Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019

(Μας) Δουλεύουν με υπερωρίες

Πολλά και ενδιαφέροντα αποφάσισε το ΔΣ της ΕΟΠΕ στη συνεδρίαση της Τετάρτης 30/10/2019, σύμφωνα με τις αναρτήσεις που έγιναν στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Η σημερινή μας δημοσίευση αναφέρεται στην ανάρτηση της ΕΟΠΕ για την υπερωριακή απασχόληση, (δείτε εδώ) ενώ είναι ταυτόχρονα ενδεικτική και αποκαλυπτική του τρόπου που η διοίκηση αντιμετωπίζει την καθημερινότητα των εργαζομένων της Ομοσπονδίας αλλά και των Ενώσεων.

Με τον πιο επίσημο πλέον τρόπο οι εργαζόμενοι κατατάσσονται σε κατηγορίες. Κάποιοι θα ανταμειφθούν «προκλητικά» για τη δουλειά τους, ενώ κάποιοι άλλοι πάλι θα αντιμετωπισθούν με αδιαφορία και απαξίωση, με μοναδικό κριτήριο αξιολόγησης την προσήλωση, την πίστη και την υπακοή στη διοίκηση.

Το σημαντικότερο στοιχείο της συγκεκριμένης απόφασης του ΔΣ ,είναι η θέσπιση πρόβλεψης και η από νομική άποψη «κατοχύρωση» των υπερωριών για ένα αριθμό 10 «εκλεκτών υπαλλήλων» (Διευθυντής, προϊστάμενοι τμημάτων, υπάλληλοι Δ.Ε.) για το επόμενο έτος.

Η παραπάνω απόφαση –πρόβλεψη προκαλεί αλγεινή εντύπωση, όταν όλοι γνωρίζουμε τη δυσχερή οικονομική κατάσταση της ΕΟΠΕ, αλλά και τον τρόπο και  τον ρυθμό λειτουργίας της. Η αναξιοποίητη (και χαμένη) δυνατότητα να αποφευχθεί ένα βαρύ φορτίο εξόδων που θα αναλάβει η ΕΟΠΕ, χωρίς να αξιοποιηθεί το «καθεστώς» των ρεπό που θα μπορούσαν να παίρνουν οι εργαζόμενοι, όταν έχουν υπερωριακή απασχόληση, ειδικά σήμερα που όλοι βιώνουν και κατανοούν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που βρίσκεται η Ομοσπονδία.

Ιδιαίτερα, όταν σύμφωνα με τη πρόβλεψη του ΔΣ, για το 2020, σε ετήσια βάση οι ώρες υπερωριακής απασχόλησης είναι 2400 ώρες απογευματινής απασχόλησης και 1920 ώρες για εργασία Κυριακών και εξαιρέσιμων ημερών (όπως αναφέρεται στο σχετικό πίνακα).

Συνολικά 4320 είναι οι ώρες εργασίας που θα κληθεί να πληρώσει ως υπερωρίες στους εργαζομένους της, η χρεωκοπημένη ΕΟΠΕ. Είναι ένας προεκλογικός «μποναμάς» του Γιώργου Καραμπέτσου σε μια μερίδα υπαλλήλων με το εύρος της δαπάνης να παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις, εφόσον είναι ξεκάθαρο ότι γίνεται για να εξασφαλίσει την υποστήριξη των «δικών του» ανθρώπων σε θέσεις-κλειδιά για τις επερχόμενες εκλογές της Ομοσπονδίας.

Η μεθόδευση είναι εμφανής και απροκάλυπτη από τον Γιώργο Καραμπέτσο, που ανταμείβει με δικά μας λεφτά «τους ανθρώπους του» για τις υπηρεσίες τους.

Έτσι, επενδύοντας ο ίδιος στη λαϊκή ρήση «ο σκύλος εκεί που τρώει, γαυγίζει» πορεύεται διαμορφώνοντας την επόμενη ημέρα για την Ομοσπονδία.

Με τη νέα πραγματικότητα, θεωρούμε ότι παραμένει πάντα επίκαιρη η απάντηση στο ερώτημα που τίθεται συνειρμικά από τον κάθε φίλο του αθλήματος: Πόσο θα ανεχόμαστε να μας «δουλεύουν»;