Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

Η προπαγάνδα των τυμπανοκρουσιών

Με αφορμή την ανακοίνωση της ΕΡΤ για την εξασφάλιση για δύο χρόνια, μεταξύ άλλων αθλημάτων, των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των αγώνων βόλεϊ, οι γνωστοί κονδυλοφόροι - αβανταδόροι του Γιώργου Καραμπέτσου έπιασαν δουλειά.

Με πρωτοφανή σπουδή έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την απόφαση  εκχώρησης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων στην δημόσια τηλεόραση για τα επόμενα δυο χρόνια, ως σταθμό, αποκρύπτοντας ότι τα δικαιώματα η ΕΡΤ να προβάλλει τα πρωταθλήματα που έχει την ευθύνη η ΕΟΠΕ (Volleyleague γυναικών, Κύπελλο ανδρών-γυναικών, Beachvolley) έχουν παραχωρηθεί από την ΕΟΠΕ δυο χρόνια τώρα.

Ταυτόχρονα απέκρυψαν ότι το πρωτάθλημα της Volleyleague γυναικών είναι αποκλεισμένο τα χρόνια του Γιώργου Καραμπέτσου από τη δημόσια τηλεόραση. 

Ενώ για τους αγώνες της Volleyleague ανδρών που έχει την ευθύνη η ΕΣΑΠ, τα πράγματα είναι διαφορετικά αφού υπάρχει και σήμερα άλλο καθεστώς που κατοχυρώνει τη μετάδοση των αγώνων και την αντίστοιχη καταβολή από μέρους της ΕΡΤ χρημάτων για τηλεοπτικά δικαιώματα.

Τα ερωτήματα που δημιουργούνται είναι πολλά και εύλογα:

·Η ανακοίνωση της ΕΡΤ που δεν αφορούσε μόνο το βόλεϊ, γιατί δεν συνόδευσε αντίστοιχη της ΕΟΠΕ; Τα σωματεία έχουν ενημερωθεί για τη συμφωνία, τουλάχιστον για τυπικούς λόγους, για να δώσουν εξουσιοδότηση; Σε θεωρητικό ενδεχόμενο διαφοροποίησης ενός σωματείου (όπως είχε συμβεί στο παρελθόν) πως θα εξασφαλιστεί η συμφωνία;

·Η ανακοίνωση της ΕΡΤ αναφέρεται και στη μετάδοση αγώνων της preleague που τη φετινή χρόνια στη κατηγορία αγωνίστηκαν ομάδες όπως ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ που του χρόνου δύο από αυτές θα αγωνίζονται στη volleyleague. Η ΕΡΤ δεν το έκανε φέτος, για τη συγκεκριμένη κατηγορία, θα το κάνει του χρόνου που θα απουσιάζουν δυο από τις πιο εμπορικές ομάδες;

Βέβαια υπάρχει η πιθανότητα, λόγω των επικείμενων εκλογών, η ΕΡΤ να σταθεί «γενναιόδωρη», σε θεωρητικό επίπεδο, και στο Ερασιτεχνικό κομμάτι του αθλητισμού με παροχές και οικονομικά κίνητρα χωρίς αντίκρισμα.

Η ΔΙΚΗ πιστεύει ότι η συμβολή της δημόσιας τηλεόρασης είναι ιδιαίτερα σημαντική για την προβολή και διάδοση του αθλήματος για αυτό το λόγο και η μη προβολή αγώνων του βόλεϊ γυναικών είναι πισωγύρισμα για το άθλημά μας.

Ας αναλογισθούν λοιπόν οι προπαγανδιστές του Γιώργου Καραμπέτσου την ευθύνη του, όταν βαφτίζουν συμφωνία - σταθμό, τη συνέχιση μιας ήδη κατοχυρωμένης συμφωνίας και ας αναρωτηθούν, τι πραγματικά ωφελεί και πως βοηθά το άθλημα η ωραιοποίηση της πραγματικότητας και η απουσία προβληματισμού ή ακόμη ενός διεκδικητικού λόγου για τη προβολή του μεγαλύτερου αθλήματος στο γυναικείο αθλητισμό.

Η προπαγανδιστική πρακτική τους απαξιώνει το δημοσιογραφικό λόγο και την κριτική σκέψη, αφού δεν καθοδηγείται από τη δεοντολογία που καθορίζει το δημοσιογραφικό καθήκον, ενώ διεκδικεί μόνο την αποκλειστικότητα του προνομίου για τυμπανοκρουσίες και πανηγυρισμούς.

Εκτός, αν λειτουργούν ως προπομποί της αξιοποίησης μιας μονομερούς και προνομιακής ενημέρωσης που απολαμβάνουν και ταυτόχρονα λειτουργούν ως λαγοί αυτού του επικοινωνιακού τρικ ενός κρατικοδίαιτου μοντέλου λειτουργίας της ΕΟΠΕ.