταθούν αν επιβεβαιωθούν οι φήμες για συγχώνευση της ΑΕΚ με ομάδα της volleyleague- αλλά και την ανάγκη λήψης σημαντικών αποφάσεων.

Το ερώτημα που σήμερα θέτει η ΔΙΚΗ, προσπαθώντας να βάλει στο τραπέζι όλες τις παραμέτρους, για ένα πρωτάθλημα αντάξιο των προσδοκιών, όχι μόνο των ομάδων που συμμετέχουν, αλλά και των φίλων του αθλήματος παραμένει επίκαιρο και ζωντανό.

Η διοίκηση της ΕΟΠΕ και ο Γιώργος Καραμπέτσος, με τη μέχρι σήμερα διαδρομή του, τις γνώσεις και τη φιλοσοφία του, έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί το πρωτάθλημα που αποτελεί τη βιτρίνα του αθλήματος; Το διάστημα της θητείας του στη διοίκηση της Ομοσπονδίας απέδειξε το αντίθετο. Όχι μόνο για το συγκεκριμένο πρωτάθλημα αλλά για όλη την πυραμίδα του αθλήματος.

Ο τηλεοπτικός αποκλεισμός του πρωταθλήματος της volleyleague γυναικών τα τελευταία χρόνια, η κακοποίηση της στατιστικής του και η εμπλοκή της σε ένα ρουσφετολογικό δούναι και λαβείν, που χαρακτηρίστηκε από αλλοπρόσαλλες επιλογές των κορυφαίων κάθε αγωνιστικής, ο ανεπαρκής προγραμματισμός που οδήγησε ακόμη και σε αναβολές αγώνων, αποτελούν χαρακτηριστικές περιπτώσεις της διοικητικής αδυναμίας και ανεπάρκειας.

Σήμερα, η νέα κατάσταση πραγμάτων, σε συνδυασμό με τα δεδομένα που δημιουργεί η πολιτική βούληση της ΕΡΤ για όλα τα αθλήματα και η συμφωνία με την ΕΟΠΕ επιβάλλει την ανάληψη πρωτοβουλιών.

Η συμφωνία με τη ΕΡΤ και η προβολή των αγώνων στο νέο αθλητικό κανάλι της, θέτει το ζήτημα της διαχείρισης των αγώνων, αλλά και των απολαβών που προβλέπεται να έχει η ΕΟΠΕ. Το ερώτημα είναι αν θα τις αποδώσει στις ομάδες ή θα τις κρατήσει για το ταμείο της;

Στο πρωτάθλημα της voleyleague με τη συμμετοχή των ιστορικών συλλόγων και τη νέα πραγματικότητα, όπου οι επενδύσεις των ομάδων για τη επόμενη αγωνιστική περίοδο προβλέπεται να είναι όχι μόνο αισθητά μεγαλύτερες αλλά σχεδόν πολλαπλάσιες, το ερώτημα είναι, αν τα σωματεία μπορούν να εμπιστευτούν την ΕΟΠΕ, που μέχρι σήμερα έχει δώσει τα συγκεκριμένα δείγματα γραφής;

Μήπως ήρθε η ώρα τα σωματεία της volleyleague να οργανωθούν και να διεκδικήσουν την αυτονομία τους και το δικαίωμα να αποφασίσουν τα ίδια για το πρωτάθλημά τους, διεκδικώντας αυτό που τους ανήκει;

Αν για την επόμενη αγωνιστική περίοδο δεν υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο για να υλοποιηθεί αυτό, είναι βέβαιο ότι χρειάζεται να υπάρξει αρχικά η πρωτοβουλία δημιουργίας μιας άτυπης λίγκας από τις ομάδες, που σε επόμενο χρόνο θα έχει και τη θεσμική της μορφή.

Η παρουσία του Γιώργου Καραμπέτσου στα διοικητικά πράγματα επειδή αποτελεί αρνητικό γεγονός επιβάλλει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να υπάρξουν πρωτοβουλίες από τις ομάδες της volleyleague.

Υπερασπιζόμενοι στην πράξη, την προστασία της επένδυσης τους, του μόχθου τους και της ανάπτυξης του αθλήματος που συνυπάρχει με την εικόνα του, ήρθε η ώρα να διεκδικήσουν την διαχείριση του πρωταθλήματος.

Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος, οι σύλλογοι πρέπει να πάρουν στα χέρια τους τις τύχες του μεγαλύτερου και ωραιότερου πρωταθλήματος που έχει στη ευθύνη της η ΕΟΠΕ και πλέον δεν μπορεί να προστατεύσει. Αυτό πρέπει να πραγματοποιηθεί άμεσα, πριν είναι πολύ αργά για όλους και κυρίως για το ίδιο το άθλημα.