Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018

Η αξιοπιστία στα πρωταθλήματα

Η διοργάνωση των πρωταθλημάτων των Εθνικών κατηγοριών που ανήκει στον κύκλο ευθύνης της ΕΟΠΕ παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας και αξιοπιστίας.

Ξεπερνώντας την υποβάθμιση από την απουσία προβολής και το δεδομένο ότι παρότι τη φετινή χρόνια οι ομάδες της volleyleague και της preleague αλλά και στην Α2 ανδρών επένδυσαν χρήματα.

Ακόμη και το γεγονός ότι στις γυναίκες συμμετέχουν για πρώτη φορά όλα τα ιστορικά σωματεία, δεν ήταν αρκετό για τον Γιώργο Καραμπέτσο να οργανώσει την προβολή (τηλεοπτική και όχι μόνο) και να αξιοποιήσει το μεγαλύτερο γυναικείο άθλημα της χώρας.

Τα πρωταθλήματα γίνονται μεταξύ συγγενών και φίλων ενώ η αξιοπιστία τους έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. Οι διαιτησίες έχουν εμπλακεί και προσβληθεί με τον μολυσματικό ιό της ΕΟΠΕ (ρουσφέτι και συναλλαγή) κάτι που επισημαίνεται πρώτη φορά από όλους τους συντελεστές (αθλήτριες, σωματεία, προπονητές).

Η στατιστική κάλυψη των αγώνων είναι άλλη μια πονεμένη ιστορία, αφού θέτει σε αμφισβήτηση ολόκληρο το αγωνιστικό πρόγραμμα και την προσπάθεια των αθλητών -τριών. 

Από τη μία πλευρά, η ανυπαρξία αξιόπιστων δεδομένων στη στατιστική και από την άλλη η χρησιμοποίηση τους σε ένα δούναι και λαβείν δημοσιοσχετίστικων συμψηφισμών του Γιώργου Καραμπέτσου τορπιλίζει την φερεγγυότητα της διαδικασίας και προκαλεί θυμηδία.

Η μικροπολιτική, να βραβεύουν όσες περισσότερες αθλήτριες μπορούν, τους οδήγησε αφενός στην απίστευτη επιλογή να ανακηρύσσουν MVP αθλήτρια που οι ίδιοι δεν την βάζουν στην καλύτερη εξάδα της αγωνιστικής και αφετέρου η επιλογή της MVP να γίνεται σε αγώνες μεταξύ ομάδων με χαώδη διαφορά δυναμικότητας.

Με τέτοιες «κουτοπονηριές» συμπληρώνουν το παζλ της αναξιοπιστίας και της υποβάθμισης που βιώνουμε. Όσοι είδαν το άθλημα ως μέσο για να μεγαλώσει ο τζίρος των επιχειρήσεών τους δημιούργησαν έναν φαύλο κύκλο αναξιοπιστίας που λειτουργεί με μικροεξυπηρετήσεις, παιδιά και αποπαίδια, «ψευτοαπειλές» και υπονοούμενα.

Μοναδικό σχέδιο τους είναι η παραμονή στην εξουσία πουλώντας κίβδηλες υποσχέσεις και φρούδες ελπίδες σε αθλητές, αθλήτριες, προπονητές, διαιτητές  και παράγοντες.