Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

Η ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Η διοίκηση των «πονηρών»
Με δυο προγενέστερες αναφορές ΤΑ ΟΧΙ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ (Δείτε εδώ) και το υστερόγραφο (ΥΓ) στην αναφορά μας ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ (Δείτε εδώ) είχαμε περιγράψει και προβλέψει όσα  προηγήθηκαν αλλά και ακολούθησαν των τελευταίων εξελίξεων, σχετικά με την έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΕΟΠΕ, την προσέλευση των σωματείων, τα θέματα της, τους στόχους του ΓΚ, καθώς και τον τόπο διεξαγωγής της.

Η έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΕΟΠΕ της 5ης Μαίου  2018, με παρόντα μόλις 31 σωματεία με θέμα τους κανονισμούς και την εφαρμογή ενός point system, κατέληξε κάτω από την απόλυτη καθοδήγηση του ΓΚ σε οδυνηρά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, θεσμοθέτησε εξοντωτικά πρόστιμα, έως και €20.000, για όσους αδυνατούν να λειτουργήσουν στη κατηγορία που ανήκουν ή ξεκινήσουν να αγωνίζονται και δηλώσουν αδυναμία στη συνέχεια.

Η αντίδραση των σωματείων στη Γενική Συνέλευση του Μαρτίου (και αυτή με ισχνή παρουσία) οδήγησε τον πρόεδρο της ΕΟΠΕ σε μια πρωτοφανή μεθόδευση για να εξασφαλίσει την εφαρμογή ενός εξαντλητικού και εκδικητικού «ποινολογίου».

Φρόντισε να υποβαθμίσει την αξία της παρουσίας των σωματείων διαδίδοντας δεξιά-αριστερά, ότι η συγκεκριμένη ΓΣ  είναι μια τυπική διαδικασία όπου η παρουσία των σωματείων δεν είναι απαραίτητη, θέλοντας να κάνει ευκολότερη τη διαχείρισή της.

Χωρίς αιδώ, μα κυρίως χωρίς αίσθηση του μέτρου, της χώρας που ζούμε και των προβλημάτων του αθλήματός μας, επιδόθηκε σε επιχείρηση λεηλασίας των σωματείων που αντιμετωπίζουν πρόσκαιρα οικονομικά ή οργανωτικά προβλήματα ποινικοποιώντας την αδυναμία τους και οδηγώντας τα σε βέβαιο αφανισμό.

Μέσα από μία «χωροφυλακίστικη λογική» περασμένων δεκαετιών, αρνήθηκε να σταθεί στα αίτια που δημιουργούν το πρόβλημα των αποχωρήσεων των ομάδων. 

Αγνόησε  την πραγματικότητα και εστίασε στην εκδίκηση και στην τιμωρία όσων σωματείων αδυνατούν να συμμετέχουν στην κατηγορία που με αγωνιστικούς όρους κατέκτησαν. Έτσι, θεωρεί η διοίκηση της ΕΟΠΕ ότι επιβάλλει την τάξη, ενώ ταυτόχρονα θα μπορεί να διατηρεί την έξωθεν καλή εικόνα ότι έπραξε το σωστό.

Σε αυτούς τους ανθρώπους που διοικούν το άθλημα δε περνάει από το μυαλό ότι ο τρόπος αντιμετώπισης τέτοιων προβλημάτων μπορεί να είναι και αντίστροφος από αυτόν που επέλεξαν. Η διευκόλυνση και η ελάφρυνση των σωματείων που επιθυμούν να αποχωρήσουν από ένα πρωτάθλημα, όταν δε μπορούν να ανταπεξέλθουν και η αντικατάσταση με κίνητρα από αυτά που μπορούν.

Αντί αυτού, υιοθέτησαν τη σκληρή τιμωρία και την επιβολή οικονομικής ασφυξίας στα σωματεία που δεν μπορούν να συνεχίσουν. Προσπαθούν μέσα από αυτό, να καλύψουν τη δική τους ανεπάρκεια και αφέλεια, περιμένοντας από τις εισπράξεις των προστίμων, να κλείσει η τρύπα των μεγάλων υποσχέσεων του €1.000.000, που θα έφερνε ο ΓΚ στην Ομοσπονδία.

Μέσα από εξόντωση των σωματείων που δηλώνουν αδυναμία, αναδεικνύεται η πολιτική λογική «πονάει δόντι, κόβει κεφάλι». Η ευθύνη όμως δε βαραίνει μόνο τον ΓΚ και το άλαλο συμβούλιό του. Βαραίνει  όλους όσους παρευρέθηκαν και με την παρουσία τους νομιμοποίησαν τη Γενική Συνέλευση παρωδία, παρότι με την αντίδραση που εκδηλώθηκε, μειώθηκε μια κατηγορία προστίμων 40% από την αρχική πρόταση που έφεραν οι διοικούντες την ΕΟΠΕ. Όμως, η μείωση δεν άλλαξε την ουσία, το ειδικό βάρος και το απαράδεκτο των μέτρων.

Η ΓΣ αυτή έπρεπε να είχε αναβληθεί αφού η απαρτία της δε νομιμοποιούσε την υλοποίηση τέτοιων αποφάσεων. Δεν νομιμοποιούνται αποφάσεις με συμμετοχή 31 σωματείων από τα 405 (λιγότερο από 8% του συνόλου) που είχαν δικαίωμα ψήφου για θέματα που προσδιορίζουν και περιγράφουν τους όρους διεξαγωγής των πρωταθλημάτων.

Η φιλοσοφία που επιβάλλει αυτής της μορφής τα πρόστιμα αλλοιώνει την αρχή που ο Δυτικός πολιτισμός έχει κατακτήσει δεκαετίες τώρα: «Ο ρόλος μιας ποινής είναι σωφρονιστικός και όχι εκδικητικός». Χρησιμοποιείται για να λύνει προβλήματα όχι να δημιουργεί.

Στην αυθαιρεσία και τη διοικητική αναλγησία είναι βέβαιο ότι τα σωματεία και οι άνθρωποι που τρέχουν την καθημερινότητά τους, θα βρουν τρόπους να αντισταθούν και να επιβιώσουν. Θα βρουν λύσεις είτε με συγχωνεύσεις, είτε δημιουργώντας νέους συλλόγους κλπ. θα αποδειχθούν ευέλικτοι στη μάχη της επιβίωσης. 

Αυτό είναι ένα μήνυμα στο ΓΚ και την παρέα του. Ας μην ορέγονται χρήματα από πρόστιμα διαλυμένων οικονομικά ομάδων. Για αυτό να είναι βέβαιοι. Δεν θα πάρουν ούτε ευρώ... για να συγκεντρώσουν το €1.000.000 που υποσχέθηκαν.

ΥΓ. Η εφαρμογή των κανονισμών που ψηφίστηκαν, ακόμα και αν δεν προσβληθούν νομικά, δύσκολα θα γίνει την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο. Για να δηλώσουν ή όχι συμμετοχή τα σωματεία έως 5 Ιουνίου, θα πρέπει οι κανονισμοί να τους κοινοποιηθούν στο τέλος Μαΐου. Όμως, προηγουμένως θα πρέπει να έχουν εγκριθεί από τη ΓΓΑ, πράγμα μάλλον απίθανο σε τόσο λίγο χρόνο.

Η εφαρμογή των κανονισμών από τη μεθεπόμενη περίοδο, ίσως δώσει τον απαραίτητο χρόνο κάποια ζητήματα να τα ξαναδούν, να τα μελετήσουν και να επαναπροσδιορίσουν. Ίσως...