Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Με κοινό παρανομαστή την ανικανότητα

Παραλειπόμενα του F4
Προσμετρώντας, αποτιμώντας και διαπιστώνοντας την αποτυχία της διοργάνωσης του κυπέλλου Ελλάδος από την ΕΟΠΕ, και κυρίως όσα προηγήθηκαν, διαδραματίστηκαν και σφράγισαν τη διοικητική ανεπάρκεια και την εξαρτημένη, υποτακτική και άβουλη συμπεριφορά της, οδηγούμαστε στην ίδια κοινή διαπίστωση για άλλη μια φορά: Ανικανότητα. Εξαίρεση αποτέλεσε η καλή διάθεση της Δημοτικής αρχής με την ανάληψη της φιλοξενίας και την οργανωτική υποστήριξη της διοργάνωσης, παρότι έγινε σε μισοάδειες-μισογεμάτες εξέδρες.

Όλα όσα διαδραματίστηκαν ευτυχώς τελείωσαν χωρίς επεισόδια και αναίμακτα, όμως, το άθλημα γελοιοποιήθηκε. Η διαχείριση της πρώτης ημέρας του F4 αποδίδεται στον εύστοχο χαρακτηρισμό που περιελάμβανε η ανακοίνωση του Ολυμπιακού με μια μόνο λέξη: ΦΑΡΣΟΚΩΜΩΔΙΑ.

Το επιβεβαίωσε η εκ των υστέρων ανακοίνωση του ΠΑΟΚ (αλλά και όσες προηγήθηκαν πριν την έναρξη των αγώνων) όπως και της ΟΔΒΕ που ο καθένας από τη πλευρά του δικαιολόγησε και ερμήνευσε τις αποφάσεις και τη στάση τόσο μέσα στο γήπεδο αλλά και των γεγονότων στην εβδομάδα που προηγήθηκε. Κοινή διαπίστωση όλων, η ανικανότητα του προέδρου της ΕΟΠΕ να χαράξει μια πολιτική εφαρμογής των κανονισμών, ενώ ταυτόχρονα με από την «υποτακτική» λογική που τον χαρακτηρίζει, διακρίναμε να κλείνει το μάτι με νόημα σε όλους.

Αυτή η τακτική συμπαρέσυρε και τη διαιτησία στη μη τήρηση και εφαρμογή των κανονισμών αφού έγινε και αυτή μέρος της μικροπολιτικής της ΕΟΠΕ. Αλλά και στην περσινή διοργάνωση στη Θεσσαλονίκη αν το αποτέλεσμα ήταν διαφορετικό το ίδιο δεν θα είχε συμβεί; Δείτε την περσινή αναφορά μας 21/3/17, FINAL 4 ΑΝΔΡΩΝ,για να γίνει κατανοητό ότι η δουλοπρέπεια και η μικροπολιτική χωρίς αρχές είναι οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Αν σε αυτό προστεθεί η αποδεδειγμένη ανικανότητα των προσώπων που διοικούν το Ελληνικό βόλεϊ, παρατηρείται το φαινόμενο να γίνεται η ΕΟΠΕ ο πρωταγωνιστής και όχι οι ομάδες που αγωνίζονται.

Το F4 της Ρόδου εκτός από τον πρόεδρο της ΕΟΠΕ ανέδειξε και άλλες γραφικές φιγούρες όπως ο Χρήστος Σύλλας που ως Γυμνασίαρχος του αγώνα αρκέστηκε να περιδιαβάζει αμήχανα χωρίς να αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει, ο πρόεδρος της ΚΕΔ Βασίλης Αντωνούλης σαστισμένος, αλλά και ο Νεκτάριος Χαλβατζής που η είσοδός του στον αγωνιστικό χώρο πριν την έναρξη του αγώνα έγινε για να καθησυχάσει τους παράγοντες του Ολυμπιακού, ότι αποχωρούν οι παράγοντες του ΠΑΟΚ από τον αγωνιστικό χώρο και λύνεται το πρόβλημα, όπως διαπίστωσαν όλοι από τις τηλεοπτικές κάμερες και το αποκαλυπτικό video (δείτε εδώ 4΄10’’ και μετά).

Επιπλέον αγνόησαν οι ιθύνοντες της ΕΟΠΕ ότι το F4 γίνεται με 4 ομάδες επικεντρώνοντας την προσοχή στην αντιπαράθεση Ολυμπιακού-ΠΑΟΚ λησμονώντας ότι Ηρακλής και ο Παναθηναϊκός έχουν οπαδούς και ο κανονισμός όπως και οι αποφάσεις τους αφορούν όλους. Έτσι, βρέθηκαν οπαδοί του ΠΑΟ στο γήπεδο την ώρα που αγωνιζόταν ο ΟΣΦΠ, με αποτέλεσμα να ακουστούν τα γνωστά συνθήματα, σε βάρος του προέδρου του ΟΣΦΠ.

Αν αυτό δεν είναι δείγμα ανικανότητας διαχείρισης των καταστάσεων από την ΕΟΠΕ, τότε τι είναι ανικανότητα; Το πρόβλημα ξεκίνησε πολλές ημέρες πριν από την αδυναμία της ΕΟΠΕ, να καθορίσει ή τουλάχιστον να επικαιροποιήσει τι σημαίνει «αγώνες ειδικής διαχείρισης», τους όρους και τις συνθήκες διεξαγωγής της διοργάνωσης.

Τα όσα ακολούθησαν ήταν φυσικό επακόλουθο, αφού η παλινωδίες και η έλλειψη πλάνου οδήγησαν στην εικόνα της Παρασκευής. Γι αυτό στις απονομές ο Γιώργος Καραμπέτσος ήταν σα «βρεγμένη γάτα» και κρύφτηκε εκχωρώντας στο Δήμαρχο την δική του υποχρέωσή να δώσει το Κύπελλο. Η ευθύνη, άλλωστε, για αυτή την παρωδία τον βαραίνει προσωπικά.

ΥΓ. Οι βραβεύσεις
Από την πρώτη ημέρα εκλογής της η διοίκηση του ΓΚ προσπαθεί απεγνωσμένα να αποκτήσει ερείσματα μέσα από την οικοδόμηση σχέσης με παλαιμάχους καταξιωμένους αθλητές. Αυτό γίνεται είτε με  υπηρεσιακές εξυπηρετήσεις (Δείτε εδώ), είτε με εξόφθαλμες αναθέσεις προπονητικών θέσεων και επακόλουθες εξυπηρετήσεις (Δείτε εδώ, απόφαση ΕΕ28/16), είτε με βραβεύσεις. 

Η προσπάθεια αυτή κρύβει σκοπιμότητες, ενώ η αφετηρία της είναι η διάθεση δημιουργίας εντυπώσεων και μιας «ψευδεπίγραφης» εικόνας αναγνώρισης, αφού η επιλογή αφορά συγκεκριμένους αθλητές που ο ΓΚ μοιράζεται μαζί τους την εκ του πονηρού διάθεση να δώσει ένα στίγμα στη πολιτική του.

Στη πρώτη περίπτωση (έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν) γίνεται κατάχρηση με κάποιον που έχει έμμισθη σχέση με την ΕΟΠΕ και προβάλλεται κατά κόρον, σε βαθμό που αδικείται ο ίδιος και η διαδρομή του (Δείτε εδώ).

Η δεύτερη βράβευση προκάλεσε εντύπωση κυρίως γιατί αφορούσε έναν εν ενεργεία αθλητή, ενώ προηγούνται δεκάδες άλλοι που έχουν αποσυρθεί από τη ενεργό δράση και ήταν μεγαλύτερου βεληνεκούς, ως αθλητές.

Είναι ένα πρόσωπο που είχε εμπλακεί σε αντιπαραθέσεις τόσο στους αγωνιστικούς χώρους όσο και στην Εθνική ομάδα.

Ο ΓΚ δεν πρέπει να ξεχνά τρεις βασικές αρχές:
·Η καριέρα κάθε αθλητή αποτελεί πρότυπο συμπεριφοράς και τον ακολουθεί όσο και αν προσπαθήσει κάποιος να την αξιοποιήσει με όρους ευκαιριακούς.

·Στη ζωή τα στερνά τιμούν τα πρώτα και ο καθένας μας αυτό το αποδεικνύει και το επιβεβαιώνει στην καθημερινότητά του.

·Όταν προσπαθείς να ανοίξεις το λάκκο στους άλλους, πέφτεις μέσα ο ίδιος.

Το τελευταίο, είναι κάτι που ο ΓΚ οφείλει να το γνωρίζει, αφού θα το αντιμετωπίσει πολύ σύντομα.