Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

ΗΘΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ

Ημιμαθείς και  επικίνδυνοι…

Οι αποφάσεις του τελευταίου ΔΣ της ΕΟΠΕ έδωσαν το στίγμα αλλά και το μείγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει ο Γιώργος Καραμπέτσος στα πρωταθλήματα. Οι αποφάσεις καθορίστηκαν από τις ιδεοληψίες και τις δεσμεύσεις με πρόσωπα που έχουν αυτοαναγορευτεί σε «γκουρού» της ανάπτυξης, χωρίς να κατέχουν την ειδική γνώση και την θεωρητική κατάρτιση.

Πολύ περισσότερο χωρίς η πορεία τους στο άθλημα μέσα από τις ομάδες που διοίκησαν ή προπόνησαν, να μπορούσε να χαρακτηριστεί ως παράδειγμα προς μίμηση, αφού υπάρχει παντελής  απουσία της διαλεκτικής σχέσης θεωρίας και πράξης.

Αναφερόμαστε στην απόφαση επαναφοράς των Πανελληνίων πρωταθλημάτων παμπαίδων και παγκορασίδων χωρίς μελέτη και προεργασία αλλά με συνοπτική διαδικασία, έτσι με την απόφαση αυτή εξοφλήθη άλλο ένα προεκλογικό γραμμάτιο.

Η κατάργηση των Πανελληνίων πρωταθλημάτων που η προηγούμενη διοίκηση αποφάσισε, έγινε με ανοικτό δημόσιο διάλογο μέσα από το site της ΕΟΠΕ, υπήρξε δημόσια διαβούλευση και τοποθετήσεις επώνυμων Πανεπιστημιακών δασκάλων με  πιο χαρακτηριστική του δασκάλου  Νίκου Μπεργελέ.

Όλες οι τοποθετήσεις είχαν κοινή αφετηρία την αναγκαιότητα προστασίας των παιδιών στην τρυφερή ηλικία με την αποφυγή της έντασης και του έντονου ανταγωνισμού που τα Πανελλήνια πρωταθλήματα δημιουργούν. Στην ηλικία αυτή τα παιδιά πρέπει να έρθουν σε επαφή και να αγαπήσουν το άθλημα αποκτώντας γενικές γνώσεις για όλες τις θέσεις.

Είναι απάνθρωπο σε αυτές τις ηλικίες να προτάσσεται  ως πρωταρχικό στοιχείο η νίκη και η κατάκτηση του Πανελλήνιου πρωταθλήματος, ενώ όλοι γνωρίζουν πρακτικά τι σημαίνει αυτό. Είναι πολύ νωρίς τα παιδιά να μπουν στην λογική της εξειδίκευσης και είναι αναπόφευκτο να  μεταφερθεί (και να αυτοτροφοδοτείται) η ένταση αυτή από τους γονείς  σε ολόκληρη την οικογένεια.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση χαμένοι θα είναι όλοι, τα παιδιά, η οικογένεια αλλά και το ίδιο το άθλημα. Είναι άξιο απορίας πως ο Άγγελος Κυριακίδης ως Πρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης και ο προπονητής Μπάμπης Καρασαρλίδης από το Κέντρο εξουσίας της Θεσσαλονίκης, ήταν οι φωνές που στο παρελθόν υπερασπίστηκαν τα Πανελλήνια πρωταθλήματα και επέβαλλαν στον Γιώργο  Καραμπέτσο να τα επαναφέρει.

Θα μπορούσε να ερμηνευθεί η στάση τους (αλλά χωρίς να υπάρχει κάποια δικαιολογία) αν η παραγοντική και η προπονητική καριέρα ήταν γεμάτη από τίτλους και υπήρχε μια βιωματική σχέση με όλα αυτά και τον ανταγωνισμό χωρίς έλεος, όμως ακόμα και έτσι να ήταν τα πράγματα  είναι άδικο όλο αυτό να το προβάλλεις σε εύθραυστες παιδικές ψυχές.

Βέβαια θα μπορούσαν να επικαλεστούν και κάποια βιβλιογραφία που θα τεκμηρίωνε τις απόψεις τους που προφανώς φαίνεται ότι δεν υπάρχει. Δυστυχώς αυτός ο δογματισμός είναι ζημιογόνος και στην προκειμένη περίπτωση θύματα  είναι τα μικρά παιδιά.

Το ΔΣ της ΕΟΠΕ πρέπει να επανεξετάσει το ζήτημα και να ανακαλέσει αυτή την απόφαση, για λόγους παιδαγωγικούς, αθλητικούς ψυχολογικούς και ηθικούς. Κι αν ο Γιώργος Καραμπέτσος δεν γνωρίζει ή δεν ενδιαφέρεται ή βολεύεται με την εξυπηρέτηση των μηχανισμών που τον εξέλεξαν, αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία ούτε άλλοθι.

Ο θεσμικός ρόλος της Ομοσπονδίας επιβάλλει να στέκεται πάνω προσωπικές ή σωματειακές απαιτήσεις ειδικά όταν χρειάζεται να προστατεύσεις μικρά παιδάκια.

Η επιλογή και η απόφαση βαραίνει τον ίδιο τον Πρόεδρο προσωπικά. Αν έχει το ανάστημα, να αναμετρηθεί με το χθες, στο χέρι του είναι να το αποδείξει.