Τετάρτη 10 Απριλίου 2019

Η βία και οι προεκτάσεις της

Οι βιαιότητες και τα επεισόδια στα πρωταθλήματα των μικρών ηλικιών τείνουν να γίνουν μια νέα πραγματικότητα, με την οποία, σήμερα ερχόμαστε αντιμέτωποι. Μέχρι πρότινος για το Ελληνικό βόλεϊ οι πράξεις βίας όπου και όταν είχαν παρατηρηθεί, προέρχονταν από οπαδικές ποδοσφαιρικές διαφορές που κάποιοι αποπειράθηκαν να λύσουν μέσα στα γήπεδα του βόλεϊ ή και έξω από αυτά.

Πλέον, σήμερα, η δημιουργία επεισοδίων σε αναπτυξιακά πρωταθλήματα (όχι ορμώμενη απαραίτητα από ποδοσφαιρικούς οπαδούς), αποτελεί μια άλλη παράμετρο και μια νέα πραγματικότητα των φαινομένων βίας.

Τα γεγονότα στην Καρδίτσα και τη Θεσσαλονίκη πριν μερικές ημέρες αποτελούν δυο διαφορετικές εκδοχές του προβλήματος (πρωτογενούς και εισαγόμενης βίας, αντίστοιχα) που μοιάζουν να περνούν απαρατήρητα για τον Γιώργο Καραμπέτσο και τους διοικούντες το Ελληνικό βόλεϊ.

Παραμένουν απαθείς κυρίως από άγνοια και φόβο να πάρουν πρωτοβουλίες, να καθορίσουν τις εξελίξεις και να σταθούν αντιμέτωποι με το πρόβλημα, θέτοντας το δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων. Ο Γιώργος Καραμπέτσος οπισθοχωρεί καθημερινά από θέσεις, απόψεις και θεωρίες που ο ίδιος υπερασπίστηκε και αποτέλεσαν τη προμετωπίδα του προγράμματος του και το πλαίσιο εξαπάτησης των σωματείων και υφαρπαγής της ψήφου των.

Οι διοργανώσεις των δυο f4 είναι ενδεικτικές περιπτώσεις του τρόπου που αντιλαμβάνονται ο Γιώργος Καραμπέτσος και η παρέα του τη λειτουργία, την ανάπτυξη, την προβολή του αθλήματος.

Οι αποφάσεις και οι επιλογές τους όμως ουσιαστικά ξεκινούν από την αδυναμία της ΕΟΠΕ να οργανώσει και να περιφρουρήσει μια μεγάλη διοργάνωση (την τελευταία εβδομάδα η Ομοσπονδία είχε ουσιαστικά αναστείλει τη λειτουργία της προκειμένου να υποστηρίξει το F4 των Σερρών) και από τον φόβο και την αδυναμία υποστήριξης και διασφάλισης της σωστής διεξαγωγής τους ακόμη και σε μικρά γήπεδα.

Η αδυναμία αυτή αφορά, επεκτείνεται και καλύπτει ολόκληρο το οικοδόμημα του βόλεϊ που είναι απροστάτευτο και χωρίς θωράκιση είτε για τις τελικές φάσεις των πανελλήνιων πρωταθλημάτων, είτε για επεισόδια που αφορούν ρατσιστικές συμπεριφορές ή ρατσιστικά συνθήματα.

Το σοβαρό ζήτημα της άμεσης αντιμετώπισης των περιστατικών βίας και αποτροπής του κινδύνου επέκτασης, πριν γίνουν μεγαλύτερα και σοβαρότερα και πριν θρηνήσουμε θύματα καλείται σε κάθε περίπτωση να αντιμετωπίσει ο Γιώργος Καραμπέτσος.

Με αποφασιστικότητα και την απαιτούμενη σοβαρότητα να αναλάβει πρωτοβουλίες και πάντως όχι κρυπτόμενος πίσω από γραφικές ανακοινώσεις που μόνο θυμηδία προκαλούν.