Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Η ΤΟΥΡΝΕ ΤΗΣ ΕΟΠΕ

Απολαμβάνοντας το δημόσιο χρήμα...
Εξόρμηση σε όλη την Ελλάδα ξεκινάει τις επόμενες ημέρες ο Γιώργος Καραμπέτσος. Με δεδομένη την ανυπαρξία διοικητικού έργου, την απουσία αρχών, στόχων και την απαξίωση θεσμών, προσώπων και ομάδων, με την επιστροφή σε επιλογές που αναβιώνουν το μακρινό παρελθόν, την επαναφορά της μεθοδολογίας του πάρε-δώσε και τη δημιουργία μηχανισμών συναλλαγής, πρόθεσή του είναι να εξωραΐσει τη  νέα, αμείλικτη πραγματικότητα.

Ένα «καραβάνι» προπονητών, παραγόντων και διοικητικών στελεχών ξεκινά τις επόμενες ημέρες, με την ψυχολογία του «μπουλουκιού» ή καλύτερα ενός περιοδεύοντος θιάσου να παρελάσουν ή σωστότερα για να «ιδωθούν», να «βρεθούν» και να «αξιολογήσουν αθλητές» σε όλη την Ελλάδα. Με πρόσχημα τις συγκεντρωτικές προπονήσεις που θα γίνουν από το Βόλο μέχρι το Σουφλί και θα επεκταθούν το επόμενο δίμηνο θέλουν να δημιουργήσουν εικόνες δράσεις που θα τις «πουλήσουν» στους αφελείς.

Βέβαια, σε ένα κανονικό κόσμο, επιβάλλεται η Ομοσπονδία να δίνει τη δυνατότητα στους ομοσπονδιακούς προπονητές να παρακολουθούν προπονήσεις τοπικών κλιμακιών και να πραγματοποιούν επιμορφώσεις των κατά τόπους προπονητών.

Όμως, όταν αυτή η επίσκεψη πραγματοποιείται με τη συνοδεία παραγόντων και αναγγέλλεται ως επίσκεψη πολιτευτών,  ο ρόλος του προπονητή υποβαθμίζεται σε εντολοδόχο των επιθυμιών του συνοδού παράγοντα, που με τη σειρά του, ενώ απολαμβάνει την άδολη φιλοξενία, θα προσπαθήσει να υλοποιήσει τις ανθρώπινες επιθυμίες των τοπικών σωματείων, που φυσιολογικά στόχο θα έχουν να προωθήσουν τους δικούς τους αθλητές ή αθλήτριες.

Με αυτό το μηχανισμό, της αφ’ υψηλού επίβλεψης, ο προπονητής παύει να είναι αδιάβλητος κριτής που θα παρακολουθήσει τους αθλητές όλης της χώρας για να κάνει την επιλογή του. Οι μυημένοι στα διοικητικά κόλπα μπορούν να παρακολουθήσουν τις κλήσεις για προπονήσεις σε Εθνικές ή προεθνικές ομάδες μετά από τέτοιες περιοδείες.

Είναι «ηλίου φαεινότερο» ότι θα προσπαθήσει ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ, να επικοινωνήσει την ύπαρξη ενός τάχα «αξιόπιστου συστήματος αξιολόγησης». Ακριβώς, η δική του παρουσία και των διοικητικών συνεργατών του ως επιβλέποντες των προπονητών, είναι η καλύτερη απόδειξη της έλλειψης αξιοπιστίας του. 

Ο Γιώργος Καραμπέτσος, ο ταμίας - τεχνικός σύμβουλος και πρώην συνεταίρος του προέδρου, Τάκης Καβαλιεράκης, ο διευθυντής της ΕΟΠΕ Περικλής Μπακοδήμος (άλλωστε η Μαγνησία είναι ο τόπος καταγωγής του), μαζί με μια πλειάδα προπονητών, manager, παρατρεχάμενων θα σουλατσάρουν ανά την Ελλάδα με χρηματοδότηση του Ελληνικού Δημοσίου και θα «αποτιμήσουν» το παρόν «χρυσώνοντας» το χάπι για το μέλλον. Τον παραπάνω σκοπό θα υπηρετήσουν με συνέπεια οι «χιονάτες» της ενημέρωσης γνωστοί και ως «μακιγιέρ» του προέδρου της ΕΟΠΕ που θα επιδοθούν στην προπαγανδιστική τους αποστολή.

Ο στόχος της «τουρνέ» της ΕΟΠΕ, είναι να διασκεδάσει την φθίνουσα πορεία των Εθνικών ομάδων και τη διάψευση των προσδοκιών σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Με αυτό το στόχο ξεκινάει η επαφή με Ενώσεις, παράγοντες γονείς, αθλητές, κουβαλώντας μαζί του μια ομάδα με παρατρεχάμενους, που «μετά Βαΐων και Κλάδων» θα δώσουν άλλοθι στην αποτυχημένη διαχείριση και την καταβαράθρωση του οικοδομήματος που βιώνουμε.

Θα προσπαθήσουν με το χτύπημα στην πλάτη και υποσχόμενοι στους πάντες τα πάντα, να αγγίξουν συναισθηματικές χορδές σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα που αφορά την αξιολόγηση των νεαρών παιδιών, την ένταξη τους στα κλιμάκια και στις αναπτυξιακές Εθνικές ομάδες.

Σε αυτή τη διαδικασία έχουν επιστρατευτεί και οι προπονητές να υπηρετήσουν τη δημαγωγική και προπαγανδιστική βούληση της διοίκησης. 

Ίσως είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία του Ελληνικού βόλεϊ όπου οι προπονητές ταυτίζονται και γίνονται αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτικής της διοίκησης της ΕΟΠΕ, ανατροφοδοτώντας μια σχέση αμοιβαίας ανταποδοτικότητας.

Η υποταγή και η πίστη σε αυτό το βαθμό αποτελεί πρωτότυπη και πρωτόγνωρη εικόνα για τα δεδομένα του αθλητισμού και συμβαίνει όταν καταλύεται η αξιοκρατία και τα κριτήρια στις προσλήψεις τους, για να «χτισθεί» ένας υποστηρικτικός μηχανισμός φερέφωνων μιας ανύπαρκτης πολιτικής.