Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Με μεγάλη καθυστέρηση ο Γιώργος Καραμπέτσος και η «παρέα του» αποφάσισαν να «νομιμοποιήσουν» τις αποφάσεις τους, ως διοίκηση της ΕΟΠΕ, αναρτώντας τις, στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ (Δείτε εδώ). Δημοσιεύουν αποφάσεις που έλαβαν σε Διοικητικά Συμβούλια πριν από πολλούς μήνες (Ιανουάριος-Μάρτιος 2018).

Το σκεπτικό του νομοθέτη και η υποχρέωση των φορέων του κρατικού τομέα να δημοσιοποιούν τις αποφάσεις τους άμεσα είναι για να ενισχύεται η άμεση λογοδοσία και να διασφαλίζεται η διαφάνεια στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος.

Η πρακτική της διοίκησης της ΕΟΠΕ να γνωστοποιεί αποφάσεις και δαπάνες μετά την πάροδο μηνών καταστρατηγεί τη φιλοσοφία που διέπει και επιβάλει το συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο, ακόμη και για αναρτήσεις που δεν αφορούν οικονομικά ζητήματα.

Για παράδειγμα, η καρατόμηση του Τάσου Πασπάλα με την ταυτόχρονη ανάληψη της θέσης του ταμία από τον τεχνικό σύμβουλο των Εθνικών ομάδων, «κολλητό» του Γιώργου Καραμπέτσου, και η συνεδρίαση του συγκεκριμένου ΔΣ μοιάζει αστεία όταν παρουσιάζεται τόσο ετεροχρονισμένα (Δείτε εδώ).

Και σε αυτή τη περίπτωση δεν πρωτοτυπεί και δεν μας εκπλήσσει ο Γιώργος Καραμπέτσος. Δεν αντιλαμβάνεται την ουσιαστική σημασία θεσμικών εργαλείων, όπως η ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Τα θεωρεί τυπικά εμπόδια στην άσκηση της εξουσίας και ουσιαστικά τα καταργεί μέσω της διοικητικής κωλυσιεργίας.

Για το περιεχόμενο των αναρτήσεων και των αποφάσεων θα σταθούμε αναλυτικότερα στο εγγύς μέλλον.