Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019

Από την κορυφή ως τα νύχια

Οι κληρώσεις των Εθνικών ομάδων ανδρών και γυναικών για το Silver European League και οι ομάδες που θα αντιμετωπίσουν είναι ενδεικτικές του επιπέδου που βρίσκεται σήμερα το Ελληνικό Βόλεϊ.

Ο υποβιβασμός του προήλθε από το γεγονός ότι ο Γιώργος Καραμπέτσος δεν δήλωσε τα προηγούμενα χρόνια συμμετοχή στο European League και αυτό σε συνδυασμό με την περσινή αποτυχία που κατέγραψε η αγωνιστική μας παρουσία στο θεσμό και τη χαμένη ευκαιρία να ανέβουμε κατηγορία και να αγωνιστούμε στο Golden European League.

Έτσι, αντί οι Εθνικές μας ομάδες να αγωνιστούν σε ομίλους των 12 ομάδων θα αγωνιστούν σε αντίστοιχους των 6 στην τελευταία ευρωπαϊκή κατηγορία.

Θα «αποφύγουν» οι άνδρες ομάδες όπως Βέλγιο, Εσθονία, Σλοβακία Βόρεια Μακεδονία, Πορτογαλία, Τσεχία, Ολλανδία, Τουρκία, Ουκρανία, Ρουμανία, Λευκορωσία, Ισπανία. Ομάδες της μεσαίας ευρωπαϊκής ταχύτητας, όπου έπρεπε να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούσαμε την 1η θέση και την άνοδο στο Volley Nation League.

Αντίστοιχο φαινόμενο και στις γυναίκες. Ομάδες όπως Βουλγαρία, Ουκρανία Αζερμπαϊτζάν, Κροατία, Ουγγαρία, Γαλλία, Φιλανδία, Τσεχία, Λευκορωσία, Σλοβακία, Ισπανία, θα ανταγωνιστούν για την άνοδο στη VNL χωρίς την παρουσία μας.

Οι εθνικές ομάδες της Ελλάδας θα αγωνιστούν στο Silver European League οι άνδρες με Λετονία, Λουξεμβούργο και οι γυναίκες με Πορτογαλία, Λετονία, σε μια υποβαθμισμένη διοργάνωση με «κουτσουρεμένους» ομίλους που θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό της ΕΟΠΕ χωρίς αγωνιστικά και άλλα οφέλη.

Οι καθημερινές απόπειρες των διοικούντων την ΕΟΠΕ να «χτιστεί» το ευτυχές αφήγημα της νέας εποχής δεν καρποφορούν. Καθώς το αφήγημα τους «μπάζει» από παντού και κάθε φορά έρχεται αντιμέτωπο με την σκληρή πραγματικότητα που δεν μπορεί να αλλοιωθεί και να ωραιοποιηθεί για τις ανάγκες μιας εφήμερης προσπάθειας.

ΥΓ. Αναμφισβήτητα η εικόνα τόσο της διοίκησης όσο και του ίδιου του Γιώργου Καραμπέτσου στην ευρύτερη περιφέρεια της Θεσσαλονίκης είναι απογοητευτική αφού έχει αποκαλυφθεί ο ρόλος του, όπως έχουμε ήδη περιγράψει (θυμηθείτε εδώ).

Η «ντρίμπλα» του προέδρου της ΕΟΠΕ στη προσπάθεια του για να «χρυσώσει το «χάπι», να ορίσει ως βοηθούς προπονητή των αναπτυξιακών Εθνικών ομάδων προπονητές εκ Θεσσαλονίκης προερχόμενους, όχι μόνο δεν έλυσε το πρόβλημα αλλά το προσέγγισε με ένα εντελώς λανθασμένο τρόπο.

Αυτό συνέβη, όχι τόσο γιατί η θέση είναι επί της ουσίας διακοσμητική ή γιατί κάποιοι βοηθοί έχουν καλύτερο βιογραφικό από τους Ομοσπονδιακούς, αλλά γιατί πορεύονται με εμφανή προεκλογική διάθεση και αυτοσχεδιάζουν, θεωρώντας ότι έτσι διαμορφώνουν καλύτερους συσχετισμούς για να μην χάσουν την καρέκλα της εξουσίας.

Δυστυχώς το βόλεϊ είναι ο μεγάλος ασθενής και ο ιός της συναλλαγής έχει προσβάλει ολόκληρο το σώμα του αθλήματος, από την κορυφή ως τα νύχια.