Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019

ΤΟ ΑΦΗΓΗΜΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΩΝ ΠΕΘΑΜΕΝΩΝ

Πλειοδοσία στα μεγάλα λόγια και πρόθεση προπαγανδιστικής αξιοποίησης μιας εξασφαλισμένης πρόκρισης για την Εθνική ομάδα ανδρών και γυναικών ζήσαμε το Σαββατοκύριακο στο Ρέντη και στο Μαρκόπουλο.


Με την υπερβολή σε όλο της το μεγαλείο παρακολουθήσαμε ένα show από το site της διαπλοκής και τη δημοσιογραφία του «χαρτζιλικιού» για να παρουσιαστεί ένα «success story», που ενόχλησε ακόμα και τους προσκείμενους στη ΕΟΠΕ (Δείτε εδώ και εδώ).

Το αφήγημα στήθηκε περίτεχνα από το κύκλωμα της ενημέρωσης, με προεξάρχοντα τον γνωστό θρασύδειλο δημοσιογράφο που αρέσκεται να τρέφεται και να έρπει στις παρυφές της εξουσίας του εκάστοτε προέδρου της ΕΟΠΕ και πλέον αποτελεί τον τιμητή των πάντων.

Φούσκωσαν τον αριθμό των θεατών, μεγέθυναν το μέγεθος των αντιπάλων, παραμόρφωσαν τις πραγματικές παραμέτρους της πρόκρισης, δίνοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ιστορικές διαστάσεις στις δυο αναμενόμενες, με τα νέα δεδομένα, προκρίσεις.

Ούτε οι μετρημένες δηλώσεις ορισμένων αθλητών στάθηκαν ικανές να δώσουν στο στίγμα των προκρίσεων και να μετριάσουν την αμετροέπεια των αβανταδόρων του Γιώργου Καραμπέτσου.

Το γεγονός, ότι οι προκρίσεις έγιναν αφενός, γιατί διευρύνθηκε, από 16 σε 24, ο αριθμός των ομάδων, που περνούν στις τελικές φάσεις των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων και αφετέρου γιατί πραγματοποιήθηκαν επί αδύναμων και νεανικών ομάδων, ως αποτέλεσμα μιας ευνοϊκής κλήρωσης, παρότι δεν μικραίνει τη επιτυχία, είναι ενδεικτικό της σημασίας της απόκρυψης της πραγματικότητας από την προπαγάνδα της ΕΟΠΕ.

Η παρουσία της Ελλάδας στη τελική φάση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία και ως τέτοια οφείλουμε να τη δούμε. Κινδυνεύουμε να τη χάσουμε, αν αρκεστούμε σε πανηγυρισμούς για λόγους μικροπολιτικής και ωραιοποίηση της σημερινής εικόνας.

Οι εύκολες νίκες, πολλές φορές κρύβουν αδυναμίες και συγκαλύπτουν σκοπιμότητες (όπως κλήσεις που έγιναν χαριστικά, αναξιοκρατία στις επιλογές κλπ.) που αποτελούν τροχοπέδη και εμπόδιο καταξίωσης μας στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Και αυτό είναι κάτι που δεν θα αργήσει να φανεί.