Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018

YIE MOY, YIE MOY!

Η πρόσληψη των Περιφερειακών Ομοσπονδιακών Προπονητών (ΠΟΠ) και τη φετινή χρόνια επανέφερε στην επικαιρότητα παλαιότερη αναφορά μας στις 17/3/2017 «ΠΟΠ: Μια πονεμένη ιστορία» (Δείτε εδώ). Επανέλαβε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την έλλειψη διαδικασίας επιλογής προπονητών, πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, κριτηρίων αξιολόγησης και συνολικά ενός πακέτου προϋποθέσεων που θα έθετε μια Ομοσπονδία μιας αναπτυγμένης ή αναπτυσσόμενης αθλητικά Ευρωπαϊκής χώρας.

Μια στοιχειωδώς σοβαρή Ομοσπονδία θα έθετε ως πρωταρχικό ζήτημα την προστασία της αξιοπιστίας του θεσμού των ΠΟΠ, αξιοποιώντας την πολυτέλεια που παρέχει η παρουσία των 24 αποσπασμένων ΚΦΑ. Θα έβαζε το συμφέρον του αθλήματος πάνω από τη μικροπολιτική και το «βόλεμα» των δικών της ανθρώπων.

Αντί αυτού, που θα επέλεγε οποιοσδήποτε πρόεδρος, μιας Ομοσπονδίας όπου η φιλοδοξία του θα ήταν να βάλλει ένα λιθαράκι στην ανάπτυξη του αθλήματος, ο Γιώργος Καραμπέτσος τι έκανε;

Δεν θέλησε να ενισχύσει τη θέση και την αποδοχή των ΠΟΠ μέσα από μία ανοιχτή διαδικασία υποβολής αιτήσεων, αξιολόγησης των υποψηφίων, συνεργασίας και συνεπιλογής  με τις Ενώσεις.

Επεδίωξε μόνο να περάσει το μήνυμα ότι όλες οι θέσεις που αφορούν το άθλημα, ακόμα και οι άμισθες, δεν είναι ζήτημα ικανοτήτων, αλλά γνωριμιών, με αυτόν ή μέλη του κύκλου του.

Έτσι, τοποθέτησε ως προπονητή ΠΟΠ στην ΕΣΠΑΑΑ τον υιό μέλους του ΔΣ της ΕΟΠΕ (και της ΕΣΠΑΑΑ), παραβιάζοντας κάθε έννοια δεοντολογίας και προκαλώντας το περί δικαίου αίσθημα.

Αλήθεια, από που ορμώμενος και ποια διαδρομή κρίνοντας και αξιολογώντας προχώρησε σε μια τέτοια επιλογή; 

Ανερυθρίαστος και χωρίς ίχνος ντροπής, αδίκησε το δικαίωμα μιας σειράς προπονητών με προσόντα και σοβαρό βιογραφικό να κατέχουν αυτή τη θέση.

Ακόμη και αν η θέση του ΠΟΠ είναι άμισθη -αλλά τιμητική-ποιος δικαιούται να αναπαράγει την οικογενειοκρατία και να «φτιάχνει» το βιογραφικό του προσβάλλοντας την κοινή λογική, επειδή ο πατέρας του είναι μέλος του ΔΣ της ΕΟΠΕ; Πως θα αποδεχθούν προπονητές, αθλήτριες και γονείς έναν προπονητή που ξέρουν ότι του δόθηκε η θέση ως αποτέλεσμα ρουσφετιού;

Το βόλεϊ έχει πληρώσει ακριβά στο παρελθόν κυριολεκτικά και μεταφορικά αυτές τις πρακτικές. 

Ο Γιώργος Καραμπέτσος, γνήσιο τέκνο αυτών των παθογενειών και της πολιτικής χωρίς αρχές, από την πρώτη ημέρα της εκλογής του διόρισε την κόρη της συντρόφου του, στην Ιατρική Επιτροπή (διορισμό που ανακάλεσε μετά τις αποκαλύψεις μας) και προχώρησε σε «γλαστροποίηση» των μελών των επιτροπών της Ομοσπονδίας και του Δ.Σ., μηδενισμό αναρτήσεων στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, κατάργηση κάθε διαδικασίας διαφάνειας για επιλογές αποσπασμένων ΚΦΑ και ΠΟΠ, ετσιθελικό διορισμό προπονητή snow volley, απόπειρα πληρωμής τροχαίων παραβάσεων των «μακιγιέρ» του κ.ά.

Ο διασυρμός του αθλήματος είναι χωρίς τέλος, αφού οι διοικούντες την ΕΟΠΕ, έχουν βαλθεί σε καθημερινή βάση να μας αποδεικνύουν τους πραγματικούς λόγους που επιδίωξαν να βρεθούν στην ηγεσία του αθλήματος.