Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

Ο νέος αθλητικός νόμος

Ο νέος αθλητικός νόμος που δόθηκε στη δημοσιότητα για διαβούλευση, είναι η τρίτη απόπειρα τα τελευταία χρόνια (προηγήθηκαν Ανδριανός και Κοντονής που ετοίμασαν αντίστοιχο σχέδιο νόμου) για να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο όρων λειτουργίας του αθλητικού οικοδομήματος σε όλες τις βαθμίδες των αθλημάτων.

Οι εκλογικές αναμετρήσεις δεν επέτρεψαν να ολοκληρωθούν οι προηγούμενες διαδικασίες διαβούλευσης και τα πράγματα έμειναν στάσιμα.

Σήμερα, σχεδόν στο τέλος της κυβερνητικής θητείας ήρθε το πολυνομοσχέδιο για να συζητηθεί και θεωρητικά να αξιοποιηθούν οι προτάσεις. Η διαβούλευση (Δείτε εδώ) αν και θα έπρεπε να αποτελέσει μια δυνατότητα των φορέων να εκφραστούν δημιουργικά και να συνδιαμορφώσουν τις αλλαγές στο αθλητικό οικοδόμημα στη πράξη, λόγω του περιορισμένου χρόνου, μοιάζει να αποτελεί πρόσχημα διατήρησης ισορροπιών και συμψηφισμών για τη επιβίωση των αρεστών.

Το κείμενο που κατατέθηκε για διαβούλευση έχει τη φιλοσοφία του πλαισίου που είχε καθορίσει ο υπουργός αθλητισμού της κυβέρνησης Σαμαρά, Γιάννης Ανδριανός.

Ο Γιώργος Βασιλειάδης στηριζόμενος στη βασική φιλοσοφία του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου, το μετέτρεψε σε πολυνομοσχέδιο, χωρίς να πείθει ότι αγγίζει τα προβλήματα με ριζοσπαστισμό και προοπτική.

Ακόμη και τη γνήσια και ανόθευτη έκφραση της βούλησης των σωματείων στις εκλογές των Ομοσπονδιών που προβλέπεται, τη μετέτρεψε σε αναλογικότητα επί τοις εκατό, έχοντας απαρνηθεί ουσιαστικά, αυτό που το κόμμα του έχει κατοχυρώσει στο Κοινοβούλιο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Δεν θα οδηγηθούμε σε βιαστική εξαγωγή συμπερασμάτων και σε παραπέρα κριτική του πολυνομοσχεδίου που δεν έχει πάρει την οριστική του μορφή και δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Παρόλα αυτά, ήδη υπήρξαν αντιδράσεις κυρίως από τον ακαδημαϊκό χώρο, των ΤΕΦΑΑ (Δείτε εδώ). 

Περιμένουμε με ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις στη διαβούλευση των φορέων του Βόλεϊ. Η ΕΟΠΕ είναι υποχρεωμένη να συμμετάσχει στη σχετική διαδικασία με προτάσεις και επισημάνσεις που θα προάγουν τα συμφέροντα του αθλητισμού και του αθλήματος.

Αντίστοιχα και οι υπόλοιποι φορείς (ΕΣΑΠ, ΣΕΠΠΕ, ΠΑΣΑΠ) οφείλουν να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις. 

Η δική μας επισήμανση είναι ότι οι στρογγυλοποιήσεις δεν θα λύσουν προβλήματα. Απλώς θα έχουμε ένα νόμο που δε θα απαντά στα αιτήματα των καιρών. Και η ισχύς του θα είναι βραχεία.

Υ.Γ. Μάθε Γιώργο γράμματα...

Η διοίκηση της ΕΟΠΕ και ο Γιώργος Καραμπέτσος έχει αποδειχθεί ότι είναι ανεπίδεκτοι μαθήσεως, ειδικά από την αδυναμία αντίληψης και συνειδητοποίησης των αναγκών του αθλήματος.

Η άγνοια του τρόπου εξεύρεσης λύσεων καθώς και ενός οργανωμένου σχεδίου δράσης και προοπτικής, όπως όφειλε να έχει μια διοίκηση, για τη διασφάλιση και το μέλλον του αθλήματος που υπηρετεί είναι και η βασική αιτία του προβλήματος.

Η συμφωνία που γνωστοποίησε η ΕΟΠΕ με ιδιωτικό ΙΕΚ, (Δείτε εδώ) σύμφωνα με την ανακοίνωση της, έχει στόχο τη συνεχή επιμόρφωση των αθλητών και αθλητριών της, την υποστήριξη των λειτουργιών και των διοργανώσεων της Ομοσπονδίας, από το Ιδιωτικό ΙΕΚ.

Βέβαια μία σοβαρή Ομοσπονδία θα επεδίωξε συνεργασίες για τέτοια θέματα με Πανεπιστήμια και όχι με Ιδιωτικά ΙΕΚ.

Ακόμα και έτσι όμως, θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο, η συγκεκριμένη συνεργασία να αξιοποιηθεί για την εκπαίδευση, με στόχο την καταπολέμηση του διοικητικού και αθλητικού αναλφαβητισμού του Γιωργου Καραμπέτσου και των μελών του ΔΣ, που μοιάζουν χαμένοι σε ένα παιχνίδι ρουσφετιών, το οποίο αποτελεί και το μοναδικό μοντέλο διοίκησης που γνωρίζουν.