Τρίτη 15 Μαΐου 2018

ΘΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ

Με αφορμή τις πρόσφατες κλήσεις (26 αθλήτριες!!!, Δείτε εδώ), που ακολούθησαν την πρόσληψη του Ισπανού προπονητή, μαύρες σκέψεις και απαισιόδοξες προβλέψεις, για το παρόν και μέλλον της, επισκίασαν και κάλυψαν την Εθνική Ομάδα γυναικών.

Επαναπροσδιορίζοντας αυτό που καθημερινά βιώνουμε, οι εκτιμήσεις όλων ταυτοποιούνται, πλέον, σε μια παραδοχή: «Η μεγάλη ζημιά που έχει προκαλέσει η παρουσία του ΓΚ στα διοικητικά πράγματα του αθλήματός μας, δεν είναι μόνο αγωνιστική, με τον υποβιβασμό των Εθνικών Ομάδων στη παγκόσμια και ευρωπαϊκή κατάταξη, οργανωτική, με τη διάλυση των Πρωταθλημάτων, όπου ομάδες αποχωρούν ή αγωνίζονται κατά το δοκούν, ηθική, με το συνδυασμό προχειρότητας και συναλλαγής, που η απουσία παιδείας και σχεδιασμού έχει διευκολύνει αλλά και επιβάλλει.

Η ανυπολόγιστη καταστροφή με την εφαρμογή αυτής της πολιτικής (ή καλύτερα της απουσίας πολιτικής) είναι η απαξίωση, η αναξιοκρατία και κυρίως η εδραίωση της πεποίθησης, ότι αυτός είναι ο τρόπος, η διαδικασία, η μεθοδολογία, που δρομολογούνται, λειτουργούν και στοιχειοθετούνται οι επιλογές που καθορίζουν και συνθέτουν τις Εθνικές Ομάδες.

Προβλήματα λειτουργίας, καθημερινότητας και ρουτίνας, επεξεργασμένα και λυμένα για οιανδήποτε αναπτυγμένη ή αναπτυσσόμενη αθλητικά χώρα, την εποχή του ΓΚ στην ΕΟΠΕ είναι ζητούμενα. Για παράδειγμα τίθενται μια σειρά από ενδεικτικά, αλλά εύλογα ερωτήματα - διαπιστώσεις, χωρίς καμία διάθεση να μπούμε σε ονοματολογία.

Άλλωστε, όλοι γνωρίζουν «το πως και το γιατί» αθλητριών που βρέθηκαν στη Εθνική Ομάδα από το πουθενά. Απαντούν όμως και περιγράφουν τα αιτία άλλης μιας αποτυχίας, άλλης μια χαμένης ευκαιρίας για την Εθνική ομάδα καθώς και την παθογένεια που εκφράζει το «σύστημα ΕΟΠΕ».

Ερωτήματα όπως:
-Η επιλογή των αθλητριών γίνεται από τον Ομοσπονδιακό προπονητή; Αν ναι, πότε πρόλαβε και απέκτησε άποψη για τις Ελληνίδες του πρωταθλήματος, και τις 12 αθλήτριες ομάδων του εξωτερικού; Γιατί απουσιάζουν αθλήτριες με διεθνή καριέρα; Τις ξέρει και δεν τις θέλει; Είναι ένδειξη σοβαρότητας για την ΕΟΠΕ, ότι τη μία ημέρα ανακοινώνεται η συνεργασία με προπονητή που δεν έχει έρθει ποτέ στη χώρα και την επομένη ανακοινώνονται οι κλήσεις αθλητριών;

Σίγουρο είναι ότι, από την πλευρά του προπονητή δείχνει έλλειψη επαγγελματισμού, αλλά και αδιαφορίας για την αποστολή του, ότι δέχθηκε να προσυπογράψει κλήσεις στην Εθνική ομάδα, αθλητριών που δεν γνωρίζει.

-Μήπως η επιλογή γίνεται με τη μέθοδο της περιφοράς; Ο πρόεδρος, ο manager ή όποιος προλάβει πήρε τηλέφωνο για να επιβάλλει τις επιθυμίες του; Δείτε εδώ την περιγραφή μας με τίτλο «Προ(σ)κλήσεις» για το πώς πραγματικά έγινε η ...επιλογή.

-Ο αριθμός των αθλητριών δεν έχει αφετηρία την σωστή προετοιμασία των Εθνικών ομάδων μέσα από την προπονητική διαδικασία; Τι προπόνηση μπορεί να γίνει με 26 άτομα; Πως θα μοιραστεί ο προπονητικός χρόνος σε 26 αθλήτριες με ένα γήπεδο προπόνησης; Που θα χωρέσουν στο γήπεδο; Πως θα κάνουν βάρη στο γυμναστήριο;

-Οι θέσεις που αγωνίζονται οι αθλήτριες δεν πρέπει να οριοθετούν μια ισορροπημένη ομάδα; Υπάρχει κάποιος νοήμων που πιστεύει ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την πρόσκληση 6 πασαδόρων; 6 πασαδόροι θα πασάρουν σε 18 επιθετικές, ενώ θα κάνουν υποδοχή 2 λίμπερο. Οι επιθετικές θα βαριόνται μέχρι να έρθει η σειρά τους, οι πασαδόροι θα χρειαστούν μήνες για να αποκτήσουν ρυθμό με όλες τις επιθετικούς και τα 2 λίμπερο στην 3η προπόνηση θα έχουν πάθει υπερκόπωση.

-Η επιλογή των αθλητριών σηματοδοτεί την αγωνιστική τους παρουσία και δράση στο Ελληνικό ή στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα που αγωνίζονται η όχι; Μήπως, σηματοδοτεί την προσδοκώμενη παρουσία και δράση στο επόμενο πρωτάθλημα, αγωνιζόμενες σε ομάδες μανατζαροπροπονητών και παραγόντων, που έβαλαν το χεράκι τους για να τις καλέσουν στην Εθνική ομάδα;

-Οι διακρίσεις τους ατομικά αλλά και των ομάδων που αγωνίζονται προσμετρούνται και συνυπολογίζονται στην αξιολόγηση; Στην πράξη, αγνοήθηκαν αθλήτριες που διακρίθηκαν στο εξωτερικό (η 7η… πασαδόρος), αλλά και αθλήτριες συλλόγων που πρωταγωνίστησαν τη φετινή χρονιά (πχ. καμία αθλήτρια από τον Άρη Θεσσαλονίκης, 2η θέση στο Πρωτάθλημα).

Αντίστοιχα, ευνοήθηκαν αθλήτριες χωρίς ατομικές αλλά και ομαδικές διακρίσεις ομάδων ακόμα και χαμηλότερης κατηγορίας, γιατί είχαν «μπάρμπα στην Κορώνη», υπονομεύοντας με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά το μέλλον των Εθνικών ομάδων και τους στόχους τους.

-Μήπως ήρθε η ώρα να διευκρινιστεί και να απαντηθεί, αν υπάρχουν αθλήτριες που αρνούνται τη συμμετοχή στην Εθνική ομάδα; Με ονοματεπώνυμο. Μπορεί να απαντήσει κάποιος υπεύθυνος, από αυτούς που χρεώνονται τις προσκλήσεις της Εθνικής ομάδας γυναικών, αν υπήρξαν τέτοιες περιπτώσεις, και αν υπήρξαν γιατί δε γνωστοποιούνται;

-Μήπως κάποιοι βολεύονται μέσα από αυτό για να κάνουν «ρουσφέτια» και να βολεύουν τα δικά τους παιδιά σε βάρος της αξιοκρατίας και των πραγματικών αναγκών των Εθνικών ομάδων; Εξασφαλίζουν για τις αθλήτριές τους προπόνηση σε ανταγωνιστικό περιβάλλον, ώστε να τις έχουν έτοιμες και με εμπειρίες τον Αύγουστο στις ομάδες τους.

Το βέβαιο είναι, ότι η λειτουργία των Εθνικών ομάδων, ως θερινή κατασκήνωση, η υποβάθμιση και η δυσοσμία που προκαλούν, οι εξωθεσμικές παρεμβάσεις αδικεί τις αθλήτριες, την εικόνα και την προσπάθειά τους.

Όπως, αδικεί όλους τους ανθρώπους του αθλήματος, ολόκληρο το Ελληνικό Βόλεϊ, η διοικητική παρουσία του ΓΚ και των παρατρεχάμενων υποτακτικών του.