Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ, ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΟΓΓΟΥ

Η απουσία στρατηγικού σχεδίου και σχεδιασμού για το άθλημα είναι ο βασικός λόγος που η διοίκηση της ΕΟΠΕ και ο Γιώργος Καραμπέτσος άγονται, φέρονται και βολοδέρνουν μη γνωρίζοντας  τι πρέπει να κάνουν, τι αληθινά μπορούν και τι τελικά κάνουν.

Έτσι, θέλησαν να ακολουθήσουν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας (CEV) για προώθηση του Snow Volley. Δεν έλαβαν υπόψη τους ότι ο πυρήνας της CEV ανήκει στην Κεντρική Ευρώπη, εκεί όπου οι καιρικές συνθήκες όχι μόνο επιτρέπουν την εφαρμογή αυτής της πολιτικής, αλλά και κάποιες φορές μπορεί και να την επιβάλουν (σε χώρες όπως η Αυστρία).

Η ευρωπαϊκή προωθητική πολιτική για το νέο άθλημα συνδυαζόμενη με την αναζήτηση αντικείμενου χειμερινής δραστηριότητας των  απασχολούμενων (εργαζόμενων) με το Beach Volley, κάνει προφανές γιατί οι χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, δοκιμάζουν να συνδυάσουν τις καιρικές συνθήκες των χωρών τους, με την αξιοποίηση του αθλήματος τη χειμερινή περίοδο.

Στα δικά μας όμως είναι άλλα τα κίνητρα. Από την μία πλευρά, από τους διοικούντες την ΕΟΠΕ, απουσιάζει η κουλτούρα του αθλήματος, το σχέδιο και το πρόγραμμα δράσης και έτσι ο Γιώργος Καραμπέτσος χωρίς να πολυσκεφτεί και να αξιολογήσει τις συνθήκες στη χώρα μας, τις ανάγκες του αθλήματος και της Ομοσπονδίας, τις δυνατότητες της στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία και χωρίς περαιτέρω κριτική σκέψη και προβληματισμό υιοθέτησε εύκολα, γρήγορα και ευκαιριακά το Snow Volley.

Από την άλλη πλευρά, αυτό ήταν βούτυρο στο ψωμί των στελεχών του beach volley και του γραφείου τύπου. Άλλο που δεν ήθελαν να προωθήσουν μία δραστηριότητα που διευκολύνει και επεκτείνει τη δική τους δράση και εξασφαλίζει δωρεάν τριήμερα στα χιόνια γι’ αυτούς και τους κολλητούς τους.

Για τις πραγματικές ανάγκες του βόλεϊ, πέρα βρέχει. Έτσι, προσπάθησαν να το προβάλλουν, πραγματοποιώντας στα Καλάβρυτα την πρώτη διοργάνωση και προσκαλώντας να αγωνιστεί σε αυτήν κάθε πικραμένο.

Η αφελής προθυμία και άγνοια των διοικούντων και η ασύδοτη δράση των «στελεχών» έγινε αιτία να κατασπαταληθούν πόροι, να «καούν» μεγάλοι χορηγοί (ΟΠΑΠ) σε ασήμαντα αθλητικά γεγονότα, όταν οι Εθνικές ομάδες σάλας είναι χωρίς χορηγό, να υπερπροβληθεί επικοινωνιακά το «τίποτα» σε βάρος μαζικών δραστηριοτήτων του αθλήματος, να υποτιμηθεί το άθλημα σε δραστηριότητα ψευτοδιασήμων.

Η απουσία στοιχειώδους λογικής είναι παραπάνω από εμφανής, χαρακτηρίζει την επιλογή και την υλοποίησή της, και δημιουργεί νέα εύλογα ερωτήματα.

Μια χώρα που βρέχεται από θάλασσα και απολαμβάνει τον ήλιο περισσότερο από 9 μήνες τον χρόνο, μπορεί (αν είχε λύσει όλα της τα προβλήματα ως Ομοσπονδία) να αναπτύξει το Beach Volley, που είναι Ολυμπιακό άθλημα, έχει δομή, λειτουργία, διακρίσεις, συμμετοχή και συνεχή παρουσία κατά το παρελθόν στους Ολυμπιακούς αγώνες.

Όμως, η διοίκηση της ΕΟΠΕ έχει αντιμετωπίσει με μεγάλη προχειρότητα το beach volley και σε  ότι αφορά τις Εθνικές Ομάδες, το έχει, επί της ουσίας, εγκαταλείψει. Επανέρχεται η απορία λοιπόν, ποια λογική υπαγορεύει και εξυπηρετεί να επιβάλει το Snow Volley ως άθλημα;

Τι όφελος θα έχει το άθλημα έτσι ώστε να αναζητήσει χιονοδρομικό κέντρο για να το διοργανώσει, αθλητές για να αγωνιστούν και να το στηρίξουν, προϋπολογισμό για να το υποστηρίξει; Πόσο μπορεί να διαδοθεί ένα άθλημα που εξ ορισμού παίζεται μόνο στα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας και μάλιστα όταν αυτά έχουν την ανάλογη ποσότητα χιονιού; 

Τι πραγματικά μπορεί να εξυπηρετεί μια τέτοια επιλογή εκτός από τους λόγους που έχουμε αναφέρει (δωρεάν διακοπές για τους διοικούντες, πληρωμή προεκλογικών γραμματίων και υποχρεώσεων, αναζήτηση της επιτυχίας ακόμη και αν διαγωνίζονται χωρίς όρους και αντιπάλους).

Τελικά, όσο και αν αγνοήσουμε τα ελληνικά δεδομένα, ξεπεράσουμε το οικονομικό κόστος, υποτιμήσουμε τις σημερινές ανάγκες, παραγνωρίσουμε την απουσία προοπτικής, το συμπέρασμα που αδιαπραγμάτευτα προκύπτει ως παρακαταθήκη για τον ιθύνοντα νου της παραπάνω απόφασης και επιλογής της ΕΟΠΕ, είναι ότι αν δεν είναι μειωμένης αντίληψης, σίγουρα είναι διοικητικά επικίνδυνος.

ΥΓ1. Το απωθημένο κάποιων να βρεθούν στα χιονοδρομικά κέντρα και η ευκαιρία να το υποστηρίξουν, συνδυάζοντας το με τη δουλειά τους στο βόλεϊ, είναι μια παράμετρος και ένας τρόπος διαμόρφωσης συμμαχιών για το «νεόκοπο» άθλημα.

Κάποιοι συμψηφισμοί επίσης, διατήρησης κεκτημένων και εξασφάλισης της Ευρωπαϊκή παρουσίας τους, είναι η άλλη παράμετρος και ο απόηχος των υπερασπιστικών φωνών που το συμπεριλαμβάνουν ως αντάλλαγμα αυτής της παρουσίας. Η ζωή όμως έχει αποδείξει ότι όσοι έβαλαν την προσωπική τους ανέλιξη πάνω από αυτό που ετάχθησαν να υπηρετούν, αποδοκιμάστηκαν, ενώ το ίδιο το άθλημα αποδυναμώθηκε από την παρουσία τους. Ας προσέξουν λοιπόν...

ΥΓ2. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιες ομάδες ανδρών και γυναικών θα εκπροσωπήσουν τη χώρα στο Πανευρωπαϊκό της Αυστρίας και θα τις συνοδέψει ομοσπονδιακός προπονητής snow volley Παύλος Μπελιγράτης. Άραγε θα προκριθούν οι νικητές ή ο Ομοσπονδιακός θα έχει δυνατότητα να φτιάξει νέα ζευγάρια από τους συμμετέχοντες;