Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020

Ο κοινός παρανομαστής της τριετίας που πέρασε

Ερμηνεύοντας την κυρίαρχη λογική που καθόρισε τις επιλογές των διοικούντων την ΕΟΠΕ και του μηχανισμού που για ίδιον όφελος επέβαλε τον Γιώργο Καραμπέτσο στην ηγεσία του αθλήματος είναι χρήσιμο να σταθούμε στους λόγους που επιλέχτηκε και τον τρόπο που μεθοδεύτηκε η εκλογή του.

Δεδομένης της διαδρομής του και της ανάγκης να διευρυνθεί η εξουσία του και να εξελιχθεί η αμειβόμενη σχέση εργασίας του γνωστού «περίγυρου» της ΕΟΠΕ, συναντήθηκαν ετερόκλιτες ομάδες προσώπων που στο παρελθόν ήταν αντίπαλες, παραμερίζοντας τις διάφορες τους, με διάθεση και μοναδική σκέψη τον έλεγχο των μηχανισμών και την συμμετοχή στη μοιρασιά της πίτας.

Η επιλογή του συγκεκριμένου μηχανισμού βρήκε στο πρόσωπο του Γιώργου Καραμπέτσου, τον άνθρωπο που είχε τα εχέγγυα να εξυπηρετήσει και να ενσωματώσει όλα τα μικροσυμφέροντα, αφού είχε κάνει και ο ίδιος γνωστό, ότι είναι διατεθειμένος να βολέψει κάθε πικραμένο.

Έτσι συγκροτήθηκε ένας ολόκληρος στρατός, αρχής γενομένης από τους διορισμούς, τις αποσπάσεις, τις προσλήψεις (χωρίς βεβαιωμένες ανάγκες, αξιολόγηση και κριτήρια) σε όλες τις βαθμίδες του αθλήματος, με μοναδικό σκοπό τη δημιουργία μιας πιο πλατιάς ψηφοθηρικής βάσης αλληλοϋποστήριξης.

Η αμφίδρομη σχέση αναπαράγει υποχρεώσεις και κάνει προφανές το τι μέλλει γενέσθαι. Το σενάριο παραμένει το ίδιο και για τις επόμενες εκλογές.

Ο Γιώργος Καραμπέτσος μένει στην ηγεσία του αθλήματος (εξακολουθώντας να πουλά ρούχα) και ο περίγυρός του θα συνεχίσει να απολαμβάνει, είτε την αργόμισθη σχέση εργασίας και τη δυνατότητα παράλληλης απασχόλησης, είτε χτίζει βιογραφικό, είτε βολεύεται από τις πολλαπλές πηγές εσόδων, αδιαφορώντας για την πραγματική εικόνα και δυναμική του αθλήματος.

Ο συνδικαλιστικός εκλογικός μηχανισμός των προπονητών θα τεθεί για άλλη μια φορά σε ετοιμότητα, εξασφαλίζοντας σε επίλεκτα μέλη του, εύνοια, ασυλία και τη συμμετοχή στη νομή της εξουσίας, καθώς και μικρές οικονομικές βοήθειες υπό μορφή επιχορηγουμένων δράσεων, όπως η χρηματοδότηση των σχολών προπονητών, για να διδάξουν και να αμειφθούν, και από εκεί, τα μέλη του μηχανισμού (θυμηθείτε εδώ και δείτε εδώ και εδώ).

Την τριετία που πέρασε, έγινε αντιληπτή από όλους η ύπαρξη αυτού του μηχανισμού και πως επηρεάζει τη λειτουργία της ΕΟΠΕ με τις διαδικασίες της συναλλαγής και του ρουσφετιού. Το αναγκαίο έδωσε τη θέση του στο βολικό.

Ο κοινός παρανομαστής και οι αντιστοιχίες που δημιούργησε η αμφίδρομη σχέση «στοργής» συντήρησαν και διατηρούν τον εγκλωβισμό και την παρατεταμένη κατάσταση ασφυξίας που βρίσκεται το άθλημά μας.