Τρίτη 30 Μαΐου 2017

ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ;

Βλέποντας και κάνοντας
Η  απόφαση της ΕΟΠΕ να μην παρέχει πληροφορίες με επίσημο τρόπο για το επιδοτούμενο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα  ανίχνευσης - καταγραφής ταλέντων και για τις λεπτομέρειες του προγράμματος  σε ιδιωτικό αθλητικό κέντρο, προκαλεί εύλογα ερωτηματικά.

Αφορούν τα οικονομικά κίνητρα για τους συμμετέχοντες ,σε ποιούς θα κατανεμηθούν, καθώς και η βάση δεδομένων των παιδιών (γεν.2006-2007-2008) δεν γνωρίζουμε σε ποιον θα ανήκει;

Η συγκεκριμένη επαγγελματική δραστηριότητα ανήκει στο αθλητικό κέντρο  και η ΕΟΠΕ συνεργάζεται αξιοποιώντας την επιχειρηματικότητα, αφού η παρουσία της, δίνει σάρκα και οστά στο πρόγραμμα.

Πως αλλιώς μπορεί να ερμηνευτεί ο γεωγραφικός προσανατολισμός του προγράμματος στην Βόρεια Ελλάδα και πως παράλληλα μπορεί να υπόσχεται το συγκεκριμένο πρόγραμμα ότι θα δημιουργηθούν σε διάστημα 3 ετών (όπως αναφέρει η αφίσα) normes αξιολόγησης «έτσι ώστε  να γίνει πιο αντικειμενική και  δίκαιη επιλογή για τις Εθνικές ομάδες», όταν αυτό αναφέρεται σε μόνο μια συγκεκριμένη περιοχή;

Μπορεί να γίνονται επιλογές με διαφορετικά κριτήρια για την μισή Ελλάδα και με άλλα για την άλλη μισή; Και η συμμετοχή των Πανεπιστημιακών σχολών που δίνει αξιοπιστία στις επιλογές, δεν θα δημιουργήσουν αξιολογήσεις δυο ταχυτήτων;

Μήπως όλο αυτό το εγχείρημα καθορίζεται από το οικονομικό κίνητρο κάποιων συνεργατών; Οι οφειλές της ΕΟΠΕ στο συγκεκριμένο Αθλητικό Κέντρο από παλαιότερες φιλοξενίες αναπτυξιακών Εθνικών ομάδων θα συμψηφιστούν με τα έσοδα του συγκεκριμένου προγράμματος;

Η διαφάνεια δεν είναι απαραίτητη; Η ενημέρωση δεν πρέπει να γίνεται μέσα από το site της ΕΟΠΕ και όχι από ανεπίσημα κέντρα παραεξουσίας; Υπάρχουν δεσμεύσεις που τους εμποδίζουν να είναι όλα ξεκάθαρα;

Κύριε Γιώργο Καραμπέτσο έχουμε κάπου άδικο; Δεν κρίνεται ότι πρέπει να ενημερωθεί ο κόσμος του αθλήματος και όλοι οι εμπλεκόμενοι;

ΥΓ. Το αποκαλούμενο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα είναι αυτό που αναφερθήκαμε σε δύο προηγούμενες αναφορές μας με την εμπλοκή του Βαγγέλη Περόπουλου (πήγανε έλα Σκάλα Λακωνίας -Θεσσαλονίκη).

Το βέβαιο είναι ότι δεν είναι αποτέλεσμα Εθνικού σχεδιασμού αλλά ευκαιριακής αξιοποίησης μιας επιχειρηματικής δράσης στην ευρύτερη περιοχή πέριξ της Θεσσαλονίκης. 

Εφ όσον όμως δεν μπορεί να κάνουν κάτι άλλο, ας αρκεστούν να κάνουν τουλάχιστον αυτό. Από ολότελα...

Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΑ ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ ΜΕ ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΑ

Τα νεώτερα προσεχώς...
Εξελίξεις δρομολόγησε η κοινή παρουσία του Γιώργου Καραμπέτσου και του «έγκριτου» δημοσιογράφου στην Ολλανδία για τα προκριματικά του παγκόσμιου πρωταθλήματος της Εθνικής μας ομάδας των ανδρών.

Ο πρώτος ως σύνοδος της Εθνικής ομάδας που με την παρουσία του θέλησε να σηματοδοτήσει την νέα αρχή ελπίζοντας στην πρόκριση ή τουλάχιστον να παραμείνει η Εθνική ομάδα ζωντανή να πάρει την 2η θέση και να διεκδικήσει σε αγώνες μπαράζ την πρόκριση, στόχος που δυστυχώς δεν επιτεύχθηκε. Ο δεύτερος «φρόντισε» να είναι στην αποστολή ως απεσταλμένος του ΠΣΑΤ για να καλύψει τους αγώνες της Εθνικής μας ομάδας.

Το διάστημα της εβδομαδιαίας συνύπαρξής τους είναι βέβαιο ότι συζήτησαν διεξοδικά όλες τις εκκρεμότητες και τα «προεκλογικά γραμμάτια» που δεν έχουν εξοφληθεί και παραμένουν ανοικτά. (δημοσιογραφική κάλυψη διοργανώσεων BEACH  VOLLEY, γραφείο τύπου ΕΟΠΕ, επικοινωνιακή πολιτική κλπ).

Τα αποτελέσματα του ταξιδιού τους και της καθημερινής επαφής τους στην Ολλανδία θα είναι εμφανή το επόμενο δίμηνο.

ΥΓ1Με ποιο τρόπο επιλέγει ο ΠΣΑΤ τους δημοσιογράφους που στέλνει για να καλύψουν αθλητικά γεγονότα; Γιατί τα τελευταία χρόνια κάποιοι συγκεκριμένοι ,παίρνουν το «φιλέτο» σε τουριστικούς, ενώ άλλοι σε άγονους προορισμούς.

Υ2. Θα πάρουμε επίσημη απάντηση από την ΕΟΠΕ, για το θέμα της χορηγίας της ΣΤΟΙΧΗΜΑΝ; Τι ακριβώς συμβαίνει; Υπάρχει ελπίδα να περισώσουμε την χορηγία και να μην χαθεί οριστικά;

Υ3. Η ευκαιριακή αντιμετώπιση ενός στόχου, στην προκειμένη περίπτωση της πρόκρισης της Εθνικής ομάδας στα τελικά του παγκόσμιου πρωταθλήματος, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να προσεγγίζεται  με όρους τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας.

Πρέπει να αποτελεί προϊόν σοβαρής δουλειάς με χρονικό ορίζοντα και αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων και της γνώσης που σου δίνει η Επιστήμη. 

Όταν μειώνεις το χρόνο προετοιμασίας, προσλαμβάνεις προπονητή μερικής απασχόλησης, δεν κερδίζεις ομάδες που είναι ψηλότερα από εσένα στην παγκόσμια κατάταξη. 

Σε διαφορετική περίπτωση εναποθέτεις τις ελπίδες σου στον παράγοντα τύχη και στον πατριωτισμό των Ελλήνων.

Σάββατο 27 Μαΐου 2017

Απάντηση στο κουίζ : Η νέα πραγματικότητα

Χορηγιών αδιέξοδα…
"Πεδίον δόξης  λαμπρόν" φαίνεται ότι διαμορφώνει με τις επιλογές και την τακτική του ο Γιώργος Καραμπέτσος και η παρέα του. Μετά την σιωπηλή απώλεια της εταιρείας ΣΤΟΙΧΗΜΑΝ από τις φανέλες της Εθνικής Ομάδας (και παρά την μεσολάβηση του υπουργού Αθλητισμού  για να δοθούν περισσότερα χρήματα την φετινή χρονιά) φαίνεται ότι   ούτε το πόσον των 100000€ το χρόνο που λάμβανε η ΕΟΠΕ δεν υπάρχει.

Η συμφωνία με τον ΕΟΤ είναι ένα θετικό γεγονός για την προβολή του αθλήματος παρότι δεν ήταν προϊόν ενός σχεδίου αλλά προσωπικών γνωριμιών, όμως η αξιοποίησή της αν γίνει σωστά  μπορεί να βοηθήσει να έχουμε θετικό  αποτέλεσμα.

Δεν θα ήταν χρήσιμη όμως κάποια ενημέρωση για να μην κάνουμε υποθέσεις, με κίνδυνο να βγάλουμε λάθος συμπεράσματα; Η νέα συνεργασία με τον ΕΟΤ που ανακοινώθηκε χωρίς λεπτομέρειες (και δεν αποτυπώθηκε στις φανέλες η χορηγική της διάσταση), φαίνεται να μην αντισταθμίζουν τη ζημιά (οι πληροφορίες μιλούν για πολύ μικρότερου μεγέθους συμφωνία).

Και όλα αυτά αφήνοντας συνειδητά τον κόσμο του αθλήματος στο σκοτάδι. Γιατί ο Γιώργος Καραμπέτσος είναι φανερό και ο ίδιος  γνωρίζει ότι στο μέλλον χωρίς χορηγό η ΕΟΠΕ, θα δυσκολευτεί όχι μόνο να υποστηρίξει τη δράση των εθνικών ομάδων, αλλά καθ´ υπερβολήν, να καλύψει ακόμη και τα έξοδα της πολυήμερης παραμονής του στην Ολλανδία, ως συνοδού της εθνικής ομάδας.

Μερικές φορές αναρωτιόμαστε, αν είναι αυστηρή η κριτική μας, μήπως είμαστε άδικοι μαζί του; Μήπως βλέπουμε μόνο εμείς την έλλειψη του στόχου αλλά και του τρόπου που θα φθάσουν σε αυτόν. 

Δυστυχώς για το άθλημα, ίσως είμαστε επιεικείς γιατί καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες της οπισθοδρόμησης και της συρρίκνωσής του.

Ξεκίνησε από τον τρόπο πρόσληψης των Περιφερειακών Ομοσπονδιακών Προπονητών (ΠΟΠ) και τις ρουσφετολογικές υποχρεώσεις που αφορούσαν τα  πρόσωπα, συνεχίστηκε με την υποβάθμιση της υποστηρικτικής ομάδας (τεχνικής και ιατρικής) και την μείωση του χρόνου προετοιμασίας στις Εθνικές Ομάδες ανδρών και γυναικών, συνεχίστηκε με την υποτίμηση της ετήσιας γιορτής μίνι βόλεϊ που γινόταν στο Παναθηναϊκό Στάδιο σε μικρότερο χώρο (μήπως τελικά εκδίωξαν την ΕΟΠΕ λόγω της τυχοδιωκτικής στάσης Καραμπέτσου  στις εκλογές της ΕΟΕ αλλά και με την μετέπειτα δικαστική εμπλοκή;) και κατέληξε τώρα με την απώλεια του μεγάλου χορηγού από τις Εθνικές ομάδες.

Αν προσθέσουμε την αναξιοκρατία, την οικογενειοκρατία την προχειρότητα που πηγάζει κυρίως από άγνοια και την προσπάθεια με ρουσφέτια να πουλούν εκδούλευση στα σωματεία μας κάνουν απαισιόδοξους για το παρόν και το μέλλον.

Η πολιτική αυτή οδηγεί με απλή λογική σε ένα μικρότερο άθλημα, δυσανάλογο της απήχησής του στην κοινωνία. 

Η απογοήτευση είναι αυτό που μας διακατέχει, αφού στην ιστορία του αθλήματος δεν θυμόμαστε μια διοίκηση σε τόσο μικρό χρόνο να προσέγγισε τόσο ευκαιριακά και χωρίς πρόγραμμα δράσης τα προβλήματά του.

Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

Κουίζ για αρχάριους και ναυτιλομένους...

Τι λείπει από την Εθνική Ομάδα Ανδρών στους προκριματικούς αγώνες για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ολλανδία;
ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ότι μπορεί να μην έχει απάντηση ο Mr 1000000€;

Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

ΧΩΡΙΣ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ

Κλασσικά εικονογραφημένα 
Η ΔΙΚΗ έχει αναλωθεί στην παρουσίαση των πεπραγμένων του Γιώργου Καραμπέτσου. Έχει γίνει πλέον μονότονο να  καταγράφουμε την ανικανότητα, την άγνοια των βασικών αρχών διοίκησης, την προχειρότητα άλλα και τον τρόπο που αντιμετωπίζουν όλα τα ζητήματα, στρατηγικής σημασίας αλλά και καθημερινότητας.

Το βάρος έχει δοθεί στον έλεγχο της ενημέρωσης, και των μηχανισμών καθώς και στην «εξαγορά» της σιωπής. Σήμερα όμως δεν θα ασχοληθούμε  με τους αβανταδόρους και την προπαγανδιστική ομάδα  του Γιώργου Καραμπέτσου, παρά το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι, με άλλη διοίκηση θα ήταν στα «κάγκελα» για τους λόγους που όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε και χωρίς μάλιστα να υπήρχε  η σημερινή ανεπάρκεια και απραξία.

Η δική μας παρουσία έρχεται να αντισταθεί στη σιωπή στο ψέμα στη συναλλαγή. Είμαστε και θα είμαστε μπροστά τους αδιάλειπτα. Σήμερα λοιπόν θα επανέλθουμε στην συγκέντρωση των σωματείων και των προπονητών στην Θεσσαλονίκη για το Μίνι βόλεϊ με τον Βαγγέλη Περόπουλο. 

Είχαμε αναφερθεί σε αυτό και είχαμε προβάλλει και την αντίρρησή μας στο δημοσίευμα ΤΟ ΚΡΥΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ.

Χθες δημοσιεύτηκε από το Κέντρο εξουσίας της Θεσσαλονίκης νέα πρόσκληση για την Παρασκευή 26/5/17. Αυτή την ανακοίνωση - πρόσκληση -για το μίνι βόλεϊ που φαίνεται να συμμετέχει και η ΕΠΕΣΘ, δημιουργεί ερωτήματα που κρίνουμε σκόπιμο ότι πρέπει να απαντηθούν:

Ερώτημα  1o: Τι έγινε με την πρώτη συγκέντρωση των ομάδων και προπονητών με τον Βαγγέλη Περόπουλο που διοργάνωσε μια εβδομάδα πριν η ΕΟΠΕ; Πραγματοποιήθηκε; Ποια τα αποτελέσματα της;

Ερώτημα 2ο : Ποιος ο λόγος της νέας πρόσκλησης με την συμμετοχή τώρα και της ΕΠΕΣΘ; Γιατί δεν υπήρχε η συμμετοχή της Ένωσης στην προηγούμενη πρόσκληση και ποιος ο λόγος της νέας συνάντησης;

Εκτός αν δεν πραγματοποιήθηκε η πρώτη γι αυτό γίνεται δεύτερη. Κι αν συνέβη αυτό, το κόστος της χωρίς λόγο μετακίνησής του Βαγγέλη Περόπουλου από την Σκάλα Λακωνίας στη Θεσσαλονίκη και την επανάληψή της, ποιος θα το πληρώσει; Η χρεωκοπημένη Ομοσπονδία;

Τελικά τόσο ανίκανοι είναι που ούτε μια συγκέντρωση δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν, όταν μάλιστα έχουν προσλάβει με απόσπαση έμμισθο μάνατζερ;

Ερώτημα 3ο : Γιατί συγκεκριμένo blog που εκφράζει ένα κέντρο εξουσίας, κάνει πολιτική υποκαθιστώντας την ΕΟΠΕ και την ΕΠΕΣΘ απευθύνοντας ανοικτή πρόσκληση σε σωματεία και προπονητές;   

Είναι άξιο απορίας να υπάρχουν τόσα αναπάντητα ερωτήματα σε τόσο μικρό διάστημα θητείας της διοίκησής του. Μπορεί να γίνουν βήματα μπροστά όταν προσλαμβάνεις για παράδειγμα προπονητή επειδή τον εκτιμούσες ως εμπορικό αντιπρόσωπο της εταιρείας σου στα αθλητικά ρούχα;

Μπορεί το ελληνικό βόλεϊ να εναποθέσει τις ελπίδες του ότι θα είναι  καλός προπονητής; Πότε θα πάψει αυτό το ταλαίπωρο άθλημα να χρησιμοποιείται για ίδιον όφελος; Πόσο ακόμη πιο χαμηλά θα πέσουμε; 
Αλλά ας σταματήσουμε εδώ....

Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

ΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΑΓΡΑΦΑ

Η παιδική χαρά στην ΕΟΠΕ
Η οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ΕΟΠΕ τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια είναι ο βασικός λόγος που η καθημερινότητά της είναι εγκλωβισμένη, το παρόν και το μέλλον αβέβαιο.

Η ανυπαρξία όμως της διοίκησης να διαχειριστεί την αγωνιστική  δραστηριότητα των ομάδων, τον προγραμματισμό και την καθημερινότητά τους είναι ξεκάθαρη και στον πλέον αφελή, αφού κάτι τέτοιο δεν απαιτεί χρήματα, αλλά διάθεση σχέδιο και την θεωρητική κατάρτιση να συμφωνήσουμε για τα βήματα που πρέπει να γίνουν.

Αναφερόμαστε στα πρωταθλήματα των Εθνικών κατηγοριών η διεξαγωγή των οποίων είχε σχεδιαστεί από την προηγούμενη διοίκηση, με την προϋπόθεση ότι θα υπήρχε η σύμφωνη γνώμη των σωματείων (δημιουργία pre league κλπ).

Ενώ λοιπόν ο Γιώργος Καραμπέτσος, βρήκε το χαλί στρωμένο, με την θεσμοθέτηση του τρόπου διεξαγωγής των πρωταθλημάτων από τους προηγούμενους και την δεδομένη απήχηση στα σωματεία που είχε αυτό, το μόνο που έμενε στον ίδιο και στους «χαρισματικούς» συνεργάτες του - τηλεφωνητές, στην ΕΟΠΕ, είναι να προγραμματίσουν την επόμενη ημέρα.

Πως μπορεί να γίνει αυτό; Να απευθύνουν ανοικτή πρόσκληση στα σωματεία να κάτσουν όλοι γύρω από ένα τραπέζι και να συζητήσουν, τα προβλήματα, τις αδυναμίες και τις λεπτομέρειες, όχι μόνο για τις νέες κατηγορίες που δημιουργούνται αλλά και τις ήδη υπάρχουσες.

Δεν ξέρουμε αν ο Γιώργος Καραμπέτσος έχει αποφασίσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, με προσωπικά τηλέφωνα και «ψίθυρους» αποφεύγοντας τις διαδικασίες, όπου ο καθένας θα παρουσιάζει τις απόψεις, τα επιχειρήματα και θα παίρνονται αποφάσεις που όλοι θα σέβονται και θα δεσμεύονται από αυτές.

Σήμερα τι έχει γίνει από όλα αυτά; Τίποτα. Βρισκόμαστε στο τρίτο δεκαήμερο του μηνός Μαΐου, τα Εθνικά πρωταθλήματα έχουν τελειώσει εδώ και τόσο καιρό και δεν έγινε το στοιχειώδες, αυτό που τα τελευταία χρόνια ήταν θεσμός.

Μετά το τέλος των πρωταθλημάτων όλες οι ομάδες να συζητούν με την Ομοσπονδία, αποτιμώντας την χρονιά που πέρασε, το ίδιο ακριβώς  γινόταν και πριν την έναρξη σε όλες τις κατηγορίες.

Αντί αυτού δημοσιοποιήθηκαν οι Προκηρύξεις πρωταθλημάτων, που τα μόνα νέα στοιχεία (όσα δεν είχαν προβλεφθεί) ήταν μεγάλα πρόστιμα και παράβολα.

Δεν χρειάζεται να θυμίσουμε τις προεκλογικές κορώνες του Γιώργου Καραμπέτσου (εκτός από το 1000000€ που είχε εξασφαλίσει) για μείωση των παραβόλων. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς;

Και μέσα σε όλα αυτά το ψέμα συναντά την γραφικότητα, έτσι το σύστημα ΕΟΠΕ θυμίζει παιδική χαρά. Αλλά για να είμαστε δίκαιοι, φταίνε μόνο αυτοί; 

Δεν έχει δίκιο η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ που σε συνέντευξή της στη BOVARY είπε «Αν διευθύνουν οι ανίκανοι ,τότε φταίνε οι ικανοί»;

Σάββατο 20 Μαΐου 2017

ΑΝΑΠΤΥΞΗ; ΠΕΡΑΣΤΕ ΑΥΡΙΟ…

 Συμψηφίζω και κερδίζω

Με αφορμή την δημόσια τοποθέτηση του Λεωνίδα Καραίσκου (στο blog του και την αναπαραγωγή της από site φιλικά προσκείμενο στη διοίκηση της ΕΟΠΕ) για την διεύρυνση του ορίου ηλικίας των αθλητών-αθλητριών των αναπτυξιακών ομάδων και την εμφανή προσπάθειά του να δώσει δημόσια στήριξη σε αυτήν την απόφαση, θα θέλαμε να θέσουμε   δημόσια και εμείς τα παρακάτω ερωτήματα – παρατηρήσεις.

-Η άποψή του ότι η απόφαση αυτή μπορεί να βοηθήσει το άθλημα στηρίζεται σε συγκεκριμένα στοιχεία ή είναι ένα ευχολόγιο, που στηρίζεται στη ελπίδα, ότι τα πράγματα μπορεί να είναι καλύτερα;

Ο τρόπος που διατυπώνει την άποψή του βασίζεται περισσότερο στην εικασία παρά σε συμπεράσματα που προέκυψαν από μελέτη. Θυμίζει το αν δεν βρέξει θα χιονίσει ή καλό καιρό θα κάνει.

Είναι τυχαίο ότι αυτό αντιβαίνει τους όρους που έχει καθορίσει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία (CEV) για τις χώρες μέλη της; Υπάρχει αντίστοιχο παράδειγμα  Ευρωπαϊκής χώρας αναπτυσσόμενης ή αναπτυγμένης στην πετοσφαίριση που έχει υιοθετήσει παρόμοιες πρακτικές;

Πως για παράδειγμα θα βοηθηθεί το άθλημα στο βόλεϊ γυναικών αν μια διεθνής αθλήτρια αγωνιστεί ένα χρόνο ακόμη στα αναπτυξιακά πρωταθλήματα παίρνοντας τη θέση μιας μικρότερης ηλικιακά και πως αυτό θα βοηθήσει την ανάπτυξη και θα μειώσει τον ανταγωνισμό;

-Ο Λεωνίδας Καραΐσκος είναι αποσπασμένος από την δουλειά του σε σχολείο στην ΕΟΠΕ με τις διοικήσεις Προσαλίκα, Μαυρομάτη και Καραμπέτσου, διανύοντας αισίως τον 9ο χρόνο ως σύμβουλος ανάπτυξης.

Ειλικρινά δεν γνωρίζουμε να είχε εκφράσει δημόσια ή ιδιωτικά την άποψη που πρόσφατα υιοθέτησε, ούτε να το πρότεινε προφορικά ή γραπτά σε κανένα όργανο της ΕΟΠΕ. Αλλά από ότι φαίνεται βολεύεται με την απόσπασή του χωρίς να κάνει τίποτα παρά μόνο αν χρειαστεί καμία δημόσια δήλωση στήριξης.

Για να γίνουμε πιο σαφείς: Στη Θεσσαλονίκη (όπως περιγράψαμε σε προηγούμενη αναφορά μας) αντί του Λεωνίδα Καραΐσκου πήγε ο Βαγγέλης Περόπουλος, ο οποίος έφυγε από την Σκάλα Λακωνίας που ήταν με την Εθνική ομάδα γυναικών. Παράλληλα οι κατευθύνσεις για τους ΠΟΠ στις συγκεντρωτικές των αναπτυξιακών Εθνικών Ομάδων που και αυτό ήταν αρμοδιότητα Καραΐσκου, εστάλησαν από την Θεσσαλονίκη. (Αναφερόμαστε στο δεύτερο κείμενο που έστειλε η επιτροπή ανάπτυξης για την δημιουργία ατομικού φακέλου των παιδιών).

Αν σε αυτό προστεθεί το mini volley που είχε την ευθύνη ο Λεωνίδας  Καραΐσκος και είχε καθιερωθεί να γίνεται η ετήσια γιορτή στο Παναθηναϊκό Στάδιο, τώρα επιλέχτηκε να γίνει σε μικρότερο χώρο, αφού μπορεί να «βολεύει», γιατί απαιτεί μικρότερη κινητοποίηση για μιας μικρότερης εμβέλειας διοργάνωση.

Όμως πέρα από την ιστορική διάσταση και τους συμβολισμούς που αναπόφευκτα δημιουργεί ο χώρος του Παναθηναϊκού Σταδίου, με την  αλλαγή του χώρου το ζήτημα είναι αν αυτό βολεύει ή βοηθά το άθλημά μας.

Είναι σωστή πολιτική να μικραίνει συνεχώς το άθλημα; Μικρότερες διοργανώσεις, λιγότερες ημέρες προετοιμασίας οι Εθνικές ομάδες, λιγότερη δουλειά και άγχος, αφού είναι λιγότερες οι υποχρεώσεις.

Μα θα πείτε το θέμα είναι οικονομικό. Δυστυχώς δεν είναι θέμα οικονομικό, είναι πρωτίστως πολιτικό. Όσο μικρότερο είναι το άθλημα τόσο ευκολότερα ελέγχεται με την λιγότερη δυνατή πίεση, για την διοίκηση και τους εργαζόμενους.

Έτσι είμαστε όλοι ευχαριστημένοι. Προφανώς ο συμψηφισμός που εφαρμόζει ο Γιώργος Καραμπέτσος σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης τα περιλαμβάνει όλα αυτά στο δούναι και λαβείν.

Είναι όμως αυτό που θα πάει το άθλημα μπροστά, όπως υποσχέθηκε και δεσμεύτηκε απέναντι στα σωματεία; Μήπως η αργομισθία είναι μέρος της ανάπτυξης και των αλλαγών που δρομολογούνται στο άθλημά μας για να είναι όλοι ευχαριστημένοι;

ΥΓ. Το συγκεκριμένο μέτρο ευνοεί μια κατηγορία σωματείων, που είναι «μαγαζάκια» και κάποιοι βγάζουν από «χαρτζιλίκι» μέχρι «μεροκάματο». Εμείς ρωτάμε. Tα συγκεκριμένα σωματεία αποτελούν την προτεραιότητα του ΔΣ της ΕΟΠΕ; 

Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

ΤΟ ΚΡΥΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Η ανάπτυξη στη Θεσσαλονίκη...

Αίσθηση προκάλεσε η ανοικτή πρόσκληση στα σωματεία της ΕΠΕΣΘ  για ενημέρωση των παραγόντων και των προπονητών πάνω στο πρόγραμμα ανάπτυξης της ΕΟΠΕ για το μίνι βόλεϊ.

Εισηγητής ο Βαγγέλης Περόπουλος.. Από που να αρχίσει κανείς; Υπάρχει πρόγραμμα; Και αν υπάρχει είναι ο Βαγγέλης Περόπουλος το πρόσωπο που θα δώσει κατευθύνσεις;

Ο αποσπασμένος στην ΕΟΠΕ Λεωνίδας Καραΐσκος δεν είναι ο αρμόδιος να μιλήσει γι αυτό; Μήπως κάτι δεν έχουν καταλάβει καλά εκεί στην ΕΟΠΕ;

Μήπως έχουν μπερδέψει την προεκλογική περίοδο που από καιρό έχει περάσει; Πως αλλιώς μπορεί να ερμηνευτεί η επιλογή του Βαγγέλη Περόπουλου να καθορίσει το μέλλον του μίνι βόλεϊ;

Ακόμη και μόνο για λόγους αισθητικής, όπως έλεγε ο Στέλιος Προσαλίκας έπρεπε να είχε αποκλειστεί. Γιατί αν ο Βαγγέλης Περόπουλος μπορεί να μιλήσει για ανάπτυξη, ίσως με την ίδια ευκολία  και εμείς θα μπορούμε να μιλάμε για Αστροφυσική.

Τρίτη 16 Μαΐου 2017

ΟΛΗ Η ΦΥΣΙΣ ΗΣΥΧΑΖΕΙ...

Αντιφάσεις
 Η ανικανότητα, η αναξιοπιστία, η αναξιοκρατία, η συναλλαγή, η  ημιμάθεια και η έλλειψη  στοιχειώδους γνώσης του αντικειμένου, είναι η καθημερινότητα στους λίγους μήνες που βρίσκεται στην ηγεσία του αθλήματος η διοίκηση του Γιώργου Καραμπέτσου.

Όλο το βάρος πλέον έχει δοθεί στις μικροεξυπηρετήσεις σε «ρουσφέτια» που τα κάνουν να μοιάζουν δύσκολα, για να δημιουργούνται υποχρεώσεις και μηχανισμοί πελατειακοί. Έτσι εφόσον δεν υπάρχει σχέδιο και όραμα για το πως θα πάει το άθλημα μπροστά, κυριαρχεί η μικροπολιτική και πολλές αποφάσεις είναι αντιφατικές και αυτοαναιρούμενες.

Στην πρόσφατη αναφορά  μας στην «εγκληματική» απόφαση επαναφοράς των Πανελληνίων πρωταθλημάτων παμπαίδων-παγκορασίδων με τον τίτλο ΗΘΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ, είχαμε  σταθεί στους λόγους που πρέπει να ανακληθεί αυτή η απόφαση.

Οι συγκεκριμένοι λόγοι, γίνονται πλέον επιτακτικοί με την νέα επίσης απόφαση του ΔΣ της ΕΟΠΕ, ότι οι ομάδες παγκορασίδων -παμπαίδων θα μπορούν να συμμετάσχουν στα πρωταθλήματα με την δήλωση 6 τουλάχιστον αθλητών-τριών στο φύλλο αγώνα.

Η  απόφαση αυτή πάρθηκε για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που υπάρχει στα τμήματα υποδομής του ανδρικού βόλεϊ, με στόχο να μπορούν να δημιουργούνται ομάδες και να αγωνίζονται με τον ελάχιστο δυνατό αριθμό αγοριών, έτσι ώστε να μην χάνονται αθλητές που τόσο ανάγκη έχουμε.

Μια τέτοια απόφαση αναγνωρίζει ένα αντικειμενικό πρόβλημα που έχει το βόλεϊ ανδρών και ξεκινάει από αυτές τις ηλικίες. Πως οδηγήθηκαν λοιπόν οι «φωστήρες» της ΕΟΠΕ αφού προσπέρασαν όλους τους  παιδαγωγικούς, αθλητικούς, ψυχολογικούς και ηθικούς λόγους που είχαμε περιγράψει να αγνοήσουν και την σημερινή πραγματικότητα;

Το γεγονός ότι τα τμήματα υποδομών στα αγόρια φθίνουν και αναγκαζόμαστε για να μη χαθούν παιδιά να γίνονται αγώνες με 6 άτομα  στην αποστολή, πως αυτό συνδυάζεται με την διοργάνωση πανελληνίων πρωταθλημάτων, όταν θεσμικά αναγνωρίζουμε ότι ένας αγώνας από έναν τραυματισμό μπορεί να μην τελειώσει;

Ο πρόωρος καλοκαιρινός ήλιος δεν αποτελεί δικαιολογία της ανεπάρκειας, της άγνοιας και της αυτάρεσκης παρουσίας τους  στο άθλημά μας. Κι αν δεν γνωρίζουν οι ίδιοι ας απευθυνθούν στους ειδικούς.

Δεν είναι κακό να μην γνωρίζεις, να το αναγνωρίζεις και να αντλείς τη γνώση από άλλου. Ίσως αυτό είναι η μόνη μας ελπίδα. Ας προσπαθήσουν τουλάχιστον αυτό.

Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ...

Ερώτημα 
Ολοένα και αυξάνονται στην Θεσσαλονίκη τα σχόλια και οι ψίθυροι για αυτό εμείς ρωτάμε ευθέως... Αληθεύει ή όχι ότι νεοπροσληφθείς Ομοσπονδιακός προπονητής ήταν κατά το παρελθόν αντιπρόσωπος αθλητικών ρούχων της εταιρείας του Προέδρου στην συμπρωτεύουσα;

Σάββατο 13 Μαΐου 2017

ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Γεια  σου ή χάσου...
Η υποβάθμιση των Εθνικών Ομάδων από τον Γιώργο Καραμπέτσο είναι πλέον κάτι παραπάνω από εμφανής. Οι επιλογές «κουμπάρων» και «κομματικών» διεκπεραιωτών, για την νευραλγική θέση του μάνατζερ των εθνικών ομάδων δρομολόγησε την υποβάθμιση και την λειτουργία των Εθνικών ομάδων με κριτήρια μιας «παρεούλας».

Αυτό είδαμε ότι ξεκίνησε από τις αναπτυξιακές Εθνικές ομάδες, συγκεκριμένα στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος των κορασίδων στην Ολλανδία όπου ξέχασαν να εκδώσουν εισιτήρια με αποτέλεσμα η μισή ομάδα να επιστρέψει 3 ημέρες αργότερα.

Αλλά και η προηγούμενη αναφορά μας στην Εθνική γυναικών και στον  συνολικό τρόπο αντιμετώπισή της, από τους ανθρώπους που έχουν την ευθύνη διαχείρισης (αρχής γενομένης από τις κλίσεις, την Part-time  απασχόληση καθώς είναι στην ίδια λογική και με την Εθνική ανδρών) στοιχειοθετούν όσα προαναφέραμε.

Η Εθνική ανδρών ξεκίνησε με ελπίδες την προετοιμασία της στην Αλεξανδρούπολη (σύμφωνα με το πνεύμα και το κλίμα που επικράτησε στην συνέντευξη τύπου και χωρίς διάθεση από την πλευρά μας να μπούμε στα ονόματα των κλίσεων, την ανά περιόδους παρουσία των διεθνών στην προετοιμασία κλπ) διακρίναμε την θετική διάθεση των πρωταγωνιστών για την επίτευξη των στόχων που τέθηκαν.

Αρκούν όμως μόνο οι καλές προθέσεις και η διάθεση των αθλητών και των προπονητών; Σε επίπεδο υποστηρικτικής ομάδας, πως θα καλυφθεί το έλλειμμα που υπάρχει;

Να θυμίσουμε τα προηγούμενα χρόνια κυρίως η εθνική ανδρών αλλά και η γυναικών είχαν τη μέγιστη δυνατή κάλυψη τεχνικού και ιατρικού επιτελείου αφού χωρίς αυτό να αποτελεί πανάκεια για το αποτέλεσμα, σίγουρα όμως είναι απαραίτητη προϋπόθεση, για μια χώρα που οι εθνικές της ομάδες αναζητούν την διάκριση και την ευκαιρία να γίνει η αρχή  μιας άλλης πορείας με προοπτική για το ίδιο το άθλημα.

Η ευκαιριακή εκμετάλλευση της διάθεσης των προπονητών να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους και διεκδικήσουν για τον εαυτό τους και για τα εθνικά χρώματα την διάκριση, πιστεύει κανείς μπορεί από μόνη της να φέρει αποτέλεσμα;

Κι αν οι ίδιοι οι προπονητές θεωρούν ότι δικαιούνται να προσπαθήσουν, η διοίκηση της ΕΟΠΕ και ο Γιώργος Καραμπέτσος -γνωρίζουν αν και δεν το ομολογούν- ότι η αγωνιστική παρουσία των Εθνικών ομάδων είναι αυτοσκοπός. Δηλαδή συμμετέχουμε στις διεθνείς διοργανώσεις απλώς γιατί έχουμε δηλώσει συμμετοχή  και αδιαφορούμε για το αποτέλεσμα, παρά τις δηλώσεις που γίνονται για εσωτερική κατανάλωση περί στόχων.

Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι με την ύπαρξη προπονητικού εξειδικευμένου επιτελείου που θα στήριζε την προσπάθεια μπορεί να εξασφαλιστεί η πρόκριση ή το θετικό αποτέλεσμα;

Σίγουρα η βοήθεια στις Εθνικές ομάδες με την στελέχωσή της, από μόνη της δεν είναι βέβαιο ότι θα φέρει αποτελέσματα, όπως οριακά δεν το κατόρθωσαν πρόσφατα οι εθνικές ομάδες.

Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι μπορεί η Εθνική ομάδα να λειτουργεί ως μια περιφερειακή ομάδα, που όλοι τα κάνουν όλα και όσα δεν τα αντιλαμβάνονται τα υποθέτουν. Ο παράγοντας τύχη δηλαδή να καθορίσει τις εξελίξεις.

Μπορούμε όμως να τα αφήσουμε όλα στην τύχη, και η αποτυχία να χρεωθεί μόνο στους προπονητές; Είναι τυχαίο το γεγονός ότι από τα μέλη του ΔΣ της ΕΟΠΕ κανένας δεν έχει διοικητική εμπειρία ομάδας Α1 ανδρών ή γυναικών;

Με δεδομένο αυτό είναι εύκολο να συμπεράνει κανείς τι μπορεί να περιμένουμε και πως τα στοιχειώδη που μπορεί να απαιτούνται, για κάποιους μπορεί να θεωρηθούν πλεονασμός.

Μήπως η προσευχή και η ελπίδα στο θαύμα μπορεί να είναι κομμάτι της πολιτικής του Γιώργου Καραμπέτσου και της διοίκησής του; Ίσως...

ΥΓ.1 Θυμηδία προκάλεσαν οι δηλώσεις του Γιώργου Καραμπέτσου στην συνέντευξη τύπου παρουσίασης των νέων Ομοσπονδιακών προπονητών, και οι απειλές που εκτόξευσε ότι λόγω της οικονομικής κατάστασης της ΕΟΠΕ, μπορεί να μην συμμετάσχουμε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα παμπαίδων και παγκορασίδων. Αλήθεια ποιόν "απειλεί" ο Mr 1000000€;

Ο μόνος απειλούμενος από τα λόγια του είναι το Ελληνικό βόλει. Αν σε αυτό προστεθεί η απόφαση του ΔΣ της ΕΟΠΕ, αλλαγής των ορίων ηλικίας για να βολευτούν παιδιά των μελών της διοίκησης της ΕΟΠΕ στην Εθνική νεανίδων τότε που θα σταματήσει αυτή η κατρακύλα;

ΥΓ.2 Δεν θεωρούμε ότι προσφέρουν υπηρεσία στα Εθνικά μας συγκροτήματα, όσοι έχουν επιλέξει την σιωπή, από τους ασκούντες το επάγγελμα του δημοσιογράφου. 

Η κριτική αλλά και η επισήμανση των αδυναμιών, των προβλημάτων και των λαθών είναι η ελάχιστη προσφορά αλλά και η υποχρέωση κάθε δημοσιογράφου, για να κάνει το άθλημά μας ένα βήμα μπροστά, ακόμη και χωρίς την άδεια και την θωπεία του  Γιώργου Καραμπέτσου.

Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

ΗΘΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ

Ημιμαθείς και  επικίνδυνοι…

Οι αποφάσεις του τελευταίου ΔΣ της ΕΟΠΕ έδωσαν το στίγμα αλλά και το μείγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει ο Γιώργος Καραμπέτσος στα πρωταθλήματα. Οι αποφάσεις καθορίστηκαν από τις ιδεοληψίες και τις δεσμεύσεις με πρόσωπα που έχουν αυτοαναγορευτεί σε «γκουρού» της ανάπτυξης, χωρίς να κατέχουν την ειδική γνώση και την θεωρητική κατάρτιση.

Πολύ περισσότερο χωρίς η πορεία τους στο άθλημα μέσα από τις ομάδες που διοίκησαν ή προπόνησαν, να μπορούσε να χαρακτηριστεί ως παράδειγμα προς μίμηση, αφού υπάρχει παντελής  απουσία της διαλεκτικής σχέσης θεωρίας και πράξης.

Αναφερόμαστε στην απόφαση επαναφοράς των Πανελληνίων πρωταθλημάτων παμπαίδων και παγκορασίδων χωρίς μελέτη και προεργασία αλλά με συνοπτική διαδικασία, έτσι με την απόφαση αυτή εξοφλήθη άλλο ένα προεκλογικό γραμμάτιο.

Η κατάργηση των Πανελληνίων πρωταθλημάτων που η προηγούμενη διοίκηση αποφάσισε, έγινε με ανοικτό δημόσιο διάλογο μέσα από το site της ΕΟΠΕ, υπήρξε δημόσια διαβούλευση και τοποθετήσεις επώνυμων Πανεπιστημιακών δασκάλων με  πιο χαρακτηριστική του δασκάλου  Νίκου Μπεργελέ.

Όλες οι τοποθετήσεις είχαν κοινή αφετηρία την αναγκαιότητα προστασίας των παιδιών στην τρυφερή ηλικία με την αποφυγή της έντασης και του έντονου ανταγωνισμού που τα Πανελλήνια πρωταθλήματα δημιουργούν. Στην ηλικία αυτή τα παιδιά πρέπει να έρθουν σε επαφή και να αγαπήσουν το άθλημα αποκτώντας γενικές γνώσεις για όλες τις θέσεις.

Είναι απάνθρωπο σε αυτές τις ηλικίες να προτάσσεται  ως πρωταρχικό στοιχείο η νίκη και η κατάκτηση του Πανελλήνιου πρωταθλήματος, ενώ όλοι γνωρίζουν πρακτικά τι σημαίνει αυτό. Είναι πολύ νωρίς τα παιδιά να μπουν στην λογική της εξειδίκευσης και είναι αναπόφευκτο να  μεταφερθεί (και να αυτοτροφοδοτείται) η ένταση αυτή από τους γονείς  σε ολόκληρη την οικογένεια.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση χαμένοι θα είναι όλοι, τα παιδιά, η οικογένεια αλλά και το ίδιο το άθλημα. Είναι άξιο απορίας πως ο Άγγελος Κυριακίδης ως Πρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης και ο προπονητής Μπάμπης Καρασαρλίδης από το Κέντρο εξουσίας της Θεσσαλονίκης, ήταν οι φωνές που στο παρελθόν υπερασπίστηκαν τα Πανελλήνια πρωταθλήματα και επέβαλλαν στον Γιώργο  Καραμπέτσο να τα επαναφέρει.

Θα μπορούσε να ερμηνευθεί η στάση τους (αλλά χωρίς να υπάρχει κάποια δικαιολογία) αν η παραγοντική και η προπονητική καριέρα ήταν γεμάτη από τίτλους και υπήρχε μια βιωματική σχέση με όλα αυτά και τον ανταγωνισμό χωρίς έλεος, όμως ακόμα και έτσι να ήταν τα πράγματα  είναι άδικο όλο αυτό να το προβάλλεις σε εύθραυστες παιδικές ψυχές.

Βέβαια θα μπορούσαν να επικαλεστούν και κάποια βιβλιογραφία που θα τεκμηρίωνε τις απόψεις τους που προφανώς φαίνεται ότι δεν υπάρχει. Δυστυχώς αυτός ο δογματισμός είναι ζημιογόνος και στην προκειμένη περίπτωση θύματα  είναι τα μικρά παιδιά.

Το ΔΣ της ΕΟΠΕ πρέπει να επανεξετάσει το ζήτημα και να ανακαλέσει αυτή την απόφαση, για λόγους παιδαγωγικούς, αθλητικούς ψυχολογικούς και ηθικούς. Κι αν ο Γιώργος Καραμπέτσος δεν γνωρίζει ή δεν ενδιαφέρεται ή βολεύεται με την εξυπηρέτηση των μηχανισμών που τον εξέλεξαν, αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία ούτε άλλοθι.

Ο θεσμικός ρόλος της Ομοσπονδίας επιβάλλει να στέκεται πάνω προσωπικές ή σωματειακές απαιτήσεις ειδικά όταν χρειάζεται να προστατεύσεις μικρά παιδάκια.

Η επιλογή και η απόφαση βαραίνει τον ίδιο τον Πρόεδρο προσωπικά. Αν έχει το ανάστημα, να αναμετρηθεί με το χθες, στο χέρι του είναι να το αποδείξει.

Κυριακή 7 Μαΐου 2017

Η ΣΙΩΠΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΝΟΧΗ;

Δικαιώνει και Δικαιώνεται
Ο ρόλος των δικών μας τοποθετήσεων, παρεμβάσεων και αποκαλύψεων, δεν έχει στόχο, όπως ίσως θεωρούν πολλοί να αποδείξει την αδυναμία ή την ανικανότητα του Γιώργου Καραμπέτσου και των συνεργατών του, να παράξουν πολιτική και να οδηγήσουν το άθλημα σε νέους δρόμους.

Αυτό άλλωστε είναι τόσο πασιφανές που δεν χρήζει απόδειξης, αφού τα πρόσωπα δείχνουν και καθορίζουν τις περισσότερες φορές και τις πράξεις. Ο βασικός λόγος της δικής μας κριτικής είναι να βοηθήσουμε το άθλημα, είτε προβλέποντας, είτε αποτρέποντας δυσάρεστες επιλογές και καταστάσεις είτε προτείνοντας λύσεις, όπου αυτό μπορεί να συμβεί.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα των όσων αναφέρουμε είναι οι παρακάτω περιπτώσεις δημοσιευμάτων μας που αφορούσαν:

1) Το τουρνουά Beach Volley στα Μάταλα που θα γινόταν για (10η χρονιά φέτος) 3η υπό την αιγίδα της ΕΟΠΕ ματαιώθηκε.

Είχαμε επισημάνει τον ανορθόδοξο τρόπο που είχε ανακοινωθεί, και την αίσθηση ότι κάτι περίεργο συμβαίνει, με  τον  προφητικό τίτλο ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΕΡΑΣ. Το παραπάνω γεγονός μας προκαλεί λύπη γιατί με την  συγκεκριμένη αναφορά  αυτό θέλαμε να αποτρέψουμε. Δυστυχώς δικαιωθήκαμε, αλλά δεν ήταν αυτός ο στόχος μας.

2) Με τον τίτλο ΧΑΙΡΕ ΒΑΘΟΣ ΑΜΕΤΡΗΤΟ, είχαμε αναφερθεί στη Ιατρική Επιτροπή, στην παραίτηση Τσούκα και στην αναγκαιότητα, ακόμη και αν δεν υπάρξουν νέες συμφωνίες, να διασφαλισθούν οι προηγούμενες. Προς το παρών δεν είδαμε νέες συμφωνίες ενώ ανανεώθηκαν οι προηγούμενες. (Φαίνεται χάθηκε μόνο με το Νοσοκομείο Αλεξάνδρα η συμφωνία που προέβλεπε γυναικολογικές εξετάσεις για όλες τις αθλήτριες).

Στην περίπτωση αυτή η φωνή μας ακούστηκε, τουλάχιστον δεν χάθηκαν τα πάντα. Η κριτική μας ήταν είναι και θα συνεχίσει να είναι αποκαλυπτική, δυναμική αλλά πάντα με γνώμονα τα συμφέρον του αθλήματός μας.

Τις επόμενες ημέρες θα ασχοληθούμε με τις αποφάσεις του ΔΣ, όπως αυτές προβλήθηκαν από το δελτίο τύπου της ΕΟΠΕ. 

Αυτό για το οποίο οι αναγνώστες μας μπορεί να είναι σίγουροι, είναι ότι δεν θα υποστείλουμε τη σημαία της κριτικής, δεν θα μπούμε σε καμία λογική συναλλαγής για το χαρτζιλίκι, δεν θα μας κατευθύνουν συμφέροντα σωματειακά ή επιχειρηματικά, ούτε θα ξεροσταλιάζουμε στους διαδρόμους, διακινδυνεύοντας να χάσουμε τον στόχο της πολύπλευρης και συνεπούς ενημέρωσης. Ο έλεγχος της διοίκησης είναι και θα παραμείνει  ο μοναδικός οδηγός μας. Η δημοσιογραφία a la carte δεν μας αφορά.

Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

ΑΚΛΙΤΕΣ ΚΛΗΣΕΙΣ

Απαίδευτος 
Ειρωνικά χαμόγελα, σχόλια και αναπάντητα ερωτήματα προκάλεσε η ανακοίνωση των ονομάτων των αθλητριών της Εθνικής Ομάδας Γυναικών. Ανέδειξαν με τον καλύτερο τρόπο αυτό που επανειλημμένα έχουμε αναφερθεί και αφορά την εποχή Περόπουλου στο βόλεϊ γυναικών και στην ΕΟΠΕ.

Οι κλήσεις στις Εθνικές Ομάδες ανέκαθεν ήταν αντικείμενο συζητήσεων, αφού προπονητές αθλητές, παράγοντες, γονείς, είχαν μια κουβέντα για αυτές, για κάποιους που καλώς κλήθηκαν ή κακώς αποκλείστηκαν.

Όλα αυτά ήταν λίγο πολύ στο πρόγραμμα. Αυτό πού φέτος συνέβη για πρώτη φορά στη ιστορία της Εθνικής ομάδας γυναικών είναι η απαξίωσή της, με τον τρόπο που χρησιμοποιήθηκε για μικροπολιτικούς σκοπούς.

Είναι η πρώτη φορά που οι κλήσεις των αθλητριών έγιναν για να πουλήσουν εκδούλευση σε παράγοντες, συλλόγους και γονείς. Υπάρχουν προσκλήσεις που δεν  μπορεί να παρουσιάσει και να υποστηρίξει κάποιος αιτιολογημένα. Ο αντίκτυπος αυτής της πολιτικής οδήγησε τον Βαγγέλη Περόπουλο, εσπευσμένα να παρουσιάσει και συμπληρωματική λίστα αθλητριών που όπως μας είπαν δηλώθηκε στην CEV, πράγμα πρωτόγνωρο για την ιστορία των Εθνικών Ομάδων.

Ίσως να είναι εύστοχη η παρατήρηση αναγνώστη μας, ότι είναι οι πρώτες πολιτικές κλήσεις στην ιστορία του αθλήματος. Είναι επίσης η πρώτη φορά που οι εθνικές ομάδες χρησιμοποιούνται για να κάνει μικροπολιτική η Ομοσπονδία.

Αλήθεια πως θα παλέψουν οι αθλήτριες, οι προπονητές μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα απαξίωσης, στον ασφυκτικό κλοιό της μερικής απασχόλησης την καλοκαιρινή σεζόν;

Τραγική ειρωνεία η σημερινή παρουσίαση στην ΕΟΠΕ των προπονητών των Εθνικών Ομάδων. Οι Εθνικές Ομάδες  μέχρι σήμερα ποτέ δεν είχαν χρησιμοποιηθεί  με αυτή την λογική, και αυτό είναι μια έμμεση  παραδοχή, είτε ότι η Εθνική γυναικών δεν μας ενδιαφέρει, είτε ότι δεν περιμένουμε τίποτα από αυτήν. Δυστυχώς ο Βαγγέλης Περόπουλος προέρχεται από τα κομματικά γραφεία και αποτελεί  την απαίδευτη εκδοχή τους. Αυτός ο Γιώργος Καραμπέτσος, ο Γιάννης Χλιός και μια σειρά επιφανών ανδρών ανάλογου διαμετρήματος θα έχουν την ευθύνη  της επόμενης ημέρας.

Υπάρχει κάποιος που  μπορεί να απαντήσει τι άλλο περιμένει το άμοιρο το βόλεϊ;