Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020

Ήρθε ο καιρός

Ο νέος χρόνος σηματοδοτεί την έναρξη της νέας δεκαετίας και βρίσκει το βόλεϊ να έχει χάσει την παλιά αίγλη και δυναμική του. Μπήκε στη δίνη των χρεών και της συναλλαγής και το «ταλανίζουν» οι επιλογές από την εποχή των Ολυμπιακών έργων με πρωταγωνιστές τους συνεργάτες και τους πολιτικούς απογόνους των σημερινών διοικούντων.

Εγκλωβισμένο σήμερα το άθλημα στις συμπληγάδες ενός εύκολου άλλα αδιέξοδου δρόμου, που με την παρουσία του ο Γιωργος Καραμπέτσος ακολούθησε είτε γιατί δεν γνώριζε τι άλλο να πράξει, είτε γιατί δεν ήθελε να πάρει δύσκολες αποφάσεις και να «σπάσει αυγά», είτε γιατί αδυνατούσε να αντιληφθεί και να οραματιστεί τα βήματα για την επόμενη ημέρα, και άφησε το κάρο κολλημένο στη λάσπη.

Προτίμησε να επενδύσει στον εύκολο δρόμο του ρουσφετιού και ενός στημένου σκηνικού δράσεων και «επιτυχιών» που παράλληλα εξασφάλισε να προβάλλει με τη επιστράτευση ένα κύκλου δημοσιογράφων.

Η «μέθοδος των μακιγιέρ» ήταν απλή και βελτιώθηκε με το πέρασμα του χρόνου. Διαπλεκόμενες συμμαχίες με τους δημοσιογράφους του χώρου, αποφυγή της αντιπαράθεσης μέσω δημόσιου διαλόγου για προφανείς λόγους αδυναμίας, μείωση όσων δεν συμπλέουν με τη βοήθεια ψιθυριστών και επικοινωνιακή "εξαφάνισή" τους.

Σήμερα στην αρχή της νέας χρονιάς και της νέας δεκαετίας η εικονική θα έρθει αντιμέτωπη με την ωμή πραγματικότητα. Το βόλεϊ θα συνεχίσει να ακολουθεί και να παρακολουθεί τα αλλά αθλήματα να προχωρούν να εξελίσσονται, να αλλάζουν ενώ θα βρίσκεται σε καταστολή πληρώνοντας τις παθογένειες περασμένων δεκαετιών.

Το ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν όλοι οι φίλοι του αθλήματος αλλά και όλα τα σωματεία της χώρας είναι ένα και μοναδικό αλλά με πολλές προεκτάσεις: Μπορεί να πορευθεί μια Ομοσπονδία που έχει την ευθύνη του αθλήματος στην επόμενη δεκαετία με παροχολογίες, ψεύτικες υποσχέσεις, εξοντωτικά πρόστιμα, παράβολα για κάθε πράξη; Χωρίς προβολή και τηλεόραση, οργάνωση και στρατηγικές επιλογές;

Μπορεί η επόμενη ημέρα να «χτιστεί» με προσλήψεις «ημέτερων» χωρίς αξιοκρατία και αξιολόγηση και μη λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες; Μπορεί πρόσωπα ξεπερασμένα ήδη από την εποχή που ήταν στην ακμή τους, που έκαναν τον κύκλο τους περασμένες δεκαετίες (και η παρουσία τους έχει ήδη κριθεί) να αποτελούν τη διοίκηση της ΕΟΠΕ αναλαμβάνοντας την ευθύνη για το μέλλον του βόλεϊ;

Όσοι πιστεύουν ότι ένα μεγάλο λάθος γίνεται μεγαλύτερο όταν δεν διορθώνεται, πρέπει να πάρουν την τύχη του αθλήματος στα χέρια τους. Τώρα είναι ο καιρός.